© Цветелина Белутова За седмица мрежата за зарядни станции за

...
© Цветелина Белутова За седмица мрежата за зарядни станции за
Коментари Харесай

Eldrive увеличава мрежата си от е-зарядни в партньорства с OMV и община Бургас

© Цветелина Белутова За седмица мрежата за зарядни станции за електрически автомобили Eldrive разгласи два огромни плана, с които покритието в България ще бъде доста увеличено. Компанията подписа две партньорства - с OMV и с община Бургас, които ще прибавят към 80 нови станции в района.

На бензиностанция - електрически автомобил
" Елдрайв чарджинг " (дружеството зад марката Eldrive) и OMV Petrom оповестиха, че ще изградят над 30 бързозарядни станции на обекти на OMV в България и Румъния. Инсталирането им би трябвало да стане в идващите две години, като първите две бързи DC станции с мощ 50 kW към този момент са подготвени и работят - на " OMV Даскалово " (АМ " Струма " ) и " OMV Голямоконарско " (до Пловдив).

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Преговаряхме много дълго време, тъй като стратегическото ни партньорство с OMV не касае единствено една страна. На този стадий сделката ни е за 20 станции в България и 10 в Румъния, само че договорът е дълготраен и занапред може да усилваме броя на обектите, а след време и да се разтеглим към други територии ", съобщи пред " Капитал " Стефан Спасов, изпълнителен шеф на " Елдрайв чарджинг ". Инвестицията в построяването на зарядните станции е на Еldrive, като компанията ще ги ръководи и поддържа, а OMV ще даде обекти на основни пътни артерии. Повечето от тях към този момент са избрани, като бързината за създаване зависи и от електрическата инфраструктура и опцията за непрекъснат ток. Бързите станции дават опция за зареждане на 80% от батерията за към 40 минути според от модела на електрическия автомобил. Обектите ще оферират най-популярните конектори - CCS и CHAdeMo, а заплащането може да става и посредством приложението на Eldrive.

" Въпреки че изкопаемите горива ще продължат да играят съществена роля в близкото бъдеще, електромобилността към този момент печели все по-голяма известност, изключително при пътувания на къси дистанции ", разяснява в формалното известие за плана Дeчeбaл Tyдop, ритейл управител на " OMV България ".
Стефан Спасов

Фотограф: Юлия Лазарова
Скоро и в Бургас
Преди седмица " Елдрайв чарджинг " разгласи и контракта си с община Бургас, който планува компанията да построи 50 нови станции на територията на града. Споразумението е част от плана " Изграждане на обществена зарядна инфраструктура в градска среда - Южна България ", по който е обезпечено финансиране от Фонд за устойчиви градове. От община Бургас ще дават обществените терени за станциите, а проектирането, доставката, инсталацията и оперирането на станциите ще се извърши от " Елдрайв чарджинг ".

Според Стефан Спасов договорът е бил подписан бързо и в компанията са били впечатлени от " технократския метод на община Бургас ". Екипи на Eldrive към този момент са в Бургас и оглеждат вероятни местоположения. Мениджърът въпреки всичко акцентира, че скоростта на създаване зависи от още няколко фактора - административните условия за сходна инфраструктура, които не са леки, както и присъединяване на локалното електроразпределително сдружение - в тази ситуация EVN. Новите станции ще бъдат забележими и налични както посредством мобилното приложение Eldrive, по този начин и през платформата " Смарт Бургас ".

Все по-голямо покритие
С новите планове покритието в България от зарядни станции ще става все по-удобно, а пътуването до Южното Черноморие с електрически автомобил ще е по-лесно. В момента Eldrive има мрежа от над 210 зарядни точки, като има контракти и с други сътрудници като " Shell България ". " Идеята ни е в идващите две години да усилваме още покритието си, като прибавим няколкостотин нови станции ", съобщи пред " Капитал " Стефан Спасов. Според него с увеличението на броя на електрическите автомобили в България, които сега са към 1300 (леки коли), напълно естествено ще има потребност и от повече станции.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР