© Велко Ангелов До момента Николова е известна като дамата

...
© Велко Ангелов До момента Николова е известна като дамата
Коментари Харесай

Мнения Daily - Роднинско-властовият модел се мултиплицира в държавата

© Велко Ангелов До момента Николова е известна като дамата от плажна фотография на Валери Симеонов. Още по тематиката
Мнения Daily - Защо властта този път мълчи за митингите

И още: Гневът е достоверен макар ченгетата, мошениците и мутрите; " Превзетата страна " би трябвало да бъде разрушена
20 ное 2018
Мнения Daily - Икономическите облаци са черни на всички места, а Борисов нехае

И още: Българският бизнес не обича да споделя вдъхновяващи истории; Ясно е кой желае мажоритарни избори
19 ное 2018 Шуробаджанащина

Роднинско-властовият модел се мултиплицира в страната

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. От коментар на Илия Вълков за " Клуб Z "

Агонията към оставката на вицепремиера Валери Симеонов трансформира избора на негов заместител в потресаващо коронясване на посредствеността. Номинацията на Марияна Николова, която до неотдавна беше известна с това, че е шеф на кабинета на Симеонов, а към този момент и " нова хубост в ръководството " сподели освен кадровата рецесия в кабинета на ГЕРБ и Оперативна програма, само че и метода, по който се предава и отдава властта в родната политика.

В отсъствието на премиера Бойко Борисов, бойкотирани от съдружния сътрудник " Атака " и повсеместен безсрамен политически звук, Народното събрание дебатира близо четири часа върху кандидатурата на Марияна Николова. Единствено вицепремиерът Красимир Каракачанов си нахлузи още веднъж " синята каска " и се трансформира в бранител на управническата цитадела. Той обърна внимание, че никой в парламентарните диспути не попита Николова какви ще бъдат целите й на поста. Направи усещане обаче друго – съвсем никой от депутатите не загатна името й от парламентарната естрада, а дългогодишният депутат на Движение за права и свободи Хасан Адемов даже я назова " Марияна Петкова ".

До момента Марияна Николова беше повече известна като дамата от една плажна фотография на Валери Симеонов. Тя няма нито една обществена позиция по публично важен въпрос или обществен проблем. Биографията й е като на воин на Нушич – служител от междинния ешалон на администрацията – правист по обучение, с разнообразни професионални специализации, естествено в чужбина. Тя е заемала управителни длъжности в дирекции в Министерството на земеделието и храните, Държавната организация за метрологичен и механически контрол, НЕК, " Топлофикация-София ".

Защо тогава беше номинирана от Валери Симеонов да наследи " квотата " му в кабинета? Вероятно каквито бяха претекстовете на Волен Сидеров да построи " Атака " към фамилните връзки с Капка Георгиева и да направи доведения си наследник евродепутат. А след това със същите претекстове да се ожени за своята депутатка Деница Гаджева. Това е един приключен роднинско-властови модел, който се мултиплицира на всички равнища в страната.

----------
Бившия министър председател на Македония Никола Груевски получи леговище рекордно бързо.
Хъшове

Унгария очевидно е отворена за ВИП-бежанци

От коментар на Кено Ферзек за " Дойче Веле "

Фотограф: Ognen Teofilovski
Да получиш политическо леговище в Унгария е съвсем невероятно – в случай че не си " ВИП-бежанец ". Политици от опозицията нарекоха по този метод някогашния министър председател на Македония Никола Груевски. Както е известно, той дойде в Унгария през Албания, Черна гора и Сърбия, с цел да избегне двугодишното отнемане от независимост, на което беше наказан поради корупция и разхищения.

Само дни по-късно някогашният министър председател получи и политическо леговище – в рекордно къс период. Официално удостоверение от управляващите обаче към момента няма.
Косвено удостоверение пристигна от министъра на правораздаването Ласло Трочани, който сподели, че Груевски може да се движи свободно в Унгария и няма да бъде върнат в Македония.

Ако той в действителност е получил политическо леговище, необичайно е по какъв начин унгарските управляващи за толкоз малко време са съумели да ревизират причините на Груевски, че е подложен на политическо гонене в родината си. Представители на унгарската съпротива реагираха с отвращение и остра рецензия против приютяването му. Няколко политици спуснаха от прозорците на Народното събрание огромен транспарант със фотография на Груевски и надпис " ВИП-бежанецът на Орбан ". Марта Деметер, опозиционна депутатка от партията с либерално-екологически профил LMP, назова Орбан " политически кръстник " на Груевски и писа във Facebook, че Орбан и неговото обграждане " обслужват интернационалната проведена престъпност ".

Икономистът Лайош Бокрош, също представител на опозицията, сподели, че " мафиотското държавно управление на Унгария " е деградирало страната до " леговище за нарушители ". Парламентарният водач на Орбановата партия " Фидес " Янош Халас съобщи, че тази рецензия била " цирков номер ", тъй като Груевски бил не нарушител, а политически преследван човек, който имал право на протекция.

----------
Обезценяването на груповото неодобрение потегли още с етикета " протестъри ".

Песимистично

С всеки минал ден митингите като че ли се банализират

От коментар на някогашния ръководител на Съвет за електронни медии доцент Георги Лозанов в неговото авторско предаване по телевизия Bulgaria ON AIR.

Фотограф: Георги Кожухаров
Пак да кажа – няма добра власт, само че има безконтролна власт и власт под надзор, който лимитира неприятните ѝ практики.

Известни са два, прочее свързани, вида надзор върху властта – медиен и цивилен. По отношение на първия у нас от дълго време няма кой знае какви упования, в последно време обаче сякаш губи значение и вторият, и то в най-радикалната си форма – митингите. Не че няма такива, в противен случай, през седмицата в към 30 точки в страната интензивно се протестираше.

Но какво от това? Очертава ли се някаква друга политическа вероятност, повдига ли се равнището на взаимност в обществото, раждат ли се нови водачи на публичното мнение? С всеки минал ден митингите като че ли се банализират, трансформират се в либерален фон на една обществена среда, в която думата " народна власт " все по-рядко се чува, в това число от устата и на самите протестиращи.

Обезценяването на груповото неодобрение потегли още с въвеждането на отрицателния етикет " протестъри " и то за жителите в политическия смисъл на понятието, които преди пет години излязоха на улицата в отбрана не на личните си ползи, а на демократичните полезности. За да се стигне през днешния ден до митинги без или най-малко с мъчно отличим цивилен фокус. Исканията на част от тях в действителност са директно адресирани към премиера Бойко Борисов, който гледа да ги удовлетвори и по този начин да ги трансформира в нещо като " булеварден пиар " на държавното управление.

Да протестираш, не е лесна работа и не е задоволително да си неудовлетворен, а още по-малко да си политически подсилен, належащо е гражданско умеене да властваш върху властта. Иначе конфликтът вместо с нея става сред протестиращи и непротестиращи. Както се случи по автомагистралите, блокирани от недоволните поради цената на бензина, върху които се нахвърлиха изнервените водачи, а жандармерията трябваше да ги разтървава. В такива случаи резултатът е 1:0 за рефера.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР