© Цветелина Белутова ВизиткаИме: Бългериан бургерСъздадена: 2016 г.Собственик: Bulgerbul (Финландия)Управители:

...
© Цветелина Белутова ВизиткаИме: Бългериан бургерСъздадена: 2016 г.Собственик: Bulgerbul (Финландия)Управители:
Коментари Харесай

Финландска храна в България

© Цветелина Белутова Визитка

Име: Бългериан бургер
Създадена: 2016 година
Собственик: Bulgerbul (Финландия)
Управители: Кари Салмела/Танер Атлатирлар
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
1966 година, Югозападна Финландия. Тогава Хейки Салмела и брачната половинка му Кирсти основават заведението Kievari Grilli в градчето Наантали, наоколо до тогавашната столица Турку. Това е и началото на веригата за бързо хранене Hesburger, която през днешния ден е водач в този сегмент в северната европейска страна. 53 години по-късно и след повече от 480 обекта в девет страни Hesburger продължава да се ръководи все по този начин фамилно. А неотдавна стартира да написа и своята история в България, откакто през 2016 година стъпи на локалния пазар.

Сега компанията разполага с 18 заведения в България с проект да ги усили до 50. А тази година попадна и измежду най-динамичните дребни и междинни сдружения в бранш " Хотелиерство и ресторантьорство ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Бърза агресия в бързото хранене " Оглеждаме за нови обекти всички вероятни местоположения и градове, където бихме имали задоволително клиенти. "

Кари Салмела, изп. шеф на групата Hesburger

Към момента Hesburger разполага с над 480 заведения в девет страни, като повече от 270 от тях са във Финландия. Веригата обаче има мощно наличие в прилежащите прибалтийски страни - Литва, Латвия и Естония, където има приблизително по към 50 заведения, както и в Русия и Украйна (виж детайлности в карето). От 2016 година сдружението стъпи и на българския пазар посредством дъщерната си компания " Бългериан бургер " с откриването на първите два обекта в Стара Загора и Ловеч.

Ключова за растежа се оказа 2018 година, откакто компанията отвори седем обекта на мястото на конкурентната Burger King и дружно с няколко други местоположения усили общият брой на заведенията си до 14 в края на предходната година, четири от които са в столицата. Останалите са в градове като Пловдив, Бургас, Кърджали, Ямбол, Стара Загора, Ловеч и други На автомагистрала " Тракия " Hesburger има три заведения и логистичен център в региона на Пазарджик, както и едно на автомагистрала " Струма ". Така тази мрежа донесе замайващ растеж на приходите на " Бългериан бургер " с над 375%, което я класира измежду най-динамичните дребни и междинни компании и на висока позиция в сегмента на хотелиерството и ресторантьорството. За предходната година оборотът на компанията е 4.6 млн. лева, а компанията приключва на загуба поради експанзията, която прави. Според изп. шеф на групата Hesburger Кари Салмела, който директно управлява и българския бизнес, растежът в оборота за 2018 година се дължи както на нараствания брой обекти, по този начин и на по-високите продажби. " През 2019 година отворихме още четири нови ресторанта в България, които се намират в Добрич, Варна, Сливен и Слънчев бряг ", сподели още той, допълвайки, че до края на годината не са планувани нови откривания на заведения за хранене.

Годишни вложения от 3 млн. евро 18 са заведенията Hesburger в България сега. През идната година по проект би трябвало да бъдат открити още 5.

До този миг Hesburger е вложил към 15 млн. евро в българския си бизнес, като проектът на компанията включва в близко бъдеще новите инвестиции да бъдат към 3 млн. евро годишно. Още при стъпването си в тук компанията разгласи, че възнамерява за интервал от 10 години да открие общо 50 заведения, трансформирайки веригата в национална. " Това към момента е нашият проект. През идната година планираме отварянето на пет нови обекта ", разяснява Кари Салмела. От компанията споделят, че като цяло търсят всички вероятни градове и местоположения, където би имало " задоволително клиенти ". А това в общия случай за този бранш значи по-големите регионални градове и основни пътни артерии, където се развиват и останалите вериги за бързо хранене, присъстващи на българския пазар. И въпреки от компанията да не оповестяват в какъв пазарен дял се целят в България, при мрежа от 50 заведения, какъвто е проектът им все още, евентуално биха попаднали в топ 3 на най-големите вериги за бързо хранене в страната.

Предизвикателствата - известност

Според оценката на Кари Салмела българският пазар не се разграничава значително от останалите страни, в които компанията участва. " Не е елементарно стъпването на нов пазар, в нова страна, само че ние знаехме това още преди да стартираме нашият бизнес в България ", споделя още той. По думите му сега продажбите на сдружението се усилват и развиването на Hesburger се движи по отношение на предварителните упования. " Като нова компания на пазара за нас най-голямото предизвикателство е известността на марката ", счита още Салмела. В момента в заведенията за хранене на Hesburger се предлага главно меню, включващо разнообразни типове бургери, питиета, кафе и десерти, а всеки месец към него се прибавя и нов артикул. В някои от заведенията има и детски кътове, в които могат да се провеждат рождени дни и други детски празници.325 млн. евро оборот и над 6700 чиновници

Групата Hesburger, която се ръководи от сдружението Burger-in, участва в девет страни, като главната мрежа заведения за хранене е в родната Финландия - там обектите са над 270. Отделно от това сдружението има свои заведения в Литва, Латвия, Естония, Русия, Украйна, Германия и Беларус. За предходната година общият облагаем оборот на цялата група е 325 млн. евро, от които 227 млн. евро идват от финландския бизнес. Броят на чиновниците в компанията към 2018 година е над 6700 души, от които 114 в България. Извън главният бизнес със заведения за бързо хранене групата има верига от автомивки и два хотела във финландския град Турку.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР