© Велко Ангелов Андрей Петров e председател на борда на

...
© Велко Ангелов Андрей Петров e председател на борда на
Коментари Харесай

Андрей Петров, "dm България": Целта е до края на годината магазините ни да станат поне 90

© Велко Ангелов Андрей Петров e ръководител на борда на шефовете на " dm България ". Той е част от управителния екип на компанията още от нейното учредяване през 2008 година Преминал е през разнообразни позиции като районен управител " Експанзия " и началник на бранш " Логистика ". В момента дава отговор за сектор " Експанзия " и управлява взаимно с Евелина Великова и Анна Драганова отдел " Продажби ".
" Капитал " попита Андрей Петров за обстановката на пазара по време и след въвеждане на изключителното състояние.

Какъв беше резултатът от 2 месеца изключително състояние върху бизнеса ви - какъв брой спаднаха продажбите, с какъв брой обекта работихте, имаше ли освободени чиновници или в отпуск ?
- Отчетохме спад на продажбите, който според от развиването на обстановката варираше на седмична база в диапазона от 15% до 35%. Освен това се промени желанието на клиентите към комерсиалните местоположения. До 13 март обичайно най-посещавани бяха магазините ни в моловете. След този интервал забелязахме, че от ден на ден хора пазарят в кварталните ни филиали и в ритейл парковете. С други думи - в обекти, които са отвън огромните търговски центрове, по-големите елементи от които по този начин или другояче бяха затворени, и където има по-големи благоприятни условия за съблюдаване на обществена отдалеченост.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики През цялото време работеха 83 от нашите магазини, като затворихме единствено 3, ситуирани в търговски центрове. Това ни разреши и да осъществим най-важния приоритет за нас - да запазим всички чиновници на компанията. Благодарение на гъвкавостта ни при установяване на работното време, преразпределение на екипите и по този начин нататък освен че не освободихме нито един човек, само че и не намалихме заплати и не сме изпращали хора в неплатен отпуск. Бързам да уточня, че в случай че е имало хора, с които сме се разделили в този интервал, главната причина за раздялата не е била обвързвана с изключителното състояние. Единствено съвсем всички наши сътрудници демонстрираха съпричастност към моментното положение на компанията и непринудено използваха част от полагаемия им се заплатен годишен отпуск.

П ланирате ли онлайн продажби и в случай че да - по кое време, в случай че не - за какво ?
- Ние трябваше да реагираме доста бързо на променената конюнктура. Извънредното състояние, което докара до понижаване на клиентите в магазините, ни принуди да ускорим реализацията на някои планове, измежду които е и да предоставим опция на клиентите ни да пазарят онлайн.
Буквално преди няколко дни започва партньорството ни с foodpanda. Така хората в 16 града могат да поръчват през платформата близо 800 от обичаните им артикули от асортимента на dm и да ги получат до час.

За какъв брой от какъв брой обекта в молове успяхте да договорите неплащане на наем? Преговаряте ли с други наемодатели за събаряне на наеми и с какъв триумф?
- Още с оповестяването на изключителното състояние изпратихме писмен зов към всички наемодатели за отстъпка в наема. Реакциите и резултатът варираха сред 0 и 100% в директен и метафоричен смисъл. Много от наемодателите ни реагираха партньорски. Парадоксът е, че в множеството случаи " по-малките " ни сътрудници реагираха по-адекватно от " по-големите ".

Част от наемодателите видяха опашки пред магазините ни в някои дни и взеха решение, че ние сме надали не " печелившите от рецесията ". Истината е, че наложените ограничавания за брой клиенти по едно и също време и периодическата стерилизация доста се отразиха на процеса на обслужване, което и докара до опашки пред магазините в някои интервали. В края на краищата рецесията е съвършен вид за инспекцията на едни връзки, било то връзка, другарство или бизнес партньорство. В този смисъл успяхме да си създадем заключения на кои сътрудници и в каква степен можем да разчитаме отсега нататък.

Колко е междинният касов бон по време на пандемия, кои са най-продаваните артикули в този момент ?
- Според нашите данни в интервала на изключителното състояние междинният касов бон набъбна с повече от 20% за сметка на броя визити. Хората започнаха да възнамеряват и да купуват едновременно нужните артикули за по-дълъг интервал.
Що се отнася до най-търсените артикули, през последните два месеца предпочитано се купуват артикули от ежедневна нужда, а не толкоз продукти, които се одобряват по-скоро като първокласни. Най-често хората пазариха почистващи препарати и дезинфектанти, артикули за семейството, тоалетна хартия, биохрана и хранителни добавки. Сред най-купуваните артикули са и главните за персонална хигиена като душ гелове, сапуни и шампоани, както и продуктите за грижа за бебето - главно пюрета, пелени и мокри кърпи.

Планирате ли да кандидатствате за някоя от ограниченията на страната (60/40, заеми)?
- Не, за момента не сме кандидатствали и не сме употребили финансиране по нито една от държавните ограничения за подкрепяне и на този стадий не планираме да го създадем, само че не знаем какво ще ни сервира бъдещето.

Предвиждате ли разкриване на нови магазини до края на годината, променихте ли по някакъв метод капиталовата си стратегия?
- По-скоро я адаптирахме към новата конюнктура и това, което виждаме все още, а не я променихме фрапантно. Продължаваме да осъществяваме проектите си за агресия и да отваряме нови филиали. По време на оповестеното изключително състояние в страната отворихме своите два най-нови магазина в Шумен и София, водени от концепцията да бъдем оптимално покрай хората. През лятото планираме разкриване на първия магазин на dm в Казанлък, а до края на календарната година се стремим да имаме най-малко още 3-4 нови обекта, с което общият брой на магазините ни да стане най-малко 90. Локациите на тези нови обекти ще бъдат съобразени с измененията в потребителските привички за извършване на покупки. Това значи, че ще се фокусираме върху търговски улици, ритейл паркове и известни места в кварталите на огромните градове, а не толкоз върху комерсиалните центрове.

Какви са прогнозите ви за 2020 като доходи, финансов резултат? А за идната?
- С оглед на ситуацията с ковид считам, че към момента е прекомерно рано за прогнози за финансовите резултати за 2020 година. Все още има доста незнайни - по какъв начин ще се развие обстановката, ще има ли втора вълна на вируса и в случай че да, какъв брой тежка ще е тя.

Ние се приготвяме за разнообразни сюжети. Те варират от лек спад, минават през " нулева " година и стигат до леко оптимистичния, само че доста мечтан - най-малък растеж на оборота. Крайният финансов резултат ще бъде мощно подвластен от оптимизацията на разноските ни на база предстоящото понижение на приходите по отношение на първичните проекти за годината.

Имайки поради многото незнайни, е мъчно да създадем прогноза и за 2021 година. Това ще бъде допустимо след няколко месеца. Въпреки това аз съм сигурен, че dm ще резервира водещата си позиция на пазара на дрогерийни артикули в България. Ние ще продължим развиването на мрежата си, разширението на портфолиото ни и модернизацията на магазините.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР