© Велко Ангелов Още по темата Борисов отмени мораториума върху

...
© Велко Ангелов Още по темата Борисов отмени мораториума върху
Коментари Харесай

Молекула срещу автоголове няма

© Велко Ангелов Още по тематиката
Борисов анулира мораториума върху медикаментите от Брюксел

Мораториумът обгръща 21 медикаменти за към 25 млн. лева, предопределени за хора с тежки диагнози
15 дек 2017
Парламентът отхвърли ветото на президента върху мораториума за нови медикаменти

В поддръжка на закона гласоподаваха 126 народни представители
14 дек 2017
Бюджетната комисия отхвърли ветото над мораториума за нови медикаменти

Ако и в пленарна зала разпределението на гласовете е сходно, възбраната ще остане в действие
12 дек 2017
Въпреки митинга и ветото здравният министър не отстъпва за мораториума върху медикаментите

Президентът върна бюджета на здравната каса в частта със възбраната на медикаментите като противоконституционна
10 дек 2017 Лошите ГЕРБ взимат безчовечен и неразумни решения, а положителният им водач Бойко Борисов се вслушва в гласа на хората и по традиция има и персонална история, обвързвана с всяка тяхна болежка. Затова поправя депутатите си. Гледали ли сте този филм доста пъти през последните години, гледате го още веднъж и - по проблема с мораториума върху новите медикаменти.

Само ден откакто ГЕРБ се опитваха да аргументират ината си да отхвърлят ветото на президента Румен Радев върху текста за новите лекарства по метод, провокирал всеобщо възмущевие в обществените мрежи, и откакто депутатите на ръководещата коалиция, подкрепени от " златния пръст " на Веселин Марешки отхвърлиха ветото, министър председателят Борисов даде знак от Брюксел, че ще преразгледа решението им. Еднолично - с " подготвен съм да преразгледам ".

Разбира се, възможната анулация на решението за мораториума върху медикаменти, които може да са единствената вяра заа хората с тежки диагнози и техните близки, е добра вест. Стряскащото е, че народът постоянно би трябвало да бъде " спасяван " - от единствения, който може да го избави, освен това с парите на народа.

Два месеца неразбрал?

Мораториумът върху заплащането на нови медикаменти и нови лечебни заведения и клиники беше препоръчан в края на октомври от финансовото министерство и беше вписан в проектобюджета на здравната каса. Той получи поддръжката и на здравното ведомство в лицето на новия министър Кирил Ананиев, и на самото държавно управление. След това бюджетът на касата, дружно с този текст беше предпазен от парламентарните здравна и бюджетна комисии, както и от министерството с претекст, че в опазването на здравето доста се краде и би трябвало да се даде глътка въздух, с цел да се извършат промени.

Тъй като прекъсването на 21 нови медикаменти, които ще костват 25 млн. лева на фона на бюджет на здравната каса от 3.8 милиарда лева наподобява тъкмо като управническа отпадналост, властта задейства безчет шефове на държавни лечебни заведения, които се назначават от здравния министър, да изясняват, че за тези заболявания към този момент има лекарства, че това са пробни медикаменти, за които не се знае дали имат резултат и че парите за медикаменти са толкоз доста, че няма потребност да се дават още.

Понеже това не изглеждаше задоволително правдиво, а пациентската организация " Български пациентски конгрес " провежда митинг против мораториума пред посолствата на европейските страни и им изпрати писма, властта провежда и две показни събития, които да покажат по какъв начин се краде в опазването на здравето и за какво има потребност от мораториум.

При премиера през уикенда преди две седмици се събраха ръководителите на службите, основният прокурор и здравният министър, с цел да оповестят, че са разрушили незаконен канал за експорт на лекарства, в който са взели участие и фармацевти и лекари от лечебни заведения. Две седмици по-късно известие по този начин и не е ясно кои са упрекнатите за това като се изключи упоменатото име на един сириец, за който не се знае къде е, на каква стойност е незаконната търговия и кои са участвалите лекари, лечебни заведения и аптеки.

Междувременно се състоя и първата конференция на новия здравен министър, на която той се появи в компанията на основния прокурор и вътрешния министър, с цел да оповестят, че стартират инспекции за неизгодни контракти, които са сключили държавните и общинските лечебни заведения и с които се източва здравната каса.

След двете събития в границите на няколко дни нито един от експертите в онкологията, онкохематологията, белодробните заболявания и така нататък, в които няма да има нови медикаменти за пациентите, не се осмели да разяснява мораториума.

Омбудсманът Мая Манолова разгласи, че е подготвена да нападна възбраната за заплащане на нови лекарства и лечебни заведения пред Конституционния съд. Пациентите засипаха президента Румен Радев с молби да наложи несъгласие върху мораториума с претекст за неговата противоконституционност и той го направи.

Как се вкарва автогол

В деня, в който ГЕРБ бранеше мораториума в Народното събрание, държавното управление разпредели над 700 млн. лева за инфраструктурни планове и опозицията разумно нападна, че на този декор нямат 25 млн. лева за медикаменти.

От парламентарната естрада Стефан Данаилов Българска социалистическа партия изнесе тирада, гледана и публикувана с поддръжка от хиляди души в интернет, и прикани сътрудниците си да проявят човечност и да не оставят болните хора без медикаменти. Като онкоболен той заявява " спор на ползи ", наблягайки в това време, че не пледира за себе си, защото може да си разреши скъпото лекуване, за разлика от други.

Срещу него се изправи Цветан Цветанов от ГЕРБ, който изясни, че татко му е умрял от рак и че Вежди Рашидов и Йорданка Фандъкова са преодолели същото заболяване. Своя принос държанието на ръководещите да бъде наречено цинично даде и самият Рашидов, който изясни, че се е лекувал в чужбина против 70 хиляди евро, само че " че има теч на парите за здраве е ясно за всички " и би трябвало да се даде опция на министъра да го спре.

Председателка на здравната комисия доктор Даниела Дариткова, неотдавна член на тясното управление на ГЕРБ, също защитаваше гневно мораториума.

Хасан Адемов от Движение за права и свободи разгласи, че е имал опция да се лекува с нова терапия и укори властта, че е дала 70 млн. лева на здравната каса да си купува парцели, само че няма 25 млн. лева за медикаменти. От Българска социалистическа партия след гласуването оповестиха, че ще нападат текста в Конституционния съд.

Как ще вземат завоя

Пред медиите здравният министър Кирил Ананиев заяви, че ще съблюдава обещанието си здравната каса да заплаща новите медикаменти, в случай че те се покриват в най-малко девет страни в Европейски Съюз. Факт е, че новите за България лекарства напълно не са нови за Европейски Съюз и се заплащат приблизително в най-малко 15 страни. Това заричане на процедура обезмисля мораториума и е изцяло неразбираемо за какво ГЕРБ и Обединените патриоти по този начин настойчиво го защитаваха. Вероятно на правилото " в случай че мине ".

В същото време от Центъра за отбрана на правата в опазването на здравето по време на дебата подсетиха, че приоритет за европредседателството на България е точно достъпът до медикаменти. Самите пациенти оповестиха, че ще стачкуват пред НДК по време на председателството и ще срещат всички посетители с " геноцида ", както нарекоха мораториума.

" Въпреки всичко, тъй като постоянно съм бил човек, който е диалогичен, тъй като толкоз значими неща се случват в Европа, толкоз добре стои страната, че не виждам никакви учредения това да се приказва в България, съм подготвен незабавно да преразгледам и мораториума за медикаментите и в случай че в една трета от европейските страни се използва, да го пуснем и ние на пазара. Майка ми, Бог да я елементарни, умря от рак. Ние със сестра ми си продадохме, каквото имахме, с цел да й купуваме молекула за битка с рака. Не желая да си играят със страховете на хората, тъй като ние въпреки всичко сме прогнозируемо държавно управление, нация, надалеч над междинното интелигенти. Щом в Германия това е по този начин, в една трета от 28-те страни в случай че го има, ще го платим незабавно, просто грижа за хората ", разясни от Брюксел Борисов.

Той разгласи, че е подготвен да преразгледа мораториума, даже в случай че би трябвало да се срещне с президента и " ще го вкараме в Народното събрание и ще го решим ". Което значи, че ръководещите ще би трябвало да се аргументират още веднъж - към този момент неразбираемо с какви противоположни на досегашните тези.

Въпросните медикаменти са минали през всички вероятни препоръки и комисии, които да потвърждават медицински и стопански резултат от тях и са изпълнили всички законови условия да се заплащат от здравната каса. В акцията на властта те бяха оповестени за различни, пробни, с неразбираем резултат и т. н. Въпросът е докога това ще бъде одобрявано за обикновено.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР