© Велко Ангелов Още по темата Държавната ББР отпуска 25

...
© Велко Ангелов Още по темата Държавната ББР отпуска 25
Коментари Харесай

Приходите на "Теленор" растат и през третото тримесечие

© Велко Ангелов Още по тематиката
Държавната ББР отпуска 25 млн. евро заем на БТК

Заемът е капиталов и с него банковата задлъжнялост на телекома доближава 400 млн. евро
25 окт 2018
Приходите и облагата на " А1 България " порастват и през третото тримесечие

Телекомът регистрира и по-висок междинен доход от краен консуматор
17 окт 2018
Ладислав Бартоничек: Плановете на PPF тук са дълготрайни

Акционерът и отговарящ за телекомуникационния бранш в чешката PPF, която купи " Теленор България ", пред " Капитал "
31 авг 2018 Приходите на мобилния оператор " Теленор България " не престават да порастват и през третото тримесечие. Продажбите на компанията доближават 187 млн. лева, нарастване с 8.7% по отношение на същия интервал на предходната година. Това е първият тримесечен отчет, който компанията пуска като част от чешкия капиталов фонд PPF, благосъстоятелност на най-богатия човек в Централна и Източна Европа Петр Келнер.

Според прессъобщението на компанията, в което са разказани резултатите на телекома за интервала юли - септември, една от аргументите за увеличаващия се оборот са положителните продажби на устройства, само че без да има повече информация. Средният доход на консуматор (ARPU), който е измежду най-важните индикатори за бранша, пък се подвига до 15.3 лева За третото тримесечие на предходната година той е бил 14 лева, или над 9% нарастване.

Печалбата преди налози, лихви и амортизации (EBITDA) също бележи напредък - от 66.4 млн. лева през същия интервал на 2017 година до 76 млн. лева или покачване от над 14%. В същото време обаче продължава спадът в общия брой на клиентите на телекома. Към края на третото тримесечие те са 3.16 млн., до момента в който през същия интервал на 2017 година са били 3.23 млн., а през 2016 година - 3.54 млн. Основната причина продължава е ограничаването на физическо лице от 10 предплатени карти, като същата наклонност се вижда и при другите телекоми, БТК и " А1 България ".

Сделката за " Теленор България " бе публично утвърдена от Европейската комисия в края на юли. PPF заплати на норвежката Telenor общо 2.75 милиарда евро за бизнеса в България, Сърбия, Черна гора и Унгария. В документите не се отбелязва каква е цената на българското звено, само че съгласно калкулации на " Капитал " цената на компанията е малко над 800 млн. евро.

В средата на октомври " А1 България " също разгласи финансовите си резултати за третото тримесечие - първото след цялостното ребрандиране. Компанията също регистрира нарастване в трите си най-важни индикатора – приходите, облагата преди налози и обезценка и междинният доход от консуматор. Оборотът на оператора за интервала юли - септември е 112.5 млн. евро (220 млн. лева.), нарастване с 5.7% по отношение на същия интервал на предходната година. Печалбата преди налози, лихви и амортизации (EBITDA) се подвига с 6.6% до 40 млн. евро (78 млн. лева.), а междинният доход от краен консуматор (ARPU) пък доближава 5.8 евро (11.35 лева.), растеж от 2.6%. Третият огромен оператор - БТК ще разгласи резултатите си за интервала в средата на ноември.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР