© Велко Ангелов Като че ли самият Борисов не е

...
© Велко Ангелов Като че ли самият Борисов не е
Коментари Харесай

Мнения Daily - Рецептата на Доган за успешно властване

© Велко Ангелов Като че ли самият Борисов не е нищо повече от статист в този сюжет. Още по тематиката
Мнения Daily - Празнуването дневно на руската войска е извращение

И още: Централната ос, към която балансира ГЕРБ, се мести на Изток; Държим се като неприятна глутница вълци
10 май 2018
Мнения Daily - Искаме ли децата ни да мрат като мухи по фронтовете

И още: България води пред Унгария по правосъдно гонене на медии; Няма народна власт без господство на закона
9 май 2018 Медии и магистрати

Рецептата на Доган за сполучливо властване

От коментар на Полина Паунов за " Дойче Веле "

Годината е 2014, а месецът - февруари. Кабинетът " Орешарски " ръководи в изискванията на невиждани митинги след опита на Делян Пеевски да оглави ДАНС. Настоящият министър председател Бойко Борисов по това време е опозиционен водач - след един предварително преустановен мандат. И тогава, и в този момент ръководителят на ГЕРБ нападна представители на Българска социалистическа партия и не стопира да твърди, че в никакъв случай няма да си сътрудничи с Движение за права и свободи, само че когато стане дума за неуспелия началник на контраразузнаването и издател Делян Пеевски споделя единствено едно: той е народен представител.

Точно по това време в свое изявление Борисов афишира, че е разкрил рецептата на Доган за сполучливо ръководство: " Ахмед Доган пръв осъзна, че в случай че има медийна империя и надзор върху правосъдната власт, може да ръководи и по тази причина най-дълго ръководи България ", разгласи тогава актуалният министър председател.

Четири години и два кабинета на Борисов по-късно, той споделя друго: " Проблемът на медиите е на техните притежатели ". Изявлението му е във връзка позорното 111-то място - последното в целия Европейски Съюз - което страната ни заема в класацията на авторитетната неправителствена организация " Репортери без граници ". След изявлението на Борисов депутати от ГЕРБ като по команда оповестиха проучването за " манипулативно " и повтаряха, че самите публицисти са си проблем, а не това, че " някой има седем вестника ". Разбира се, името на Делян Пеевски по традиция не бе упоменато.

Преди изявлението на министър-председателя почвата бе готова от медиите на въпросния издател, съгласно които, класацията е " една неистина ". ГЕРБ стигнаха даже доста по-далеч в прокарването на ползите на Пеевски: те сториха това от парламентарната естрада. В изненадващо подхванатият в Народното събрание спор за свободата на словото и ръководещи, и съпротива грижливо заобикаляха изданията, които са благосъстоятелност и се управляват от депутата на Движение за права и свободи. Погледнато в профил изглеждаше, че главната задача на народните представители е да прокарат на най-високо равнище точно тезите, подадени им от въпросните медии.

В същото време - ден преди Народното събрание да се заеме с оборването на " манипулативната ранглиста ", разкриваща окаяното положение на свободата на словото в България, стана ясно че Специализираната прокуратура и Инспекторатът към Висшия правосъден съвет (ИВСС) ще ревизират съдии, които гледат наказателни, цивилен и търговски каузи, формирани против очевидци на прокуратурата по делото за източването на КТБ. Казано по различен метод: прокуратурата се пробва да управлява дейностите на съда и да плаши магистрати.

И в случай че подредим всички обстоятелства, с които разполагаме до момента, паралелно до разкритието на Борисов отпреди четири години, че който държи медиите и съда, той ръководи, то обединението сред него и Пеевски е кристално ясна и даже няма опит да бъде скривана. А обикновената логичност сочи, че точно мълчанието е знак на боязън и то е най-голямото удостоверение на изводите, направени от " Репортери без граници ".

Четири години откакто Борисов даде рецептата за сполучливо ръководство, приписвана от самия него на Доган, се оказа, че самият Борисов не е нищо повече от статист в същия този сюжет.

----------
Обвързването на еврофондовете с върховенството на правото крие необикновен риск.

Върховенство на закона

Склонна ли е България на геополитически сръдни заради спрени джобни

От коментар на Иван Брегов за седминчния бюлетин на ИПИ

Фотограф: Анелия Николова
От изказванията на европейския комисар по правораздаване Вера Йоурова се удостоверява тезата за идна обязаност на средствата от европейските фондове със положението на правосъдната власт в страните от Европейски Съюз. Така, в случай че страна-членка на Съюза не подсигурява без значение правораздаване, няма да получава пари. Независимото правораздаване, детайл от организирането на ръководството под формата на правова страна, не е нереално разбиране от документ на брюкселски служител. Неговите признаци са публичен ред, при който се съблюдават правата на жителите, всички са равни пред закона и има прецизно разделяне на управляващите, а политическото въздействие над съда е изключено. Преведено на понятен език това значи мощният нравствено да живее обикновено, а индивидът с непозволено държание да си получи заслуженото. Силният физически, стопански и политически да няма предимство, а публичният ред да дава тъждество пред закона на всички.

Желаното положение на българското правораздаване се очакваше да бъде реализирано още по пътя на присъединението на България към Европейски Съюз. В преговорния развой трябваше да се реформира законодателството и прилагащите го институции. За задачата страната получаваше рекомендации за промени от високо равнище посредством:

Комисията за народна власт посредством право към Съвета на Европа (наричана Венецианска комисия, ВК) в региона на правораздаването и вътрешния ред,
прелиминарен годишен мониторинг на правораздаването, който, заради крах, прерасна в годишен Механизъм за съдействие и инспекция.
Стандартите на ВК са възприети за съответстващ стандарт от EС. За България в редица случаи двата инструмента са прилагани взаимно. Препоръките на ВК задават минималния стандарт за организация на устройството на правосъдната власт или на обособени институти от нея. Всяка страна резервира правото си да развие съответните институти съгласно своите потребности, само че отчитайки минимално заложените стандарти.

Смисълът България да получава рекомендации от одобрените интернационалните институции в региона на правораздаването е в това в обозрим исторически миг българските съд и прокуратура да дават отговор на стандартите на западните демокрации. Оттам правоохранителните и правораздавателните институции се чака да дават толкоз сигурност, колкото имат жителите на страните от Стария свят. Реципрочно, сигурността за индивида се трансформира в успокоение и предвидимост за самодейностите му, т.е. положителни условия за живот и добра среда за предприемачество.

Като реакция против Брюксел водещи лица от ръководещата коалиция се възпротивиха на формулата " пари против без значение правораздаване ". А мотиви за опозиция има.

Сериозността на въпросите и дълбочината на проблемите няма по какъв начин да не оставя чувството, че последните близо 20 година исторически са изгубено време за страната ни. И няма по какъв начин страните от Европейски Съюз, построили обществата си на основа на законността, а не на хаоса, да не са срещу това да продължава. Венецианската комисия не ориентира своите рекомендации по най-ниския общ знаменател на съществуващите системи, а се концентрира върху това, което съгласно нея е належащо за цялостно сходство с европейските стандарти. Към сегашния миг България мъчно покрива и низините за без значение правораздаване.

Конституцията и законите са живи документи, разрастващи се дружно с обществото. Но с цел да се вдъхне нужният изчерпателен живот на законите и Конституцията, са нужни политици с воля за смяна, а не нестимулирана, само че шумна опозиция. А смелите законодателни дейности изискват и ръководство, гарантиращо независимо и поредно използване.

Разбира се, обвързването на еврофондовете с върховенството на правото крие необикновен риск. Така несподелящите концепцията за без значение правораздаване и правова страна политици у нас могат елементарно да преминат към внезапен геополитически завой – авторитаризъм по евразиийска уклон и принуда против инакомислещия човек. Но е време България да покаже ще се държи ли като дете, склонно на геополитически сръдни заради спрени джобни, или ще бъде зрял участник в демократичните процеси.

-----------

90-95% от компаниите и фабриките ще затворят, в случай че не сме в единния пазар.

Westworld

Каква е изгодата ни от Европейски Съюз и НАТО

От коментар на зам.-председателя на ДСБ Радан Кънев в неговия фейсбук-профил

Фотограф: Francois Lenoir
Днес родените след ‘90-та, тези, които даже с бебешките си очи не са виждали Желязната завеса:

- Пътуват свободно до съвсем целия свят. Когато аз бях на 14, излизането от България беше неразрешено да се ИЗЛИЗА, а когато бях на 25 - нямаше къде да влезеш...;
- Пътуват, в границите на Европейски Съюз (и с помощта на съответни правила на европейското антимонополно право) до половината европейски столици по-евтино, в сравнение с до Кърджали или Силистра;
- Учат свободно във всички европейски университети при същите такси, при които учат локалните младежи (в половин Европа това значи по-евтино от България);
- Работят свободно във всяка европейска страна, в т.ч по време на следването;
- Живеят в общество с голям апетит за работна ръка, само заради отворения трудов пазар от предходното тире;
- Работят във компании и заводи, които са 90-95% насочени към пазара на Европейски Съюз и биха затворили на секундата, в случай че България не е в Единния пазар;
- Живеят в страна без непосредствени закани за националната сигурност, до момента в който всяка някогашна соц. страна, която не е в НАТО и Европейски Съюз има съществени вътрешни проблеми и проблеми със съседите;
- Говорят по телефон съвсем гратис и без роуминг, посредством още веднъж на съответни европейски норми; (само да напомня цената на междуградските диалози, когато ние бяхме деца...)

Същевременно:

- Живеят в относителна цензура, доколкото не могат да разчитат на българските медии. Имат обаче безграничен достъп до непознати медии, във 2/3 от Европейски Съюз медиите са изцяло свободни.
- Живеят в общество без мощни институции и правораздаване, проядено от корупция. И това е съществена причина да избират - тъй като могат - работа и живот в Европейски Съюз. Да, в Европейски Съюз, а не в Турция (в т.ч етническите турци) или Русия (в т.ч децата от смесени българо-съветски бракове).
- Страдат от некачествено обществено обучение и опазване на здравето (които обаче отчасти могат да компенсират и фактически компенсират посредством свободата на придвижване в Европейски Съюз и безвизовите режими с други държави).
- Страдат от недодялан политически напън върху бизнеса си, който мнозина към този момент компенсират със основаване на компании в други страни от Европейски Съюз, изцяло свободно. Или посредством избор на бизнес, напълно насочен към непознати пазари, неподвластен на локален рекет.

Мога да продължа доста. Но няма потребност.

Горното ми дава явен отговор на два въпроса:

1) Има ли полезност в участието ни в Европейски Съюз и НАТО, за мен и фамилията ми, за бъдещото - дай Боже - семейство на сина ми;
2) Има ли смисъл и изгода от " повече Европа ", от нахлуване на Европейски Съюз в сфери като правораздаване, обучение, здравеопазване
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР