© Велко Ангелов Още по темата България ще емитира 25-годишни

...
© Велко Ангелов Още по темата България ще емитира 25-годишни
Коментари Харесай

Министерството на финансите отхвърли всички поръчки за 25-годишните ДЦК

© Велко Ангелов Още по тематиката
България ще емитира 25-годишни ДЦК за 100 млн. лева

Това са най-дългосрочните облигации за годините на прехода
18 яну 2018
Държавата продаде ДЦК за 80 млн. лева при висок интерес и ниска рента

Това е последната емисия за годината, като по този начин общият размер доближава съвсем 790 млн. лева
5 дек 2017 Министерството на финансите е отхвърлило всички поръчки на аукциона за продажба на 25-годишни ДЦК в понеделник, стана ясно от известия на Българска народна банка и ведомството. Това са най-дългосрочните облигации за годините на прехода, предлагани до момента от страната. Офертата беше за скъпи бумаги за 100 млн. лева и лихвен % 2% годишно.

До присъединяване в търга са били позволени поръчки за 139.9 млн. лева, а постигнатият коефициент на покритие е 1.40. Средната цена е била 83.17 лева на 100 лева номинал и тя подхожда на среднопретеглена годишна рентабилност от 2.98%. Именно последната може да се е оказала висока за Министерството на финансите, което има право да отхвърли подадените поръчки.

Въпрос на рентабилност

" Като цяло междинната рентабилност на всички подадени поръчки е в границите на първичните упования на първичните дилъри, които в седмицата преди аукциона бяха в диапазона 2.80-3% ", споделя Мартин Търпанов, старши дилър отдел " Финансови пазари " в SG Експресбанк. Според него търсената от пазарните участници рентабилност е обективна спрямо доходността на ДЦК на страни с сходен профил, както и като екстраполация на доходността на съществуващата емисия с падеж 2035 година – към 2.30% в деня на аукциона.

Търпанов добавя, че емисия с сходен матуритет се емитира за първи път на вътрешния пазар и евентуално пазарните участници са добавили и спомагателна награда за ликвидност.

Няма казус

И въпреки всичко очевидно министърът на финансите не е харесал реализирана рентабилност и е решил да не утвърди нито една от постъпилите поръчки на аукциона. " Това не е някакъв казус. През 2015 година да вземем за пример също имаше неодобрени аукциони или отчасти утвърдени. В Румъния е още по-често срещано събитие вижданията на емитента и пазарните участници за равнищата на финансиране на хазната да се разминават ", споделя Мартин Търпанов.

За тази година държавното управление възнамерява да емитира ДЦК за най-много 1 милиарда лева Пускането на 25-годишни облигации щеше да разнообрази матуритетната конструкция на дълга. Пазарни анализатори разясниха още преди аукциона, че поради ниските равнища на държавен дълг възможният триумф или крах на емисията няма да окаже значително въздействие на фиска или на пазара на ДЦК.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР