© Велко Ангелов Още по темата Пътеводител на есенния арт

...
© Велко Ангелов Още по темата Пътеводител на есенния арт
Коментари Харесай

Телефонен синоптик

© Велко Ангелов Още по тематиката
Пътеводител на есенния арт стопаджия

Най-интересното от изложбите, което следва да забележим тази есен
7 сеп 2018
Защо не познават метеоролозите

Прогнозите за времето по целия свят би трябвало да се оправят с провокациите на новия климат, а българските и с неприятно ръководство
13 авг 2018
Това ли е новата норма - рисково лято вещае промени в метода на живот
от Дневник,29 юли 2018 Капризите на времето стават все по-големи, а с тях и внезапните климатични промени. В началото на седмицата да вземем за пример леден атмосферен фронт смени летните температури с такива, типични за късна есен. Динамиката на времето се придвижва и върху приложенията, които вършат прогнози. Последните се усилват, а основателите им се стремят от ден на ден да отстраняват минусите на досегашните и да ги създадат по-полезни.

В момента съществуват няколко съществени модела за прогнозиране на времето, които имат своите плюсове и минуси. От една страна са математическите логаритми и компютърните стратегии, които употребяват към този момент случили се или сегашни климатични феномени, с цел да предвиждат посредством симулация какво ще се случи в идващите дни, като колкото по-дълъг е интервалът, толкоз по-малка е вероятността прогнозата да се сбъдне с цялостна акуратност. Тези модели употребяват данните сега, като скорост напразно, течения, облачност и други, с цел да предвиждат по какъв начин ще се развие тя.

Проблемът тук е, че те разчитат на съответни данни от едни, постоянно далечни места, с цел да плануват времето на други. Това прави успеваемостта им относително ниска. По принцип колкото повече данни има, толкоз по-точна е прогнозата. Когато метеоролозите (и цифровите им заместници в аповете) получават информация от системи, като да вземем за пример метеорологичните радари, те могат да плануват времето минута по минута в границите на тъкмо несъмнено място за идващите няколко часа. Такава услуга се дава да вземем за пример в Съединени американски щати, само че за България тя е недостъпна, защото данните от радарите не се продават. Резолюцията на прогнозата също е доста значима, изключително в планински терени - колкото е по-голяма тя, толкоз е по-точна локалната прогноза, защото взима поради доста по-точно релефа и локалните климатични особености. Именно те оказват помощ за по-точни прогнози в границите на няколко часа - да вземем за пример създаденият от Meteoblu NEMS e с резолюция 4 км, само че се употребява единствено за Европа. " Капитал " показва няколко приложения, които впечатляват със своята акуратност на прогнозите и блян за непрекъснатото им усъвършенстване.

Фотограф: Капитал Meteoblue

Първоначално разработка на Университета в Базел Meteoblue се наложи като едно от най-точните сполучливи услуги за прогнозиране на времето през последните години. Тя се развива в партньорство с националната океаноложка администрация на Съединени американски щати и с Националния център за климатични прогнози NOAA/NCEP. Използва разнообразни компютърни модели и симулации за прогноза, а за Европа това става с модела за висока резолюция NEMS, което разрешава да планува с доста по-голям акуратност времето в границите на няколко часа и дни. Meteoblue употребява данни от радари, балони, океански метеорологични буйове, които употребява в своите симулационни модели.

Освен това показва прогнозата с диаграми и дава опция да се вършат съпоставения на другите резолюции. Приложението дава едни от най-точните прогнози почасово. Към това се прибавя и доста точното локализиране, без значение дали потребителят е в огромен град в полето или планината - нещо, с което много от общоприетите приложения не могат да се похвалят. Meteoblue има и опцията where2go, която демонстрира къде в региона е най-хубавото време. Приложението е гратис за инсталиране, само че компанията го развива и комерсиално, като предлага платени услуги, които са потребни да вземем за пример за земеделци и компании с ВЕИ планове. Като цяло десктоп версията на Meteoblu e доста по-богата от самото приложение.

Фотограф: Капитал Windy

Въпреки че в началото залага най-вече на прогнозата за вятъра в помощ на ветроходци, през днешния ден Windy се трансформира в обичано приложение на всеки, който желае да разбере повече за прогнозата. Разработваното в Чехия приложение поддържа данни и прогнози за съвсем всички естествени феномени – от посоката и скоростта напразно и температурата на морската вода, през теченията и вълните до дълбочината на новия сняг в планините и заледяванията. Има богат филтър, който разрешава всеки да настрои приложението съгласно своите условия. Освен това дава наличните камери за времето, летища, гари, местата за уинд и кайт сърф.

Прогнозите на Windy са основани на моделите с друга резолюция като GFS (22 км) и NEMS (4 км) на швейцарската компания Meteoblue, работи и с Европейския център за средносрочни прогнози (ECMWF). Интерфейсът на приложението е интерактивен и много богато анимиран, което е една от задачите на основателите, и все пак работи много леко. Създателят му Иво Лукачович, като се изключи че е бизнесмен и един от най-богатите чехи, е разпален кайтсърфист, фрирайдър и водач, който добре знае силата и смисъла на точната прогноза. Пo думите му по време на сезона на ураганите в Америка Windy се трансформира във значим инструмент за държавни управления и институции за прогнозиране на времето. Приложението работи гратис под iOS и Android, има и десктоп версия www.windy.com.

Фотограф: Капитал RainViewer

RainViewer e гратис приложение за iOS и Android. Концепцията му е да демонстрира валежната конюнктура - какъв е шансът да завали на мястото, на което се намирате, по кое време вероятно ще пристигна дъждът, от кое място и по кое време ще спре да вали. Приложението разчита на данни, събирани от специфични радари в 75 страни, като в България употребява тези от организацията за битка с градушките. Устройствата засичат влажността на въздуха, размера на капките, посоката и силата напразно. След обработка на информацията върху карта се пресъздава придвижването на евентуалните валежни маси за последните 1, 2 или 6 часа, като от засичането на датчика до визуализирането на телефона минават към 30 минути. Дори и с такова забавяне информацията е скъпа, тъй като дава визия от коя посока идва облакът, с каква скорост се движи и какъв брой мощна може да бъде бурята, което е от огромна помощ при обмисляне на интензивности навън. Има и алтернатива " Аларма ", която предизвестява за наближаваща стихия. Рискът при него е, че в някои страни (както е в България) радарите работят единствено по време на дейния аграрни сезон и по-късно се изключват - т.е. покритието може да е лимитирано краткотрайно в даден регион.

Фотограф: Капитал Yr.no

Yr.no е норвежки план на държавния институт по метеорология и националната медийна корпорация. Те си сътрудничат по правенето на прогнози за времето от 95 години насам, само че уебсайтът и мобилното приложение за iOS и Android се появяват чак през 2007 година Те са безвъзмездни за събаряне и прилагане, само че в случай че потребителят желае по-детайлна или характерна информация, получава самостоятелна оферта. Приложението засича геолокацията на потребителя и демонстрира в действително време и по прогнозата по часове каква е температурата на въздуха, влажността, атмосферното налягане в хектопаскала и вятъра (посока и сила). Има и по-дългосрочна прогноза за 10 дни напред. Дава опция за прибавяне на местоположения и на обособен прозорец едно под друго да се следи в действително време какво е ситуацията в разнообразни точки по света.

Фотограф: Капитал Weatherbug

WeatherBug e приложение, цялостно с варианти, и за някои консуматори предоставяната информация може да се каже прекомерна. Но огромна част от нея си заслужава, което се потвърждава и от обстоятелството, че с изключение на от елементарни консуматори тя се употребява и от селски стопани, туристи и даже сърфисти. Чрез локализация през GPS софтуерът може да предизвестява и следи за светкавици, урагани, скорост напразно, UV лъчи, качество на въздуха и равнища на полен (където е налична тази информация). Анимациите през 18-те по тип интерактивни карти са разбираеми, има и алтернатива за камери онлайн, както и интеграция със обществените мрежи за предупреждаване при положение на неприятно време. Може да се наблюдават няколко местоположения по едно и също време. Приложението е налично за Android и iOS.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР