© Велко Ангелов Първият ден от болничните няма да е

...
© Велко Ангелов Първият ден от болничните няма да е
Коментари Харесай

Първият ден от болничните няма да се плаща

© Велко Ангелов Първият ден от болничните няма да е нито за сметка на страната (тоест НОИ), нито за работодателя. Това е едно от изненадващите решения, взети от ГЕРБ и " Обединени патриоти " на съвещание на съдружния съвет в четвъртък.

Така вторият и третият ден от болничните ще продължат да се изплащат от работодателите, а останалите - от Националния застрахователен институт (НОИ). Идеята на ръководещите е по този метод да се ограничи злоупотребата с подправени болнични. Това значи, че бизнесът ще спести по груби сметки към 50 млн. лева следващата година от отписването на първия ден. Предложението ще бъде импортирано като текст сред първо и второ четене на бюджет 2020.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Коалицията се е споразумяла и за по-висока минимална пенсия следващата година, което нарушава осигурителните правила, безвъзмездни места в детски градини за обществено слаби и основаването на фонд за създаване на нови детски градини. Всичко това значи, че сметките по бюджет 2020 евентуално ще се трансформират в придвижване.

Диалогът следва

Изненадващата вест за отписването на първия ден от болничните провокира остра реакция от страна на синдикатите, които оповестиха, че ще желаят незабавна среща с министър-председателя Бойко Борисов. Според ръководителя на КНСБ Пламен Димитров мярката няма да реши казуса с подправените болнични и той съобщи пред БНР, че синдикатите изрично няма да одобряват решението.

Бизнесът пък е удовлетворен, защото от години се бори против този режим, въведен като " краткотрайна " антикризисна мярка преди десетилетие. Първоначалната концепция беше трите дни от болничните да се върнат към сметката на Национален осигурителен институт, откакто се стабилизира стопанската система, само че това по този начин и не се случи.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова разяснява пред БНР, че са подготвени на разговор.

По-висока пенсия и безвъзмездни детски градини

Заедно с тази мярка ще бъдат импортирани и други явно компромисни решения на обединението като в допълнение покачване на минималната пенсия. Заложено е тя да се усили от 219 лева тази година до 234 лева от 1 юли 2020 година и този растеж се дефинира по така наречен швейцарско предписание, при изчисляването на което се употребяват междинният застрахователен приход и инфлацията. Коалицията обаче зачертава обективните правила и залага нова стойност на минималната пенсия от 250 лева, като тя визира към 800 хиляди души и ще коства на бюджета 80 млн. лева единствено за половин година.

Друго предложение е страната да покрива таксата за детска градина за деца на възраст 4, 5 и 6 години от обществено слаби фамилии, като границата евентуално ще бъде заложена на равнището на линията на беднотия (363 лева за 2020 г.). Това ще коства спомагателни 10 млн. лева единствено следващата година. Рискът тук е, че по този начин може да не останат места в детските градини за други деца, само че обединението предлага и основаването на фонд за построяването на нови детски заведения за 70 млн. лева Механизмът на финансиране към момента не е явен.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР