© Цветелина Николаева Световно производство и потребление на царевица (в

...
© Цветелина Николаева Световно производство и потребление на царевица (в
Коментари Харесай

Цените на зърното на международните пазари се очаква да тръгнат нагоре

© Цветелина Николаева
Световно произвеждане и ползване на царевица (в млн. тона)

Увеличаване

Световно произвеждане и ползване на царевица (в млн. тона)

Преглед на оригинала Смаляване

Световно произвеждане и ползване на пшеница (в млн. тона)

Увеличаване

Световно произвеждане и ползване на пшеница (в млн. тона)

Преглед на оригинала Смаляване

Прогнозирани добиви (в кг на декар)

Увеличаване

Прогнозирани добиви (в кг на декар)

Преглед на оригинала Смаляване
Още по тематиката
Пазарът на земеделска земя: Успокоение след взрива

След няколко години на висока интензивност и рекордни цени системата към този момент е в изстудяване
10 мар 2018
Бюджетът на Европейски Съюз за земеделие след 2020 година евентуално ще бъде по-малък

По-високи приходи за фермерите, нововъведенията и климатичните промени са измежду главните цели на Европейска комисия
24 сеп 2017 След няколко години на задържане на цените на зърното на интернационалните пазари през 2018 година се чака цените да тръгнат нагоре. Това сочи разбор на неправителствената организация Inteliagro на база предварителните оценки на департамента по земеделие на Съединени американски щати и Европейската комисия. Очакванията са, че България ще създаде по-високи количества пшеница и рапица през тази година (виж карето).

Първи прогнози за покачване на цените

В своя разбор " Интелиагро " показва, че първият за пазарната 2018-2019 година отчет за международното търсене и предложение на зърнени култури, който се изготвя от Департамента по земеделие на Съединени американски щати, е удостоверил упованията за повишаване. " Продължителната суша в основни региони на Съединени американски щати слага под въпрос реколтата от пшеница, а на този стадий, наподобява, Русия няма да успее да повтори миналогодишния връх, отпускайки натиска върху цените на черноморския и средиземноморския пазар ", се показва в разбора. Така в последна сметка се обрисува първи спад на преходните ресурси от зърно от 2012 година насам.

Подобна е обстановката и при производството на царевица. При тази просвета постоянният растеж в потреблението, най-много в Китай, изпреварва производството заради предстоящ спад на площите и добивите в Съединени американски щати и може да докара до доста стопяване на световните ресурси.

От " Интелиагро " показват обаче, че има прекалено много незнайни за степента на изменение на цените и за това ще може да се приказва с по-голяма сигурност през идващите 1-2 месеца. " Пролетниците в Северното полукълбо към момента са в доста ранна фаза на развиването си и наличните прогнози са основани най-вече на исторически данни и положението на климата на този стадий. Есенниците пък занапред навлизат съдбоносен за добивите интервал ", се показва в разбора. Там се споделя още, че възобновяване на цените на петрола през последните години е измежду факторите, подкрепящи търговията на суровина за етанол, което е още една причина за оптимизъм в земеделието.

Спад при пшеницата в съществени производители

Прогнозите сочат, че през актуалната година ще има оттегляне от миналогодишната рекордна световна годишна продукция от пшеница – с 10 млн. тона (1.5%) до 748 млн. тона. Основание за това е упованието реколтата от тази просвета в Русия да намалее с 13 млн. тона на фона на постигнатия исторически връх в добива през предходната година. Понижение от 1 млн. тона се чака и за Европейски Съюз, Украйна и Казахстан. Спад ще има още и в Съединени американски щати, където траялата няколко месеци суша се чака да докара до доста по-ниски от междинните добиви при зимната пшеница.

" Повечето засята пролетна пшеница и по-добрите условия за нея обаче компенсират на този стадий неприятните данни за зимната ", показва " Интелиагро ". На другия полюс са Австралия и Канада, където Департаментът по земеделие на Съединени американски щати залага на растеж в производството от по 2.5 млн. тона.

На фона на по-ниската световна годишна продукция се чака нарастване на потреблението, водено от засиленото търсене в Китай, Югоизточна Азия и някои страни от Северна Африка и Близкия изток. Очакванията са то да нарасне с 10 млн. тона до рекордните 754 млн. тона, което би означавало, че за първи път в последните шест години потреблението е изпреварило производството, се споделя в разбора. Така спадът на преходните ресурси ще е с към 6 млн. тона до 264 млн. тона, само че те не престават да са високи - повече от 1/3 от световното ползване.

Ръст в производството на царевица, само че по-високо търсене

Анализаторите показват, че прогнозите са през тази година реколтата от царевица да бъде по-висока, само че в същото време потреблението да нараства с по-бърз ритъм. Така за 2018/2019 световната годишна продукция се чака да доближи 1.056 милиарда тона, което е растеж от 2% на годишна база. По-високо произвеждане се чака в редица основни страни в този сегмент - Бразилия, Китай, Аржентина, Украйна. Същевременно спад ще има в САЩ- с към 14 млн. тона по предварителни данни, основани на исторически модел и съгласно актуалните климатични условия. Реколтата в Европейски Съюз се чака да бъде близка до миналогодишната.

Същевременно потреблението на царевица се чака да нарасне до 1.092 милиарда тона, което е с 23 млн. тона повече от предходната година. Най-силен растеж се чака в Китай - 8 млн. тона. Предвижданията са още запасите от тази просвета да намалеят в Китай и в Съединени американски щати. Оптимизъм за реколтата в България

Първите прогнози сочат, че реколтата в България от пшеница ще бъде по-висока по отношение на предходната година. " Интелиагро " оповестява, че с тази просвета са засети близо 11.4 млн. дка, което е растеж от съвсем 4% на годишна база, а в същото време изискванията в преобладаващата част от страната все още са удобни. Според първите прогнози на Европейска комисия добивите при пшеницата може да надвишават рекордните резултати от предходната година и да се реализира междинен рандеман от 546 кг от един декар (при 527 кг от дка за предходната година).

Оптимистични са и прогнозите за производството на рапица. Площите с тази просвета са 1.9 млн. дка, което е растеж от 10% на годишна база. Същевременно Европейска комисия чака междинният рандеман да бъде 295 кг от един декар при 284 кг.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР