© Велко Ангелов На фона на дебатите в последните дни

...
© Велко Ангелов На фона на дебатите в последните дни
Коментари Харесай

Туристическото министерство oчаква 5-8% спад на морския туризъм

© Велко Ангелов На фона на дебатите в последните дни в медиите за пустите плажове и високите цени на чадъри и шезлонги от Министерството на туризма оповестиха, че чакат сред 5 и 8% спад на туристите по Черноморието и сред 3 и 6% за цялата страна. Същевременно ведомството стартира проверки на старите контракти за концесии на плажове, в които няма клаузи за оптимален таван на цените на чадърите и шезлонгите, а в петък на първо четене в пленарна зала депутатите одобриха промени в закона за концесиите, които връщат тези процедури в туристическото министерство вместо да се ползват по общия ред за концесиите през Министерски съвет.

По-слаб сезон

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък В петък пред публицисти туристическият министър Николина Ангелкова заяви, че сезонът се движи по-слабо по отношение на предходната година. Прогнозите на ведомството сочели, че за цялата страна понижението ще е от 3 до 6%, а на Черноморието по-голямо- сред 5 и 8% в туристопотока. " Надяваме се надлежно и се борим да запазим равнищата от предходната година. Правим всичко допустимо и да притеглим интереса и записванията в последния миг към страната ", сподели още Ангелкова, представена от организация " Фокус ".

Това, че България няма да може да резервира равнищата от предходната година огромните туроператори и хотелиери предвидиха още в края на март, когато завършиха ранните записвания за почивки и когато България означи спад на всички съществени пазари, в това число най-големите - Германия и Русия. Очакванията за спада на приходите също са по-високи - поради по-слабите ранни резервации хотелиерите удължиха промоционалните предложения и понижиха цените, което ще се отрази и във финансовия резултат в края на сезона.

Концесии под проверка

През последните дни в медиите и обществените мрежи бяха публикувани фотоси на касови бележки от разнообразни плажове с цени от 20-30 и даже 70 лева за чадър и шезлонги по плажовете. Казусът слага в много неловко състояние туристическия министър Николина Ангелкова, която в предходния си мандат поведе обществено " борба " против високите цени, обяснявайки месеци наред, че на някои плажове таксите са " неуместни ", " нереални " и " колкото нощувка в хотел ". Тогава тя даде обещание, че това ще се промени откакто при новите процедури за концесии и наеми на плажове се вкарва условие в оценката на спечелилите 40% тежест да има предлаганата цена за чадър и шезлонг.

В последните дни от ведомството стартират тезата, че " скъпите " чадъри и шезлонги са тук-там, където договорите за концесии са остарели и не са сключвани по новите процедури с оптималната цена за плажните такъми.

Затова и известието на ведомството след среща в четвъртък следобяд с бизнеса в Слънчев бряг, че " стартира проверка " на старите контракти за стопанисване на плажовете, по-скоро не е изненадващо. От нея обаче надали може да се чакат съществени резултати - самага Ангелкова е споделила, че при тези контракти " надлежно няма съображение за преустановяване, както е по новите процедури ". В петък беше представена от " Фокус " с думите, че ведомството не поддържа " безразсъдно високи цени ", които някои концесионери си разрешават. " Няма такива цени, каквито някои от концесионерите дефинират за по този начин наречени ВИП зони или не знам какво ", сподели тя.

Министерството е изискало от стопаните на плажове да има ясно обозначени табели с цени за чадъри и шезлонги, както са заложени в контракта, и къде се намират въпросните ВИП зони с по-високи, които не трябвало да бъдат " повече от 2-3% от платената зона ", оповестява " Фокус ".

През седмицата туристическото ведомство заяви, че " най-често срещаните цени за прилагане на чадъри и шезлонги по българските плажове не надвишават 5 лева " и че " за много от местата цените са изцяло достъпни- да вземем за пример Бургас- северен " - 1.20 лева, " Варна Кабакум- север, част 1 " - 2 лева, " Шкорпиловци-юг " - 2 лева ". Туристическото министерство е пресметнало, че най-скъпите чадъри са на плажа " Перла " в Приморско- 25 лева за чадър и 30 лева за комплект от 2 шезлонга и чадър (за който към този момент бе оповестено, че е със " остарял контракт " ), само че от данните му действително не може да се направи разбор дали в всеобщия случай е реализирана задачата за по-евтини плажни такъми, защото няма информация за цените по плажовете в най-големите курорти като Слънчев бряг, Златни пясъци, Св.св. Константин и Елена, Албена, Созопол и други, нито съпоставяне с предишни години.

Концесиите назад при Ангелкова

Междувременно в петък депутатите одобриха на първо четене промени в закона за концесиите, които връщат плажните концесии в туристическото министерство. Поправката е поискана точно от ведомството. До 2017 година състезанията за концесии на плажове се проведоха от министерството по реда на закона за черноморското крайбрежие, само че след законови ремонти от 2017 година по предложение на някогашния вицепремиер Валери Симеонов те трябваше да минат по общия ред за всички концесии посредством Министерски съвет.

Такива процедури на процедура обаче не са прилагани - на първо време те бяха отсрочени за началото на 2019 година, а след това не стартираха поради разпоредба, която е в правосъдно обжалване. Сега от туристическото министерство упорстват да се върне остарелият ред, потвърждавайки, че стопанисването на 39 плажа с изтичащи контракти ще бъде сложено под риск. " Ако ние не променим настоящия ред ще следва да се отдават при доста тежки условия, които са за пристанища, летища, доста по-дълги като процедура ", разяснява Ангелкова в Народното събрание, допълвайки, че прогнозирането по кое време тези процедури ще приключат ще стане по-трудно, което слага под риск стопанисването и летния туристически артикул.

Срещу концепцията да се върне остарелият ред за концесиите бяха посочени възражения, свързани с нарушаването на европейска инструкция, по чийто ред точно концесиите на някои плажове бяха извадени от Министерството на туризма. Връщането им назад би означавало нарушаване на европейските правила. България беше застрашена от наказателна процедура поради забавеното транспониране на директивата в националното законодателство. Предстои разискване на импортираната от Ангелкова смяна от депутатите в Народното събрание.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР