© Цветелина Николаева Най-новият регионален индекс за конкурентността в ЕС

...
© Цветелина Николаева Най-новият регионален индекс за конкурентността в ЕС
Коментари Харесай

Българските региони са сред най-неконкурентните в ЕС, въпреки икономическия ръст

© Цветелина Николаева Най-новият районен показател за конкурентността в Европейски Съюз (RCI) подрежда Северозападния район като деветия най-неконкурентен район в Европейски Съюз. На дъното на класацията се подреждат също и няколко гръцки района. Данните демонстрират, че българските райони са развивали конкурентоспособност малко по-бързо от гръцките и румънските през последните три години. По-доброто класиране по отношение на гръцките райони обаче се дължи на знака " макроикономическа непоклатимост ", в случай че той не бъде регистриран, българските райони биха били на дъното на класацията.

Най-важният извод на равнище Европейски Съюз е, че разликата сред столиците и бедните райони не е намаляла, макар общото усъвършенстване на икономическата среда.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Генералната дирекция по районна и градска политика на Европейска комисия изготвя RCI показателя през три години от 2010 година насам. Индексът регистрира освен базови стопански индикатори, а също и успеваемостта на образованието, гъвкавостта на пазара на труда и потенциала на районите за нововъведения. Средният показател за районите във всички 28 страни (Великобритания е включена и в това издание) е нула, с цел да може да се вършат лесни съпоставения.

260/268

Северозападният район е още веднъж измежду минимум конкурентноспособните в Европа, на 260-то място от 268 района. Резултатът на района тази година е -1.40, което показва прогрес от 2016 година, когато показателят демонстрира -1.44. Всички български райони с изключение на Югозападния са под -1 - най-лошата категория в показателя. Самия Югозападен район е отличник с -0.46, само че това е основно поради резултата София. Българските данни сочат към усъвършенстване по отношение на 2016 година, освен това по-бързо усъвършенстване в сравнение с в райони с сходни данни в Гърция и Румъния. Най-големи усъвършенствания в България по отношение на 2016 година има в Югозападния район, който в този момент е на -0.46 по отношение на -0.67 тогава и в Северния централен район, който е " дръпнал " от -1.27 през 2016 година до -1.09.

Конкурентоспособност в бъдеще?

" България има доста висока макроикономическа непоклатимост, само че това към момента не се превежда в конкурентни райони, " съобщи пред публицисти в Брюксел генералният шеф на " Регионална и градска политика " Марк Леметр. Това в действителност сочи и към казуса с българските данни - страната получава по-висока оценка поради макроикономическата непоклатимост, която подвига междинните показатели за другите български райони.

Ако макроикономическата непоклатимост обаче бъде извадена от уравнението, всички български райони с изключение на Югозападния биха влезнали били зад гръцките по индикаторите като качество на институциите, инфраструктура, опазване на здравето, главно обучение, висше обучение и учене през целия живот, успеваемост на пазара на труда, размер на пазара, технологическа подготвеност, бизнес практики и равнище на нововъведенията.

Леметър посочи, че макар плануваното орязване на кохезионните фондове на Европейски Съюз с 10% по отношение на сегашните равнища поради Brexit, Гърция ще получи с 8% повече в идния интервал по отношение на до момента, с цел да може мощно ударените от рецесията райони в страната да се опитат да наваксат.

Лъч светлина с малко конкретизиране

" България е значим образец за това по какъв начин приливът подвига нагоре всички лодки. Въпреки ниската база в бедните български райони има позитивни развития ", разяснява данните Леметър, добавяйки, че в цяла България, освен в София, се следи 15% годишен растеж в заплатите. Той обаче уточни, че с цел да се преодолеят районните разлики кохезионите фондове следва да се концентрират към бедните райони.

Един от плашещите заключения за България е, че българските райони освен са измежду най-неконкуретноспособните, само че и с най-големи обществени разлики. Това значи, че общия стопански напредък към момента не води до покачване на виталния стандарт на най-бедните, а въпреки това ниското ново на приходите пречи на растежа, защото предизвиква емиграцията.

Друго значимо за Леметър развиване в България е, че страната реализира доста по-висока децентрализация на контрола над фондовете от Гърция или Румъния. Според данните на Европейска комисия, над 36% от еврофондовете в страната се разпределят от управите на приблизително огромни градове, а не от София. Пред " Капитал " обаче Леметър изясни, че " за жал в тази ситуация с българската децентрализация е належащо значимо конкретизиране. Средно огромните градове, за които става дума, нямат административния потенциал да се оправят с ръководството на тези фондове и постоянно са измежду по-лошо представящите се. " В същото време Леметър посочи, че българските райони въпреки всичко се оправят по-бързо с потреблението на еврофондове от румънските.

Общоевропейски тренд

С няколко дребни изключения като Утрехт (който е по-конкурентен от столицата на Холандия Амстердам), общите данни на районния показател демонстрират, че макар общото усъвършенстване в доста страни, в това число малко такова и в България, границите сред столиците и други огромни градове, които притеглят капитал и висококвалифицирани служащи не понижават. Съсредоточаването на вложенията към към този момент добре разрастващите се райони обаче е общ проблем за множеството страни членки на Европейски Съюз. Например Париж се развива с темпове над междинните за Европейски Съюз, само че не й близките райони във Франция.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР