© Цветелина Николаева Законопроект за създаване на общински звена с

...
© Цветелина Николаева Законопроект за създаване на общински звена с
Коментари Харесай

Парламентът дава полицейски правомощия на общински служители

© Цветелина Николаева Законопроект за основаване на общински звена с известни полицейски пълномощия - да могат да желаят персонални документи, да задържат, да привикват жители за диалог и други, одобри Народното събрание в сряда на първо четене, макар съпротивата на част от опозицията. Проектът за промени в Закона за локалното самоуправление и локалната администрация е импортиран от двама депутати на ръководещите – зам. ръководителя на Народното събрание Емил Христов от ГЕРБ и Искрен Веселинов, който до неотдавна бе зам.-председател на парламентарната група на " Обединени патриоти ", а от началото на тази седмица е съпредседател. Любопитното е, че планът бе импортиран преди година и три месеца и оставен да отлежава до момента, откакто още през септември м. година мина през две отраслови комисии.

Междувременно в общественото пространство се появиха мнения, че този закон на процедура дава на локалната власт функционалности, които са присъщи на Министерство на вътрешните работи, само че без нужните ограничавания, също и че той е доказателство за неспособността на Министерство на вътрешните работи да се оправи със дилемите си по защита на публичния ред и рисков опит за основаване на локална феодална полиция, ръководена от кмет-шериф. Аналогични причини се чуха и през днешния ден в пленарната зала от опозицията.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Новите пълномощия

Законопроектът планува, че с решение на общинския съвет в общината може да се сътвори звено за надзор по осъществяване на актовете на общинския съвет и на кмета, отнасящи се за запазване на публичния ред, запазване на общинското имущество и организацията на придвижването по пътищата. Това звено се основава или като част от общинската администрация или като общинско дружество. Съществени са пълномощията на чиновниците на това звено, които съгласно законопроекта:изпълняват отговорностите си с униформа и отличителни знаци;имат право да изискват документ за идентичност при констатиране на нарушавания на актовете на общинския съвет и кмета;съставят предупредителни протоколи, с които предизвестяват лица, които им пречат при осъществяването на отговорностите им, или за които има основателни догатки, че ще извършат нарушаване на публичния ред или на актовете на общината и кмета. Отказът на предизвестения да подпише протокола, се удостоверява с автограф на свидетел; " насочат предложения " до жители да се явят в служебните им пространства, като документално ги уведомяват за мястото, часа и задачата. В неотложни случаи поканите могат да се насочат по телефон и факс, което се удостоверява документално с протокол;до идването на полицията могат да задържат жител ( " да лимитират на място правото на свободно напредване " ), който е заварен да прави нарушаване или да поврежда общинско имущество или с държанието си нарушава публичния ред или излага живота си и живота на другите на очевидна заплаха. В тези случаи полицията се уведомява неотложно и нейните разпоредби се извършват до идването на полицаите;независимо от наложеното административно наказване за обещано нарушаване, чиновниците от звеното могат да връчват наставление за премахване на следствията от осъщественото нарушаване. Мотивите

Според претекстовете на законопроекта, тези звена ще оказват помощ на общините да подобрят контролната и административно-наказателната си активност по използване на локалните общински наредби, което сега не може да се прави дейно, тъй като общинските чиновници зависят напълно от полицията и са принудени да правят взаимни инспекции с служителите на реда, с цел да употребяват техните пълномощия по идентифициране на жители и други

Същевременно, основаната през 2009 година опция за основаване на звена " Общинска полиция " по контракт с Министерство на вътрешните работи е с " лимитирана употреба, заради високата цена на издръжката на един служител на реда от звеното ". От тази опция са се възползвали единствено 9 общини досега. Законопоректът не отстранява тази опция, тя си остава за общините, които могат да си го разрешат и сметнат, че им е преференциално.

С измененията обаче, без да се натоварват общинските бюджети в допълнение, ще се дадат нови пълномощия на съществуващите общински звена по запазване на реда и общинската благосъстоятелност (инспекторати, общински предприятия за надзор по паркирането и др.), които хем ще правят ефикасен надзор, хем ще усилят приходите от санкции и наказания за нарушавания, излиза наяве от претекстовете.

Същевременно, законът планува, че кметът предстедателства локална комисия по публичен ред и сигурност, каквито комисии се основават и действат по ред, организиран с акт на Министерския съвет (МС). Към пълномощията на общинския съвет се дописва и приемането на решения по запазване на публичния ред, което става и една от функционалностите на локалното самоуправление.

С преходни и заключителни разпореждания се вършат и промени в Закона за придвижване по пътищата, с които се планува в границите на общината създаване на система от автоматизирани механически средства за наблюдаване, както и опция за службите за надзор към общината да употребяват камери за документиране на нарушаванията по пътя, с цел да постановат санкции. Мястото за надзор ще се отбелязва с пътен знак и ще бъде оповестено на интернет страницата на общината.

Опонентите

Според народния представител от Българска социалистическа партия Красимир Янков, с този план се " аутсорсва " на локалната власт активност, която е присъща на Министерство на вътрешните работи. Това демонстрира некадърност на Министерство на вътрешните работи да си извърши функционалностите, разясняват съперниците на законопроекта.

Всъщност планът е следващият опит да се трансферира казуса с защитата на публичния ред от Министерство на вътрешните работи на локалната власт. През 2018 година с промени в Закона за частната охранителна активност Народното събрание даде опция на кметовете да наемат частни охранителни компании за защита на съответното обитаемо място, само че откакто поотделно президентът и основния прокурор нападнаха тези промени пред Конституционния съд, текстовете бяха анулирани. Основните причини на основния прокурор и на президента бяха, че защитата на публичния ред по конституция се реализира от Министерски съвет, като това се прави посредством активността на Министерство на вътрешните работи, уредена в специфичен закон.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР