© Цветелина Белутова В четвъртък Пощенска банка е финализирала придобиването

...
© Цветелина Белутова В четвъртък Пощенска банка е финализирала придобиването
Коментари Харесай

Пощенска банка вече е собственик на Банка Пиреос България

© Цветелина Белутова В четвъртък Пощенска банка е финализирала придобиването на акциите на Банка Пиреос България, като това се случва месец откакто бе получено и последното регулаторно утвърждение от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и приключването на периодите за обжалване на решенията. Българската национална банка (БНБ) още преди този момент беше дала зелена светлина на договорката за 75 млн. лева оповестена още през ноември 2018 година В последните дни беше финализирано и трансферирането на поретфейли от разнородни парцели в настрана сдружение, което ще остане под контрола на гръцката Piraeus.

Клиентите на Пиреос ще продължат да бъдат обслужвани единствено в офисите и клоновете на институцията до оперативното консолидиране с Пощенска банка. То се чака да завърши преди края на годината, а откакто се стигне и до формалното обединение на двете институции, на пазара ще остане единствено една банка с гръцка благосъстоятелност. В началото на дълговата рецесия всички топ 4 банки в Атина имаха свои поделения в София и сумарно имаха към 20% пазарен дял. Продажбите им бяха наложени по линия на избавителната стратегия за гръцкия финасов бранш.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък По проект

Сближаването сред двете банки, което ще докара до основаването на четвъртия по величина състезател на банковия пазар в България, върви според начертания още през предходната година проект, излиза наяве след следващата стъпка по осъществяване на договорката сред тях. В известие до медиите от Пощенска банка осведомят, че в четвъртък е завършило прехвърлянето на акциите на Банка Пиреос България, които бяха контрактувани против 75 млн. евро. С това процесите по интеграцията сред двете институции могат да стартират, като упованията са те да продължат до края на годината. До тогава клиентите на Пиреос ще продължат да бъдат обслужвани в офисите на институцията и през електронните й канали.

Едновременно с това се създават общи артикули и услуги за клиентите на двете банки, излиза наяве от известието на придобиващата институция. В идващите седмици ще бъде пуснат и новата версия на чат бота EVA, който ще бъде програмиран да дава отговор на потребителски въпроси по сливането.

Банка Пиреос България е учредена през 1993 година, като от 2005 година бе собественост на гръцката финасова група Piraeus. Към март активите й са 2.9 милиарда лева, а облагата й възлиза на 4.9 млн. лева Пощенска банка е благосъстоятелност на гръцката Eurobank, в която съществени акционери са канадски и американски фондове. За последните три години това е втората й облага на пазара в България, откакто през 2015 година консолидира бизнеса на Alpha Bank в страната.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР