© Велко Ангелов Единодушно Конституционният съд (КС) обяви днес за

...
© Велко Ангелов Единодушно Конституционният съд (КС) обяви днес за
Коментари Харесай

Падна забраната обвиняеми и подсъдими да са митничари

© Велко Ангелов Единодушно Конституционният съд (КС) разгласи през днешния ден за противоконституционна възбраната в Закона за митниците, съгласно която обвинени или подсъдими за съзнателно закононарушение от общ темперамент не могат да бъдат митничари.

Тази възбрана бе въведена в закона през ноември м.г. без претекстове, без разискване, с преходна наредба при второто четене на измененията в Закона за корпоративното подоходно облагане. Според Конституционен съд обаче тя е непропорционална на преследваната цел да се обезпечи квалифицирано, отговорно и лоялно практикуване на държавната власт. Престижът на държавната работа е значима полезност, само че той може да се пази сполучливо и без да се постановат такива непропорционални ограничавания върху други съществени конституционни права, споделя Конституционен съд.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Любопитното е, че това е второто конституционно решение в границите на няколко месеца, с което Конституционен съд афишира за противоконституционни разпореждания в Закона за митниците, вмъкнати при миналогодишните промени на финансовите закони при гласуването на бюджета.

През април т.г. Конституционен съд анулира като противоречащи на конституцията и измененията в Закона за митниците, с които се дава право на шефа на Агенция " Митници " да уволнява по своя преценка и без предупреждение шефовете на териториални дирекции, основните шефове на основни дирекции и шефовете на дирекции от профилираната администрация на Централното митническо ръководство. Това искане беше на президента Румен Радев, който преди този момент наложи несъгласие на този текст, само че Народното събрание го преодоля.

Днешното решение на Конституционен съд е по дело, формирано по искане на Висшия адвокатски съвет. Според него лишаването от право на труд на обвинени и подсъдими преди още да се е произнесъл съдът за тяхната виновност опонира на редица конституционни правила - правовата страна, презумпцията за невиновност, закрилата на труда и други

" В правовата страна мерило за моралната неприспособимост да се извършва държавната работа по наставления от конституцията метод – съгласно волята и ползите на нацията, е влязлата в действие присъда за осъществено закононарушение ", написа в претекстовете на Конституционен съд. Такава възбрана съществува в Закона за митниците от неговото приемане през 1998 година " Заемането на държавна работа в митническата администрация от лица, наказани за осъществени закононарушения от общ темперамент, е морално недопустимо ", съгласява се Конституционен съд.

Но въведената през ноември м.г. нова възбрана - за обвинени и подсъдими да бъдат митничари, на процедура слага знак на тъждество сред влезнала в действие присъда и процесуалното качество на обвинен или обвиняем за съзнателно закононарушение от общ темперамент.

Новия текст споделя, че: " Митническите чиновници, които са митнически органи по смисъла на закона, могат да бъдат единствено лица, които не са привлечени като обвинени или не са подсъдими за съзнателно закононарушение от общ темперамент. "

От една страна, по този начин законодателят лимитира правото на труд на обвинените и подсъдимите със същия интензитет, с който това е сторено за лицата с влезнала в действие присъда.

От друга страна, законът не дава съответна и ефикасна протекция при уволняване на това съображение. Оспорването му по правосъден ред би било с предупреден край, доколкото съдът ще преценя единствено обстоятелството на повдигнатото обвиняване за съзнателно закононарушение от общ темперамент. Дори при оправдателна присъда законът не подсигурява връщането на митническия чиновник на длъжността, която е заемал до уволнението, се споделя в претекстовете на Конституционен съд.

На трето място, нововъведеното ограничаване е непропорционално, тъй като задачите на закона могат да бъдат сполучливо и дейно реализирани и без него. Законът за държавния чиновник планува опция за краткотрайно премахване от работа по реда на Наказателно-процесуален кодекс, при формирано дисциплинарно дело и в други хипотези, се споделя още в решението.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР