© Tyrone Siu Още по темата Uber планира да купи

...
© Tyrone Siu Още по темата Uber планира да купи
Коментари Харесай

Uber и Lyft в надпревара кой пръв ще излезе на борсата

© Tyrone Siu Още по тематиката
Uber възнамерява да купи приложението за доставка на храна Deliveroo

Компанията за споделени пътувания следва упоритостта си да се наложи в бранша
25 сеп 2018
Стартъп надделя Uber и Bird в Сан Франциско

Skip беше една от двете компании, които получиха позволение да ръководят система за наемане на скутери в града, откакто кандидатурите на Uber, Lyft, Bird и Lime бяха отхвърлени
4 сеп 2018
Новият финансов шеф на Uber ще опита да вкара компанията в релси

Инвеститорът от Уолстрийт е решен да извърши промени, които да изведат компанията до облага
27 авг 2018 Uber и Lyft, двете най-големи американски компании за споделени пътувания, от дълго време се конкурират за пътникопотока освен в страната, само че и на всеки пазар, на който работят. През идната година обаче борбата ще се реалокира и на друго поле: коя от двете компании ще се появи първа на борсата, написа Financial Times. Залогът е огромен, защото борсата от дълго време чака обществено предложение (IPO) на Uber. Докато вложителите чакаха, Uber си навлече редица проблеми, смени огромна част от висшето си управление, до момента в който развиването на Lyft върви по-спокойно, въпреки и двете компании да са във високорисков бизнес, в който постоянно се срещат с лобито на таксиметровите компании.

Прилики и разлики

И двете компании са основани в Сан Франциско и приготвят борсовия си дебют за 2019 година Към днешна дата, съгласно получените вложения, Lyft се прави оценка на 15 милиарда $, до момента в който Uber е с оценка от 76 милиарда $, откакто по-рано през септември получи инвестиция от 500 млн. $ от Toyota. За момента наподобява, че Lyft ще бъде първата, която да се появи на борсата – задачата на компанията е дебют през март или април, разясняват източници на FT. По листването на компанията работят Credit Suisse и JPMorgan.

Отговорът на въпроса кой ще се появи пръв на борсата е значим и за двете компании. Uber е компанията с по-голяма оценка и интервенции, само че правните и управнически проблеми накараха някои вложители да се съмняват в мощния борсов дебют. Големият интерес към Uber от преди години също по този начин се дължеше на това, че компанията беше на процедура неповторима. Със мощна конкуренция в лицето на Lyft, ентусиазмът може елементарно да бъде пренасочен.

Проблемите на Uber

Дара Косровшахи, наследникът на създателя на Uber Травис Каланик на поста изпълнителен шеф на компанията, застана отпред точно с заричане да направи компанията обществена. В скорошно изявление той разяснява, че листването на Uber върви по проект и компанията ще се появи на борсата през втората половина на 2019 година

През август Косровшахи нае ветерана от Уолстрийт Нелсон Чай за финансов шеф – позиция, която беше незапълнена от 2015 година насам. Включването на Чай в екипа на Косровшахи се одобри като явен знак за бъдещо листване на компанията.

Uber и Lyft въпреки всичко имат доста проблеми, които надали ще съумеят да решат преди да дебютират на борсата. Настрана от правните проблеми с таксиметровите лобита и държавните управления в разнообразни страни, нито една от двете компании не е отбелязвала облага в историята си. Uber стартира да пуска тримесечни резултати към медии, с цел да имат вложителите по-добра видимост по отношение на положението на компанията. Lyft пуска резултати на неустановен интервал от време.

Листването на двете компании в границите на една година ще засити най-малко ненапълно глада на Уолстрийт за огромни софтуерни листвания. През последните две години единствените по-големи листвания бяха на Snap (Snapchat) и Spotify, като Snap в следствие разочарова вложителите и загуби огромна част от първичната си оценка.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР