© Цветелина Белутова Възможностите за достъп до данните на банковите

...
© Цветелина Белутова Възможностите за достъп до данните на банковите
Коментари Харесай

Отварянето на достъпа до банковите данни не предизвика раволюция във финансите

© Цветелина Белутова Възможностите за достъп до данните на банковите клиенти, които новата европейска регулация PSDII отвори за финтех фирмите през тази година, към момента не се употребяват интензивно в България. Това обаче не значи закъснение на нововъведенията във финансовия бранш, които към този момент са най-видими под формата на цифрови портфейли. Тези трендове бяха обрисувани при прегледа на тактиките за рационализация на съществени играчи на пазара по време на годишната конференция " Банките и бизнесът ", която " Капитал " провежда за шеста поредна година. Според участниците във форума е належащо у нас да се построи единна инфраструктура за методите на разплащания и взаимоотношението сред банки и клиенти, с цел да не се губи локален бизнес около новите софтуерни решения.

Иновациите на банковия пазар: To wallet or not to wallet

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Ние не можем да подминем обстоятелството, че една финтех компания натрупа 100 хиляди клиента и българският пазар способства за 5% от приходите й ", сподели Филип Генов, съосновател на Sophia Lab, като модератор на полемиката за напредък посредством нововъведения в банковия бранш, визирайки резултатите на Revolut. По думите му възходящата известност на софтуерните съперници към този момент дава отражение в загубата на бизнес по линия на разплащанията. " Колкото по-бързо се обединим към общи способи на разплащане и на взаимоотношение сред клиенти и банки, толкоз по-добре ще стоим, съхранявайки нашия пазар ", разяснява Мирослав Вичев от БОРИКА.

В отговор на провокациите на финтех бранша банките оферират лични мобилни портфейли, като упованията са, че през идващите месеци ще се появяват още сходни артикули. " Един портфейл самичък по себе си, без спомагателни услуги, които да прибавят стойност, няма да има дълъг живот ", предвижда Ани Ангелова от Райфайзенбанк - България, която е измежду първите финансови институции, предложили на потребителите цифров портфейл.

" Иновациите до момента целяха главно да основават улеснения на потребителя. Но по-важната иновация е да преобразиш back end-а на продуктите и услугите си. Чрез иновация да подобриш успеваемостта си. За мен идващият стадий на нововъведения е на равнище платформи ", добави Кристоф де Мил, изпълнителен шеф " Финанси " и иновационен водач на " КВС груп " в България. Той изрази удивление, че новата регулация PSDII не е била интензивно употребена от финтех фирмите за достъп до банковите данни - " мога да ги преброя на пръстите на ръката си ".

" Ние не сме и очаквали това да се случи заради една доста елементарна причина - свръхрегулацията ", изясни Горан Ангелов от софтуерната компания IBS, която създава решения за финансовия бранш. Според него е обикновено, преди да посегнат към опциите, които регулацията отваря, фирмите във финтех бранша да преценяват ресурсите си могат ли да се включат или не, тъй като в случай че отговорът е позитивен, това ще изисква от тях да се подложат на лицензионни режими.

" Има български компании, които тестват услугите. Очакваме и интернационалните играчи да се засилват. Така че това нещо ще се случи. Просто европейската инструкция вкара един временен интервал, даде време на банките да се приготвят. Даде време и на софтуерните компании да се приготвят ", сподели специалистът.

Възможност за по-малките играчи

" Новите технологии вършат по този начин, че нито един клиент не е благосъстоятелност на нито една организация. Ако преди 10 - 15 години ние се опитвахме самодейно да търсим контакт с клиента, с цел да му предложим нещо, сега клиентът ни избира нас. И той не знае кой е с 20% пазарен дял, кой с 10% и кой с 3%. Затова клиентът избира и финтех компанията, тъй като тя е по-ефективна ", предложи своя взор върху тематиката за отвореното банкиране Георги Заманов, изпълнителен шеф на Алианц банк - Бългия.

" Спомняте си по какъв начин преди 3-4 години банките се събудихме по-активно да вършим ипотечно кредитиране. Тогава всеки втори надали не " крадеше " действителен ипотечен заем, предлагайки на клиента по-добра цена и условия. Същото ще стане с всеки банков артикул. Хубавото на технологиите е, че клиентът избира кой да му е доставчикът на услугата, какъв да е доставчикът на продукта. Това е конкурентното преимущество даже на дребния състезател, тъй като обичайният бизнес дава едно успокоение и резистентност и инерция, а дребният, с цел да оцелее, му се постанова да е доста по-иновативен ", уточни още Заманов.

Експертите се сплотиха към мнението, че банковият бизнес не се е трансформирал и услугите и продуктите, които потребителите търсят, остават кардинално същите, както и преди епохи. Но има смяна в основаването на улеснения за потребителите и не е наложително банките да чакат конкуренция по тази линия от стартъпите, а може да търсят модернизации посредством партньорства с одобрените компании в софтуерния бранш.Нов гаранционен инструмент на Европейския капиталов фонд (ЕИФ) ще бъде препоръчан на бизнеса в България до няколко седмици през три партньорски търговски банки. Това са " Прокредит ", ОББ и Уникредит Булбанк. Очакванията са, че посредством схемата ще бъдат финансирани планове на дребните и междинните предприятия за 400 - 500 млн. евро в идващия тригодишен интервал, сподели Христо Стоянов, районен управител на ЕИФ.

Гаранциите ще се насочат към сегмента комерсиално финансиране, като задачата е посредством тях да се подкрепи най-много интернационалната активност на предприятията. Инструментът ще покрива до 50% от риска на равнище обособена транзакция и ще е насочен към по-краткосрочни по своя темперамент заеми. Изключен от обсега им ще бъде факторингът.

Програмата е ориентирана към всички икономически браншове, като изключение е земеделието и дейностите, свързани с произвеждане и търговия на алкохол, тютюневи произведения, хазарт. Причина за насочването на новия инструмент към българския пазар е триумфът, който реализират стратегиите на ЕИФ. След като 2018 година бе рекордна за размерите финансиране по стратегии на фонда, тази също се обрисува да приключи с близо 400 млн. евро кредитен портфейл, разпрострат в съдействие с 10 партньорски банки по три стратегии.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР