© Велко Ангелов Още по темата Иван Френкев: IKEA ни

...
© Велко Ангелов Още по темата Иван Френкев: IKEA ни
Коментари Харесай

Инж. Пламен Николов: IKEA ни дава достъп до глобалния пазар

© Велко Ангелов Още по тематиката
Иван Френкев: IKEA ни оказа помощ да развием бизнеса си

Собственикът на " Дриймс къмпани " - Смолян, пред " Капитал "
12 окт 2017
Никос Ифантидис: Мебели от България ще се продават в целия свят

Управителят на българския офис на IKEA пред " Капитал "
2 окт 2017 Непрекъснато би трябвало да се потвърждаваме, че сме може би най-хубавият избор на IKEA за избрания съответен артикул. Инж. Пламен Николов е един от тримата шефове на " Бонана " – Петрич. Фирмата е учредена през 1995 година с главен предмет на активност едросерийно произвеждане на тръбни мебели и артикули за дома и продава зад граница над 95% от продукцията си. Заетите в предприятието са към 160. Компанията работи с към 10 подизпълнители - снабдители на избрани материали и съставни елементи, от България, Гърция, Румъния, Германия, Италия.
" Бонана " – Петрич, е една от двете български компании (другата е " Дриймс къмпани " – Смолян), които създадоха всички над 30 продукта от лимитираната сбирка VÄSSAD на IKEA, която неотдавна се продава в магазините на шведската компания в целия свят. Това е първата сбирка на IKEA, напълно създадена в България.

Откога датира съдействието на компанията с IKEA и по какъв начин се разви в годините?
- Сътрудничеството стартира скоро след основаването на компанията през 1995 година По това време IKEA имаше лично комерсиално посланичество в София с екип от към 10 индивида, което в забележителна степен улесняваше българските производители да открият контакти, да се срещнат с асортимента на IKEA и да потърсят благоприятни условия за партньорство. Връзката с екипа на IKEA стана по наша самодейност - водихме полемики за това кое е настоящо, какво се търси, след което започнахме с монтаж на осветителни тела. Изборът беше подбуден от това, че на българския пазар цените на осветителните тела бяха много високи и ние осъзнахме, че едно родно произвеждане може да се окаже конкурентно. А IKEA е привлекателна с високото равнище и регулярност на поръчките, което е значимо за развиването на всяко индустриално дружество.

Трябваше ли да минете през някакви проби, с цел да отговорите на условията, направихте ли някакви вложения поради партньорството?
- Тестовете са нашата опция да влезем на световния пазар, защото IKEA е комерсиална верига с продажби по целия свят. Партньорството е голямо предизвикателство, тъй като изисква конкурентоспособност, което включва и качество, и цени, и надеждност на доставките, и резистентност на производството в дълготраен проект. От самото основаване на компанията и досега, с цел да можем да сме на този световен пазар, би трябвало непрестанно да влагаме в нови технологии за усъвършенстване и усъвършенстване на производството.

Колко бяха заетите във компанията по това време и по какъв начин се разви съдействието?
- Започнахме в един гараж единствено със лични сили с не повече от 6-7 индивида. Впоследствие взехме индустриални пространства чартърен и започнахме да назначаваме хора. Към днешно време може да наподобява смешно, само че тогава правехме по няколко палета продукция на седмица. Идеята ни беше да имаме главно клиенти в България, само че след определяне на бизнес връзки с IKEA тя се трансформира в главен клиент, който ангажира целия ни капцитет и ни даде опция за бъдещо развиване. Само след няколко години – от 1996 до 2000 година - като производител на осветителни тела с към 200 заети успявахме да експедираме единствено за IKEA над 3 милиона лампи годишно. В класацията на IKEA в сектора " осветителни тела " бяхме вторият максимален снабдител на веригата на световния пазар. Впоследствие пазарът наложи други настоящи произведения и производства и беше доста значимо да бъдем гъвкави, да се приспособяваме към изискванията в световната стопанска система. Спечелването на поръчки от IKEA не значи просто да се свържеш с компанията, битката е конкурентна сред производители от целия свят. Ние непрестанно би трябвало да се потвърждаваме, че сме може би най-хубавият избор на IKEA за избрания съответен артикул – във връзка с мащабите на предприятието и индустриалния потенциал, във връзка с конкурентна цена.

IKEA прекъсва съдействие с вашата компания за прочут интервал от време, за какво се стигна до раздялата?
- Да, имаше подобен интервал на спиране през 2012 година Това беше резултат от обстановката на интернационалния пазар, от спада в международната стопанска система и последвалата рецесия, което рефлектира в спад на продажбите в магазините на IKEA. В резултат на това индустриалните потенциали, които IKEA беше основала при своите снабдители за избрани артикули, не можеха да бъдат запълнени с поръчки.

Колко време преди този момент разбрахте, че ще приключите връзките си?
- Раздялата е въпрос на срещи, полемики и договорености. При всички случаи се вземат под внимание опциите както на IKEA, по този начин и на производителя, с цел да не се провокира някакво голямо разтърсване. Разбира се, прекъсването на едно всеобщо произвеждане, даже на едно настрана произведение, постоянно коства известни турбуленции на производителя.

Каква цена заплати вашата компания?
- За да платим минималната цена, ние се договорихме с IKEA за изкупуване на определни количества за избран интервал от време, тъй че да можем последователно в новите условия да потърсим вероятно други клиенти. IKEA не беше единственият ни клиент, тя даже поучава производителите да не ангажират повече от 50-60% от потенциала си единствено за нея. Затова при нас не се стигна до затваряне на предприятието. IKEA ни даде опция в границите на най-малко 6-месечен интервал последователно да понижаваме производството. Шест месеца не е задоволително дълъг интервал за откриване на нови пазари и съдействия, само че ние към този момент имахме известни настоятелен връзки. Наложи се да се разделим с някои хора, само че по-късно при започване на произведения за други клиенти, в това число и още веднъж за IKEA, успяхме да си върнем личния състав.

Кога още веднъж стартира съдействието ви?
- През 2014 година беше първото посещаване на екип на IKEA. Тестваха ни по техните вътрешни правила, само че за нас беше доста по-лесно да се оправим още веднъж, в сравнение с за нов снабдител. Дългогодишният ни опит ни разреши елементарно да се приспособяваме към техните системи за работа, условия и стандарти.

Какво произвеждате в този момент за веригата?
- Изделията от над 30 продукта от най-новата лимитирана сбирка VÄSSAD на IKEA е създадена съвсем напълно при нас (без текстилните). Тя включва маси, столове, пейки, аксесоари – да вземем за пример железни кутии за движимости, кошове за боклуци, закачалки за облекла, свещници и други, които са композиция от разнообразни материали. За производството на тази лимитирана серия бяха ангажирани към 100 индивида. Изпълнихме цялостната поръчка за зареждане на всички магазини на IKEA в целия свят. Колекцията ангажира към 50% от потенциала на предприятието. Назначихме към 50-60 индивида в допълнение за тази поръчка, само че няма да ги освобождаваме в този момент, тъй като работата продължава.

Колко време ви лиши изработването на сбирката?
- Горе-долу към една година. Срокът беше доста пай, само че ние се справихме. Първите създадени количества бяха експедирани за Китай, Индонезия, Япония поради дългия период за транспорт и доставки по море. Логистиката е грижа на IKEA, само че според от района, където ще се продава стоката, по друг метод се извършват етикетите, надписите, упътванията за потребителите на локалните езици. Това е наша грижа, само че оригиналите, от които разпечатваме инструкциите за монтаж и приложимост, се получават от IKEA.

Завършването на сбирката значи ли, че приключвате съдействието ?
- Не, не значи. Продължаваме с планове за други нови произведения, които сега са на стадий подготовка за произвеждане, разработване на специфична екипировка, тестване в непознати лаборатории. Всяко произведение за IKEA би трябвало да отговори на стандартите и изскванията за качество и сигурност за потребителя и за индустриалната среда, както и на екологичните условия. И това се потвърждава посредством избрани тествания в самостоятелни лаборатории, които са отвън структурата на IKEA, както и отвън нашата конструкция. Те се вършат, преди да стартира самото произвеждане. След това идва подготовката на принадлежности, машини, технологии, индустриални процеси, тестване. Екип от експерти на IKEA ревизира нулевата серия, обсъждаме, прави се вероятно промяна, в случай че е належащо. И чак по-късно стартира натоварване и произвеждане на цялостен потенциал.

Какви са преимуществата да работиш за такава огромна верига?
- Безспорно преимущество е високото равнище на поръчките и това, че съдействието е дълготрайно. Това е доста примамливо за всеки производител, само че е обвързвано с отговорности и опасности. Не можем да виним IKEA, че е изложена на конкуренцията на международния пазар. Всеки снабдител или производител, който желае да работи за IKEA, би трябвало добре да оцени личните си мощни и слаби страни, опцията да учи, да се приспособява, да прави световен бизнес. Изискват се доста умения и най-много мощен фокус върху организация на произвеждане, продуктивност, конкурентна цена.

Твърди се, че IKEA оказва напън върху цените на доставчиците. Какъв е вашият коментар?
- Вероятно IKEA е принудена да го прави. За да продава по цени за всеобщия консуматор и откакто е подложена на голяма конкурeнция, тя би трябвало да избира най-хубавата оферта - и по цена, и по качество, и по срочност на доставки. И тя го прави на световен принцип, защото е подложена на световна конкуренция. Веригата има 10 хиляди доставчика и с цел да си един от тях, е нужна доста вярна самопреценка. Например за ресурсното обезпечаване ние на собствен ред би трябвало да преценим доста добре дали нашите снабдители на първични материали и материали са конкурентни и също като IKEA би трябвало да намерим най-хубавите. Много значима е и продуктивността на труда. Технологично доста неща могат да се усъвършенстват, да се развиват машините и оборудванията, само че всичко е въпрос на икономическа оценка за капиталовложения и възвращаемост. Спънка при нас е, че едно остаряло потомство от експерти си отива, а подрастващото потомство не желае да работи тъкмо това. Недостигът на фрагменти с техническо обучение е огромен. Затова образоваме и пращаме на образование наши служащи.

Помагала ли ви веригата - да вземем за пример с нисколихвени заеми, с консултанти?
- Поне 10 пъти сме употребили заеми от IKEA през годините, в това число и за най-новата сбирка VÄSSAD. Тези заеми са извънредно нисколихвени и също така са разсрочени във времето. Погасяването правим с доставянето на продукция за IKEA. Така че това ни обезпечава нужния оборотен капитал във времето за произвеждане. През годините обратно сме употребили и заем за машини. Уточнявам, че това не са дотации. Това са заеми, които се изплащат. Ние за жалост досега не сме получили нито стотинка безвъзмедно финансиране, макар че сме правили опити да аплайваме по европейски стратегии.

Какви са проектите за развиване на " Бонана "?
- Ще продължаваме да внедряваме нови технологии и ноу-хау, да търсим нови клиенти и да разширяваме позициите си на интернационалния пазар. Инвестициите в близко бъдеще зависят от обстановката в международната стопанска система. Много търговци мислят за преместване на производството от Китай в европейски страни. А източноевропеците имат първични материали, материали, опит и пълномощия.

Интервюто взе Мара ГЕОРГИЕВА.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР