© Велко Ангелов Комисията за финансов надзор (КФН) влиза на

...
© Велко Ангелов Комисията за финансов надзор (КФН) влиза на
Коментари Харесай

КФН влиза на проверка в "Еврохолд България" заради сделката за CEZ

© Велко Ангелов Комисията за финансов контрол (КФН) влиза на изключителна инспекция в " Еврохолд България " поради договорката за ЧЕЗ. Целта е да се изследва настоящото финансово положение на сдружението и да се реши дали то има потенциал да придобие бизнес, от който зависи стабилността на електроенергийните доставки за Централна и Западна България. Действията на регулатора са невиждани, като за тях са осведомени още прокуратурата и Държавната организация " Национална сигурност " (ДАНС).

По самодейност на регулатора

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Седмица откакто депутатът от ГЕРБ Валентин Николов прикани от трибуната на Народното събрание да се извърши инспекция на кандидат-купувача на бизнеса на ЧЕЗ в България, финансовият регулатор се самосезира за изключителна ревизия и я стимулира с високия публичен интерес. КФН е в правото си да направи такава изключителна ревизия, поради че " Еврохолд България " е нейно поднадзорно лице, като до момента регулаторът не е давал индикации да е засичал проблеми при холдинга в качеството му на обществено сдружение. Същевременно обаче следената от Асен Христов и Кирил Бошов компания имаше известни регулаторни проблеми във връзка с застрахователния си подхолдинг, който е най-същественият му актив. Предишният зам.-председател на КФН, отговарящ за бранша - Ралица Агайн, беше блокирала една от придобивките на " Евроинс " в края на 2015 година заради терзания за платежоспособността му, а след това при инспекциите на бранша имаше търкания към непредоставените от " Еврохолд " данни на групово равнище.

От оповестените планове излиза наяве, че специалистите ще преглеждат финансовото положение на " Еврохолд " и ще се произнесат за потенциала му за бъдещи придобивания на компании от ранга на " ЧЕЗ Разпределение България " и " ЧЕЗ Електро България ". При предходния опит за договорка с чешкия им притежател компанията на Гинка Върбакова оферираше 320 млн. евро.

Електроенергийният бизнес на CEZ в България се продава от няколко години и дотук имаше няколко несполучливи опита за реализиране на договорката. Последното развиване към процедурата пристигна в средата на април, когато българската " Еврохолд България " се включи като кандидат-купувач и получи ексклузивитет в договарянията. Това обаче не подсигурява, че продажбата ще бъде утвърдена от регулаторните органи, още повече че Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) към този момент един път я осуети. След обществения отзив към офертата на Върбакова към този момент утвърждение би трябвало даде и КЕВР.

В подготовка за договорката

" Еврохолд България " е обществен холдинг, чийто максимален бизнес е в застраховането. Към края на предходната година консолидираните активи на холдинга са 1.4 милиарда лева, регистрираните доходи са 1.3 милиарда лева, а чистата облага е 18.15 млн. лева На извършеното тази седмица общо заседание акционерите утвърдиха нарастване на капитала. Планът е това да стане посредством издаването на нови привилегировани акции (без право на глас, само че с закрепен дивидент), с които ще се набере до 154 млн. лева капитал.

Според оповестеното желание набраните средства ще бъдат употребявани за укрепване на финансовата позиция на групата и в поддръжка на програмата й за агресия. Досега тя се развиваше главно по линия на застраховането посредством придобиването на активи от изтеглящи се от района западни вложители. Опитът за придобиване на енергиен бизнес е нова линия на разгръщане за " Еврохолд ", която разгласи, че за задачата ще употребява личен запас и заеми.

Наскоро КФН не е алармирала за проблеми с поднадзорното лице, макар че през януари гръцкият регулатор излезе със мощно сериозна оценка за българския холдинг. Тя бе във връзка следващ отвод за придобиване на локален осигурител, а измежду претекстовете се изтъкваше терзание за високата задлъжнялост на групата, вътрешногруповите покупко-продажби и моделът на капитализиране посредством придобивания.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР