© Цветелина Белутова Визитка:Борислав Велков има дългогодишен опит в областта

...
© Цветелина Белутова Визитка:Борислав Велков има дългогодишен опит в областта
Коментари Харесай

Интересът към НДК като място за събития се е засилил заради председателството

© Цветелина Белутова Визитка:
Борислав Велков има дълготраен опит в региона на рекламата, маркетинга и ръководството на зали. През годините интензивно се е занимавал с развиването на развлекателна и спортна инфраструктура в страната. Участвал е с експертна помощ в създаването на " Арена Русе ", " Арена Бургас ", " Арена Колодрум " - Пловдив, и е съветвал планове на Софийската филхармония. През 2011 година става част от управническия екип на " Арена Армеец " - София ", а шест години по-късно, през 2017 година, заема длъжността ръководител на съвета на шефовете на НДК. Именно под негово управление минава организацията на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Разговаряхме с Борислав Велков за отражението на най-голямото конгресно събитие в България върху НДК като място за осъществяване на събития и последвалата посока на развиване на двореца. Още по тематиката
Следваща спирка: Виена

Лидерът на пазара на събития в България Special Events Group уголемява бизнеса си на открито с откриването на офис в Австрия
18 май 2018
Секторът продължава да се развива и да пораства, само че в избрани граници

Има играчи, които към този момент тестват опита си отвън България, с цел да преодолеят лимитираните благоприятни условия на бранша
17 ное 2017 Статията е част от специфичното издание " Events Kit ".

Каква беше последната година за НДК?

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. - За НДК миналата година мина под знака на подготовката, организацията и провеждането на първото българско председателство на Съвета на Европейски Съюз. Най-голямото предизвикателство беше по какъв начин в границите на провеждането на към 300 събития от политическия календар на председателството да съвместим действието на регулярната и обичайната културна, конгресна и изложбена активност на по-малките, само че доста значими културни пространства като Литературен клуб " Перото ", ДНК, " Театър Азарян " и други

Председателството несъмнено увеличи равнището на НДК във всяко отношение и главната ни задача сега е по какъв начин по най-хубавия метод да се възползваме от това в интерес на културата и развиването на НДК като съвременна културна и конгресна инфраструктура.

Как се отразиха на НДК измененията и ремонтите? Клиенти от кои промишлености успявате да привлечете в резултат на тях?

- Ремонтираните зали и фоайета на НДК, новата съвременна озвучителна, конгресно-конферентна и видеотехника, новата преводаческа система, нарасналото равнище на сигурност в постройката, нарасналата подготовка на екипите на НДК – от всичко това най-вече ще завоюва културата, тъй като актуалните събития в тази посока изискват високо и безупречно застраховане.

Медицинската, фармацевтичната промишленост, икономическият и строителният бранш, IT секторът, градската просвета, екоорганизациите, рекламният бранш също са измежду тези, които избират и припознават НДК като своя локация. Мултифункционалността е един от актуалните способи за развиване на сходни културни центрове.

НДК е голяма културна инфраструктура, чийто потенциал все още не може да бъде удовлетворен единствено от локалния пазар. Ето по тази причина ние се оглеждаме в районен и европейски мащаб.

След провеждането на председателството на Съвета на Европейски Съюз в НДК ускори ли се ползата към мястото?

- Председателството беше невиждан маркетинг, който ускори доста интереса на най-различни браншове към провеждането на събития в НДК.

В момента следим съществено повишаване на поръчките за събития от всевъзможен темперамент. Само през октомври в НДК ще се проведат 124 събития. От тях 102 са културни събития и 22 са корпоративни, стопански, политически или със обществена устременост.

Наблюдаваме и нараснал интерес към обновените зали от страна на събития, които носят огромна имиджова стойност, като да вземем за пример церемонии по връчвания на награди, празнувания и други

Кои планове ще бъдат фокус за развиване на НДК за обособяването му като пространство за осъществяване на разнородни събития?

- Акцентираме върху развиването на нашия продуцентски център и имаме упоритостта да навлезем по-активно на пазара на продуцирането на огромните концерти във всички жанрове – поп, рок, класика.

Развиваме и нови публики на Литературен клуб " Перото ", където с изключение на качествени литературни събития ще продуцираме и музикални събития, както и събития, ориентирани към детската публика. Виждаме капацитет в детската, младежката и фамилната публика и натам сме насочили напъните и на културния план " Театър Азарян ". Това не е репертоарен спектакъл, не получава дотация и в това време е отворена сцена, която развива разнородни театрални спектакли и дава сцена за изява на млади театрални екипи.

ДНК, пространството на НДК за актуален танц и пърформанс, също е значима инвестиция в развиването на културната среда в България. Екипът на ДНК партнира доста сполучливо с български и интернационалните фондации, с културни институти и ценители на танцовото изкуство в България и Европа и други

По време на председателството разработихме и така наречен ВИП вход като новата външна открита сцена на НДК. Освен за концерта за закриване на председателството мястото оттогава бе употребено неколкократно от огромни клиенти, като да вземем за пример bTV, за празненства и корпоративни събития. Възнамеряваме следващата година да го превърнем в модерната открита фестивална локация и открита сцена на София и да го предоставим на млади групи и реализатори за летни вечерни концерти.

Увеличиха ли се събитията в НДК тази година спрямо миналата?

- Има растеж с близо 20% на поръчките за събития за интервала октомври - декември 2018 година по отношение на същия интервал през 2016 година Сравняваме с 2016, а не с 2017 година, защото през предходната година НДК бе в ремонт за председателството.

Този растеж е предстоящ за нас, защото през летния интервал ние използвахме времето за метаморфоза на залите за председателството в такива за мултифункционална приложимост. Също по този начин усъвършенствахме новите пакети и услуги за нашите клиенти, стремим се да бъдем оптимално гъвкави и да отговорим на всички упования.

Ще обърнем съществено внимание на личните културни артикули и продукции, които, от една страна, да усилят каузи на лични събития, а от друга, да покачат изцяло равнището на двореца като място за осъществяване на културни събития.

Съвременните трендове в продуцирането изискват повече внимание към цялостното прекарване и фокус към публиката като главен фактор. Много значимо за нас е да опознаем и изследваме публиката на НДК посредством връзки и социология - нещо, което не е правено досега.

Какви промени в събитийния пазар в България отчитате през последната година?

- Събитийният пазар в България не е огромен и към момента в прочут смисъл е обичаен, само че пък трендовете са към отварянето му към нови и все по-разнообразни форми. Трябва да отчетем и въздействието на цифровите технологии, които основават нови благоприятни условия и форми за цялата събитийна промишленост. Все повече се влага в посока на привличане на аудитория, което е основата на устойчивото развиване в този сегмент. В България има доста какво още да създадем в тази посока, както и по посока на това да поставим съществени старания да отгледаме публиката на бъдещето.

Какви са прогнозите ви за пазара през идната година?

- Очаквам по-голяма динамичност в резултат на сложни фактори. От една страна, културните промишлености стават все по-взискателни в представянето си, а публиката става по-многобройна и също по този начин изискваща безкомпромисно прекарване. От друга страна, конгресната и конферентна промишленост се концентрира върху повече и разнообразни форми на събития със все по-голяма посещаемост. Това са фактори, които ще ни се отразят положително.

На пазара следващата година ще се появят нови зали и пространства, което като цяло е добре, само че нито едно от тях към момента не би могло да се конкурира с НДК.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР