© Велко Ангелов Още по темата Как може да изглежда

...
© Велко Ангелов Още по темата Как може да изглежда
Коментари Харесай

Дъждовен сезон

© Велко Ангелов Още по тематиката
Как може да наподобява регионът пред Централна гара

Автомобилите би трябвало да слязат подземен, хората - да се качат над нея, а частни вложители да развиват културни и бизнес здания в региона
12 юни 2018
Молитви против дъжд

Варна и водата
8 юни 2018 Чухте ли този анекдот за бащата и сина в софийското метро? Синът попитал надалеч ли е НДК, а бащата дал отговор " плувай сине, плувай ". Майтапите със софийския дъжд, изтормозил столицата за към два часа в понеделник, обиколиха мигновено медиите и facebook.

Истината е, че София се размина относително леко. Нямаше огромни повреди, нямаше съществено нарушени публични услуги и като се изключи явно проблематичната обстановка с метрото столицата се върна в нормален темп много бързо.

Не по този начин стои обстановката с други градове. Преди няколко седмици Варна претърпя поредна драма, когато проливен дъжд я трансформира в потънал град - следващият мощен дъжд, за който локалната администрация твърди, че няма по какъв начин да се приготви, тъй като ѝ трябват 100 млн. лева за канализация.

Лошата вест е, че сходни бедствия ще има все по-често. Според данните на презастрахователя Munich Re броят на бедствията, свързани с вода, в света се е нараснал от 200 годишно на 600 през 2015 година Причините са две. Първата е климатът - измененията в температурите са факт, а учените са потвърдили, че по-топлият въздух задържа повече влага и усилва интензивността на бурите. Втората е взривът на градовете. Те се разрастват бързо и неконтролируемо (както можете да видите от прозорците си). Тъй като бетонът и асфалтът са непромокаеми, при дъжд градовете зависят от канализациите си. В България те на доста места са несъответстващи като потенциал, тъй като се пресмятат на база минали години, което ги прави непригодни по отношение на новото бъдеще.

Доброто обмисляне и изследване може да покаже в кои точки да се разшири инфраструктурата, с цел да поеме повече дебит, както и къде може да се отклонява придошлата вода, с цел да не заплашва града. Почистването на коритата и поддръжката са основни. Още при проектирането и строителството на здания може да се реши в кои рискови зони има потребност да се влага повече за посрещането на бедствия. Градските управи на всички места по света търсят способи за справяне с такива неочаквани бедствия - да вземем за пример в Швейцария една от автомагистралите бива блокирана при преливането на река и се трансформира в канал за оттичане на водата. Някои от тези неща костват повече, други по-малко. Но не е нужно нито да се подвигат плещи, нито да се потупваме по гърба. Трябва да се мисли и работи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР