© Цветелина Белутова Владислав Дечев е част от първоначалния екип,

...
© Цветелина Белутова Владислав Дечев е част от първоначалния екип,
Коментари Харесай

Има ли алтернатива на трафика и трудното паркиране

© Цветелина Белутова Владислав Дечев е част от първичния екип, който образува офиса на SGI в България през 2010 година През 2015 година става шеф, водещ техническия и дизайнерския екип на " Международната архитектура " в офиса в София. Има над 10-годишен опит в проектирането на огромни градоустройствени планове, промишлени уреди и складови бази, офиси, жилищни и търговски обекти в България, Европа и Близкия изток. Още по тематиката
SGI показва:

Небостъргачите - " демоните " в градската среда?

Високите здания на всички места са тематика на рецензии, само че постоянно се трансформират в присъщ знак на града, без който атмосферата на урбанистичната среда не би била същата
25 май 2018
SGI показва:

Как да " построим " здраве

Мнението на един проектант
2 май 2018
За плюсовете и минусите на затворените комплекси

Няколко въпроса за сегашното и бъдещето през погледа на един проектант
30 мар 2018
Във всеки финален брой на " Капитал " от месеца експерти ще проучват значими, само че рядко обсъждани тематики за градско обмисляне, дизайн и архитектура в специфичната графа на архитектурното бюро Stephen George International.

Статистиката е недвусмислена – най-големите градове порастват, а най-вече измежду тях пораства София. В композиция с културните привички по-големият брой нови поданици значи десетки, даже стотици хиляди спомагателни коли по градските улици. Автомобилите основават трафик, екологични проблеми и затруднено паркиране. Затова и тематиката строителство и капиталови планове постоянно се свързва с негативите на нараствания трафик.
Защо
Първата причина за несъответствието в градското паркиране е " остаряло против ново ". В началото на века, а след това и през 70-те и 80-те години на ХХ век, когато се разширявала в полуцентралните и в панелните си квартали, в София имало доста по-малко поданици и коли. В тези зони през днешния ден проблемите с паркоместата са най-изразени.

Вземете годишен цифров абонамент
и получете в допълнение три месеца бонус Вторият дисбаланс е поради несъответствието сред изискуемите по закон паркоместа за новопостроени здания и действителните потребности на жителите им. За жилищни здания минималното условие е едно паркомясто на един апартамент. Всички знаем, че втората кола в фамилията от дълго време не е луксът, който беше. За офис здания разминаването е още по-осезаемо. Законът изисква едно паркомясто на приблизително 80 кв.м от надземната повърхност на постройката. Това значи едно паркомясто на осем или 10 чиновници. Тази съразмерност е нереалистична, изключително в секторите IT и Support. Важно е да се каже обаче, че точно фирмите от този бранш са едни от дребното в бизнеса, които осъзнават действителните потребности на чиновниците си и изискват по-големи паркинг площи.

Последният дисбаланс идва от пазарните практики при продажба и наемане на жилища. Законът задължава проектанти и строители да обезпечат нужните паркоместа за всяка постройка. Но " обезпечени " и " вярно разпределени " са две разнообразни неща. Примери може да откриете в двойните гаражи или подвластното паркиране (една кола зад друга или една над друга (чрез платформи) – случаи, в които е невероятно потреблението на единично място за един апартамент. Допълнително затруднение идва и от метода на придобиване на гараж или паркомясто. Високите цени (понякога по-високи на кв.м от тези за жилищни площи) постоянно отхвърлят новодомците от покупка на паркомясто или гараж. Така колите с другояче обезпечено място в парцела все пак нощуват на улицата. Струва си да се спомене и вторичният пазар на паркоместа - подобен в действителност няма. При препродажба или следващо отдаване чартърен няма регулатор, задължаващ прикрепянето на гаража към главната жилищна единица.

Как и какво
може да бъде решението?

Преди да търсим решения, би трябвало да отговорим на един въпрос: По-правилно е да ограничим/забраним потреблението на автомобила като средство за напредване? Или да погледнем по-трезво на казуса и да търсим решения в обезпечаване на инфраструктура (улици/паркинги)?

Правилният метод е " и двете "!

Едно допустимо решение е да вземем за пример такса " запушване " (примера на Лондон). Това е малко по-агресивен вид на към този момент от дълго време регламентираното платено паркиране. И двете ограничения би трябвало да подтикват потреблението на градски превоз пред персоналните коли. Услугите за споделени електрически автомобили също сигурно облекчават трафика, а и отделените нездравословни излъчвания. Съществена смяна може да пристигна при диверсифициране на " горещите точки " на пазара на офисни площи. Вместо централните региони може да се развиват периферните, по-дишащи региони на града. В градоустройственото обмисляне на София тази концепция към този момент е добре залегнала.
Все отново обаче най-важно остава развиването на градската инфраструктура. Такова е разширението на булеварди, намаляването на кръстовища посредством възли на няколко равнища, построяването на различни трасета и направления, развиването на публичния превоз - изключително метро и трамвайни трасета. Проблемът с паркирането може да се реши преди всичко с съответна смяна на нормите и посредством следене за тяхното съблюдаване. Това ще накара бизнеса да влага и да балансира жилищните и офисните площи по отношение на паркинг площите. Нормативните условия бяха обновени напълно скоро, само че към момента има огромно поле за развиване.
Друга тенденция е построяването на паркинг здания. То е към момента доста непознато за българския град, само че доста практично в гъстонаселени зони. Причината за неналичието на такива здания е, че наемът на паркоместа е по-евтин от този на офисни площи. Затягането на нормите обаче ще принуди вложителите да погледнат и в тази посока.

Проблемът с разпределянето на обезпечените паркоместа е обвързван с огромни и времеемки промени в бизнеса, в брокерите, в бизнесмените, в жителите. Ако купувачите са по-информирани при покупка и наем на гараж, бизнесът ще реагира позитивно. Едно допустимо, само че коренно, решение е жилищата наложително да се " пакетират " с гараж/паркомясто. Така ще се понижи нуждата от паркиране по улиците и тротоарите. Друг вид е обезпечаването на друг брой паркоместа по отношение на площта или броя на спалните на даденото жилище.

Всеки жител на града усеща проблемите с трафик и паркиране, само че са нужни напъните на държавно, общинско, и личностно равнище за решаването им. Нужна е отдаденост, неизменност и не на последно място – просвета.
Stephen George International е интернационалният бранд на Stephen George and Partners – една от водещите архитектурни практики във Англия. Създаден през 2009 година в София, той разполага с екип от над 40 архитекти, инженери и дизайнери и лично портфолио от разнородни планове - от логистични бази, през жилищно строителство до огромни офис центрове и градоустройство в Европа, Русия, Близкия и Далечния изток.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР