© Цветелина Белутова Вече сме в края на настоящия програмен

...
© Цветелина Белутова Вече сме в края на настоящия програмен
Коментари Харесай

Какви са санкциите по Програмата за селски райони при неизпълнение на бизнес плановете

© Цветелина Белутова Вече сме в края на сегашния програмен интервал и огромна част от плановете по първите приеми на подмерки 4.1 и 4.2 на Програма за развиване на селските региони (ПРСР) са изпълнени, дотацията е платена и сега тече така наречен мониторингов интервал.

Две значими неща за изпълняващите планове:

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики - Бизнес проектите би трябвало да се извършват, т.е. те към този момент не са единствено прогноза, а действителна картина на икономическата активност, обвързвана с вложенията, за които бенефициентът е получил финансиране.

- Срокът, в който фонд " Земеделие " има право да прави инспекции на осъществяването на бизнес проектите, е 3 години след погашение на помощта. Условията кое и по какъв начин от бизнес проектите се следи са разнообразни по двете подмерки. Има неясноти, както и разминаване в текстовете на договорите и така наречен " Методика за глобите ", която фонд " Земеделие " ще ползва.

Затова след дълго обсъждане специалистите на Българската асоциация на консултантите по европейски планове (БАКЕП) дефинираха за бенефициентите отговорностите за осъществяване на бизнес проектите и глобите при неизпълнението им по следния метод:

Задължения и наказания по подмярка 4.1.

По подмярка 4.1. - " Инвестиции в аграрни стопанства ", първи банкет, всеки бенефициент е длъжен да създава годишно количество продукция, което е най-малко 50% от плануваното по бизнес проект. Ако се създават няколко типа продукция, само че от една група (например зърнени култури), ще се следи общото количество, а не по типове, и в случай че то е най-малко 50% от заложеното по бизнес проекта, наказания няма да има. Така, в случай че се създава по-малко от 50%, глобата ще е в размер на неизпълнението под 50%. Например, в случай че има заложени за произвеждане 1000 тона зърнени култури, а действително се произведат 450 тона, т.е. 45% осъществяване, глобата ще е 5% от размера на получената безплатна помощ. Изпълнението се следи и за трите планирани години на бизнес проекта. Ако за две от тях се установи несъблюдение, глобата се удвоява. Ако обаче неизпълнението е и през трите години, тогава глобата е 100%.

Неясен остава въпросът, в случай че размерът на несъблюдение през две от трите години е друг, кой % се взима при установяване на размера на глобите. Много значимо е да се означи, че следенето не е единствено за три години, а е за три години и няколко месеца, защото интервалът, който се регистрира, стартира да тече от датата на подаване на поръчката за дефинитивно плащате и завършва три години след приемане на помощта. Тук би трябвало да се означи и различен значим факт – годините не са календарните/финансови години. А те се дефинират по този начин: първата планирана година стартира на датата на подаване на поръчката за заплащане и е до същата дата през идната година; тогава стартира да тече втората година, а по-късно и третата година от същата дата; мониторинговият интервал продължава и през четвъртата година - от датата на подаване на поръчката за заплащане, само че три години по-късно, и трае до приключване на периода за мониторинг, т.е. единствено няколко месеца. От изчисленията се вижда, че ще се наблюдава осъществяването за три години и няколко месеца.

Кристина Цветанска е ръководител на БАКЕП

Относно приходите по бизнес проекта – следи се за най-малко 50% осъществяване на приходите по групи артикули, само че в случай че не се реализиран заложените за първите три планирани години (и няколко месеца), наказания не се плануват. Важно е да се наблюдава в случаите, в които приходите са по-малки, дали инвестицията се изплаща и бизнес проектът продължава да демонстрира жизненост на плана.

Задължения и наказания по подмярка 4.2.

По подмярка 4.2. - " Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански артикули ", обстановката е малко по-различна. Бенефициентите по тази мярка са задължени да създават 100% от плануваното по бизнес проект годишно количество продукция. Ако се създават няколко типа продукция, само че от една група (например овче, краве и козе сирене), ще се следи общото количество, а не по типове. Санкцията е още веднъж размерът (процентът) на несъблюдение, който се удвоява при несъблюдение за две години и е 100%, в случай че неизпълнението е повече от две години. Така да вземем за пример, в случай че по бизнес проект има заложени за годишно произвеждане 1000 тона разнообразни типове сирена, а се произведат 900 тона, т.е. налице е 10% несъблюдение, глобата ще е в размер на 10% от размера на получената безплатна помощ. Отново остава неразбираем въпросът, в случай че размерът на несъблюдение през две от трите години е друг, кой % се взима при установяване на размера на глобите.

Другата разлика с подмярка 4.1. е, че прогнозните години по подмярка 4.2. са календарни, т.е. финансови, и стартират от 1 януари на годината, последваща годината на въвеждане в употреба на последния закупен по плана актив. Срокът на мониторинг е още веднъж до приключване на три години от заплащането, като според от датата на въвеждане в употреба на последния актив може да е по-малък или повече от три години. Например, в случай че последният актив по плана е закупен на 20.02.2019 година, поръчката за заплащане е подадена и безвъзмездната помощ платена на 30.06.2019 година, то първата планирана година ще е 2020 година, втората – 2021 година, третата – 2022 година, само че няма да се наблюдава цялата година, защото срокът на мониторинг ще изтече на 30.06.2022 година Така, ще се наблюдават индикаторите единствено за две години и половина.

Какво се получава в различен случай, в който последният актив по плана е закупен на 30.11.2018 година, а безвъзмездната помощ - платена на 30.04.2019 година? В този случай първата планирана година на бизнес проекта е 2019 година, втората – 2020 година, третата – 2021 година, само че защото срокът на мониторинг изтича на 30.04.2022 година, фонд " Земеделие " има право да ревизира осъществяването на бизнес проекта до тази дата, т.е. за повече от три години.

Относно приходите по плановете по подмярка 4.2.

Изискването е да се реализиран най-малко 50% от заложените по плана доходи (и тогава не би следвало да има санкции) за всяка година, като още веднъж е значимо да се наблюдава в случаите, в които приходите са по-малко от заложените по бизнес проект, дали инвестицията се изплаща и бизнес проектът продължава да демонстрира жизненост на плана.
И по двете подмерки се чака инспекциите да се създадат в края на мониторинговия интервал, като не се знае какъв % от плановете ще бъдат проверявани.

Какво се прави, в случай че не могат да се изпълнят проектите

Въпреки че картината наподобява много страшна, в договорите с фонд " Земеделие " има уговорка, въз основа на която даже да се установи отклоняване от заложените по бизнес проект индикатори, ако за две поредни години има наклонност за възстановяване на активността (по подмярка 4.1) или бенефициентът потвърди, че това отклоняване не се дължи на негово безучастие (по подмярка 4.2.), тогава фондът няма да смята отклонението като несъблюдение.

И въпреки всичко нашият съвет е всички бенефициенти да си прочетат бизнес проектите и в случай че открият, че не ги извършват, да подадат искане във фонда за смяна и анексиране на бизнес проектите. Искането би трябвало да е добре обосновано и съпроводено с документи, които да демонстрират, че бенефициентът е добър собственик и е положил задоволителна грижа в осъществяване на отговорностите си.

* Рубриката се приготвя със съдействието на Българската асоциация на консултантите по европейски стратегии (БАКЕП)
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР