© Велко Ангелов Ако някой си е мислел, че тол-системата

...
© Велко Ангелов Ако някой си е мислел, че тол-системата
Коментари Харесай

От тол та на глог

© Велко Ангелов Ако някой си е мислел, че тол-системата ще влезе в действие безболезнено и бързо, както обещаваха още от предходната година страната и изпълнителят, то той не знае по какъв начин работят нещата в България. Първите признаци на задаващата се драма се видяха още през януари, когато много по-простата система за електронни винетки потегли с огромен провал и се оказа, че нито са правени задоволително проби, нито има задоволително чиновници за осъществяване на задачата.

С наближаването на датата, в която би трябвало да влезе в действие цялостната смяна в метода на таксуване по българските пътища, е все по-ясно, че нищо от в началото плануваното няма да стане, както е планувано. Първо, сигурно системата няма да тръгне през август. Тогава (може би) ще са тестванията, само че действителното влизане в действие на системата ще бъде по-късно. Кога - към момента не е ясно. Това се постанова от елементарния факт, че страната гарант към момента не знае какъв брой тъкмо пътища ще обгръща тази система и каква ще е таксата за прекосяване на тежкотоварни коли. Тепърва ще се водят договаряния. Да напомним, че това става месец преди формалния завършек на контракта и няколко години след първичните стъпки.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Отделно все по този начин има единствено един частен снабдител на услуги за тол и винетки макар обещанията на АПИ това да се промени. Той към този момент се обрисува и единственият снабдител на бордовите устройства - много вкусен пазар в напълно близко бъдеще. За това пък се оказа, че изобщо никой в страната не е мислил още - занапред щяло да се взема решение.

Покрай това упражнение, което е относително неотклонно - монтираш рамки, обучаваш хора, изграждаш център за наблюдаване и вкарваш ограничения за надзор - се демонстрираха толкоз доста дупки в качествата на основни звена да координират и ръководят, че изниква по-голям въпрос. Тук става дума за система, която е жизненоважна за това ръководство - на нея се разчита да генерира доходи за поддръжка на пътната мрежа (и да крепи имиджа на правителството). Какво да мислим за ръководството на много по-сложни и неблагодарни системи, като да вземем за пример опазването на здравето и киберсигурността?
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР