© Велко Ангелов Лесно е да победиш, когато отсреща са

...
© Велко Ангелов Лесно е да победиш, когато отсреща са
Коментари Харесай

Мнения Daily - Как БСП да бие ГЕРБ

© Велко Ангелов Лесно е да победиш, когато насреща са Станишев, Димитър и Гергов.
Модерно ляво

Как Българска социалистическа партия да бие ГЕРБ

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък От коментар на Любен Обретенов за " Клуб Z "

Корнелия Нинова отдръпна оставката си като водач на Българска социалистическа партия под бурни и продължителни овации от делегатите на конгреса. С това тя удържа огромна победа над своите съперници в партията. Лесно е обаче да победиш, когато насреща са Сергей Станишев, Димитър Дъбов, Георги Гергов.

Трудното е да победиш Бойко Борисов и ГЕРБ. В тази борба Нинова играе ролята на Станишев, Дъбов и Гергов - по всякакъв начин улеснява политическото благоденствие на ръководещите.

Факт е, че при Нинова Българска социалистическа партия се освежи. Появиха се нови лица, покачиха се изборните резултати. Това обаче не е задоволително, с цел да се реализира победа над ГЕРБ. Пътят за това е различен и той най-малко към този момент наподобява неосъществим за Българска социалистическа партия.

Българска социалистическа партия ще победи ГЕРБ, когато стане същинска лява партия от европейски вид. Това значи да брани ползите на пролетариата, а не на бизнеса.

Българска социалистическа партия ще победи ГЕРБ, когато стане същински покровител на евроатлантическата ориентировка на България. Видно е, че политиката против Европейски Съюз у нас не е печеливша. Тя обрича тези, които я водят на маргинално съществувание.

Българска социалистическа партия ще победи ГЕРБ, когато партията се разгласи изрично за действителна правосъдна промяна. Към момента на " Позитано " 20 споделиха нещичко по тематиката само, когато прокуратурата удари Елена Йончева.

Българска социалистическа партия ще победи ГЕРБ, в случай че хората повярват, че на " Позитано " 20 ще се прави работа и в интерес на публичното богатство. Последният път избраха Делян Пеевски за началник на ДАНС. В това отношение наследството на Нинова е доста тежко.

Българска социалистическа партия ще победи ГЕРБ... Засега това е единствено в областта на илюзиите.

---------

България изостава по качество на живот даже от някогашния Източен блок.
Порочен кръг

Липсващата нормалност прави българите обезверени

От разбор на Йоанна Елми за " Дойче веле "

Каква е разликата сред българите и другите ли? Клишетата са доста, отговорът е един: никаква. Проблеми има на всички места, неуредици и неразбории - също. Доброто и неприятното са черти на човешкия темперамент, не на избрана народност. Но неналичието на нормалност, в която са принудени да оцеляват огромна част от българите, ражда обезсърчение и незаинтересованост, които на собствен ред убиват смисъла да бъдеш част от общество и да се бориш за по-добро бъдеще. А това на собствен ред затваря порочния кръг.

Фотограф: Цветелина Белутова

Науката потвърждава, че заобикалящата среда е един от главните съставни елементи, определящи качеството на живот. И когато тази заобикаляща среда се разпада или напряко липсва, резултатите се виждат с просто око.

Първи образец: Силвестър Сталоун споделил на премиера Борисов, че " нещо, което в Америка става за два месеца, тук те го вършат за две седмици ". Дали обаче дребната страна България, която явно не е в положение да обезпечи естествени тротоари по улиците на градовете си, може да претендира за експедитивност и успеваемост?

И още веднъж: кметицата на Париж Ан Идалго заяви в Туитър, че от 2014 година във френската столица са основани 30 хектара зелени пространства. Междувременно на разискване за бъдещето на Борисовата градина в наличието на кметицата на София Йорданка Фандъкова жители попитаха дали са върнати 300 декара зелена повърхност в парка, обещани още през 2015 година. Този въпрос води до комплициране - и до извода, че очевидно не се знае чия благосъстоятелност са значими терени в градския парк.

И още: мъничка " зелена " автобусна спирка, появила се в Стара Загора, се трансформира в сензация, която в продължение на дни обикаля медиите и обществените мрежи. Но няма оригиналност, няма гражданска война - сходни решения за градската среда се ползват в Европа най-малко от 10 години насам. Вълнението идва оттова, че е направено нещо хубаво за градската среда.

И хората се радват, тъй като това е необичайност. Доказателства за което има безброй: на основен бул. в Пловдив безоблачен панел и електронно табло стърчат гордо до ръждясала спирка, а " нова " електронна система за градския превоз на стойност 20 милиона лв. просто не работи. През 2018 година бе оповестено, че сходна система за София ще коства 73 милиона лв..

Из цяла България новопостроени пътни артерии, които би трябвало да са съобразени със актуалните условия, се трансформират в реки след значителни превалявания. Пътеки за слепи свършват в стени, тротоари (когато ги има) наподобяват на зле подреден тетрис, Ларгото в София се разпада директно след ремонт, а печалната промяна на " Граф Игнатиев " към този момент е увековечена и в изкуството.

Тъжната истина е, че България остава доста обратно по качество на живот даже спрямо страните от някогашния Източен блок.

-----
Не самотата на културния човек зарежда диктатурата...
Политическо дългоденствие

Как Борисов резервира властта

От изявление на журналистката Светла Петрова за liberta.bg

Преди няколко години в едно предаване попитах Копринка Червенкова, мисля беше, по какъв начин си изяснява обстоятелството, че от толкоз министър-председатели на прехода нито един не можа да повтори мандата си като се изключи Борисов, който го и потрети. При това приказваме за хора надалеч по-подготвени, образовани, с класа и осведоменост в политиката.

Нейният отговор гласеше: " Ами явно културата на премиера е изцяло хармонична на културата на народа. " Цитирам по памет, изразът й може би бе по-изискан, само че подобен беше смисълът му. Това съставлява някакво пояснение за дългогодишния престой на Борисов във властта. В последна сметка казусът е манталитетен.

Авторите на замисъла доста тъкмо са решили, че народът ни напълно не е надживял тоталитарния си инстикт, че обича тодорживковщината, обича политическия бабаитлък, който минава за мощна ръка. Но в действителност силата на тази властова ръка се състои най-много в това, че по фелдфебелско-милиционерски метод се разправя с съперниците си.

Или се купуват тези, които се продават, или се преследват непримиримите. Свидетели сме на безчет морални лупинги, осъществени от предходни гневни критици на ГЕРБ и Борисов, които ненадейно се преобразиха в техни горещи апологети. В множеството случаи това са умни, интелигентни, начетени персони, които доста ясно си дават сметка за същината на този режим, само че изцяло умишлено му станаха юристи от елементарна лакомия или тъй като са изнудвани, заплашвани с нещо. Това интелигентско изменничество повлия деморализиращо на цялото общество. Другите, които не се продадоха, които останаха правилни на демократичната концепция, на съвестта и правилата си, бяха и са преследвани, уволнявани,тормозени по всевъзможен метод.

Не самотата на културния човек зарежда диктатурата, а робската душeвност и нрав на масата от хора. Изобщо, робите основават диктаторите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР