© Велко Ангелов Още по темата Съдебният инспекторат отмени случайното

...
© Велко Ангелов Още по темата Съдебният инспекторат отмени случайното
Коментари Харесай

Лозан Панов поиска наказание за председателката на Софийския апелативен съд

© Велко Ангелов Още по тематиката
Съдебният инспекторат анулира инцидентното систематизиране на делата

Инспекторите оневиниха председателката на Софийския апелативен съд Даниела Дончева, разпределила си дело за 102 млн. лева
23 апр 2018
Как (не) се търси корупция в правосъдната власт

Прокуратурата провежда спешен PR на председателката на Софийския апелативен съд
22 мар 2018
Председателката на Апeлaтивен съд-София, си е разпределила дело за 102 млн. лева нелегално

Проверката против Даниела Дончева стартира, откакто арбитър я упрекна в корупция
21 мар 2018 Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов е внесъл в Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет предложение за формиране на дисциплинарно произвеждане против ръководителя на Софийския апелативен съд Даниела Дончева.

Лозан Панов е стимулирал настояването си с констатациите от две инспекции - на Върховния касационен съд (ВКС) от края на предходната година и на Инспектората към Висшия правосъден съвет (ИВСС) от този месец. Те откриха серия от нарушавания, осъществени от Даниела Дончева, свързани с разпределението на делата в ръководения от нея съд.

Проверката на ИВСС стартира, откакто през октомври 2017 година съдията от апелативния съд Милен Василев упрекна председателката на съда Даниела Дончева в дейности със " мощен корупционен аромат ". Поводът е дело, обвързвано с активи на КТБ, с веществен интерес от 102 млн. лева, което в началото е било разпределено на арбитър Василев на инцидентен принцип. Според Василев председателката на съда е проявявала интерес към делото и издала заповед, с която е иззела всичките му каузи: " При по този начин описаните събития у мен остава мощното подозрение, че това е демонстрация на корупция от ваша страна (макар да нямам доказателства за последното) ", написа тогава арбитър Василев в намерено писмо до Дончева. Писмото, залепено в съдийския кулоар на съда, завършваше с думите: " Пожелавам ви със здраве да си харчите почтено извоюваните пари. С пренебрежение. "

Въпреки че ИВСС установи нарушавания на служебни отговорности от страна на Даниела Дончева, а основният правосъден контрольор Теодора Точкова отхвърли всички нейни възражения по тази кореспонденция, със седем на два гласа членовете на инспектората отхвърлиха концепцията да бъде импортирано във Висш съдебен съвет предложение за формиране на дисциплинарно произвеждане против Дончева. Месец по-рано тя беше оневинена и от прокуратурата, която заяви, че Софийската градска прокуратура не е разкрила закононарушение в нейните дейности. Констатацията на прокуратурата не е изненада, доколкото Дончева беше наложена на управителния пост точно с гласовете на лобито към Сотир Цацаров в предходния състав на правосъдния съвет.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР