© Цветелина Белутова Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Увеличаване Преглед

...
© Цветелина Белутова Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Увеличаване Преглед
Коментари Харесай

Сладоледите: По-европейски и леко по-скъпи

© Цветелина Белутова
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Още по тематиката
Unilever купи сладоледите " Дени "

Сделката, чиято стойност не бе обявена, предстои на утвърждение от Комисия за защита на конкуренцията
4 юли 2018
Топ 3 на фирмите за сладолед държат 70% от пазара в стойност

Почти 90% от производството през 2016 година е за вътрешния пазар
1 ное 2017
(Сладо)ледена ера

Горещият летен сезон подвигна продажбите, само че и ускори конкуренцията сред фризерите
6 ное 2015 Растящ пазар, който за повторно изкуши английския колос Unilever да купи български производител. В случая - великотърновската " Сладоледена фабрика ", която създава под марката Denny. Предишната покупка беше на " Дарко " преди седем години. За интервала се случиха още промени - швейцарската Nestle и английската R&R сплотиха бизнеса си със сладолед и по този начин в края на 2016 година варненският производител стана " Фронери ". А от този сезон продава и сладоледите Milka на " Монделийз ". Отскоро другият в локалния топ 3 - добричката " Изида ", предлага Häagen Dazs, откакто от дълго време внася и продуктите на Mars.

Интересът на международните колоси евентуално е поради покриването на целия район, не тъй като продажбите тук са значими. Оценките за пазара варират сред 100 и 160 млн. лева годишно. Страната не е и огромен експортьор - годишно за по към 10 млн. лева се продават зад граница. Но пък както в доста други браншове трендът е прогресивен, като междинният и високият клас сладоледи към този момент се търсят повече.

Колко е сладко

Продажбите в синхрон с стопанската система явно се качват. При производителите растежът за 2017 година е дребен: 2% до общо 91 млн. лева (виж графиките). Но самостоятелната картина е друга: " Дарко " пада мощно, до момента в който другите порастват.

Погледнат през продажбите, т.е. с надценки в крайни търговски обекти, пазарът е по-голям и по-растящ. Но това е за предходната година, а актуалната е със стаено терзание поради хладното лято дотук.

" Пазарът на сладолед за 2017 се прави оценка на към 100 млн. лв. и 70 милиона бройки, като в тази сума влизат продажбите на дребно в магазини, бензиностанции, лафки, хорека канала ", споделя Александър Цветанов, маркетинг управител на " Сладоледена фабрика ".

По данни на организация Nielsen през предходната година растежът на пазара в размер е 10.7%, а в стойност повишаването е още по-голямо – 16.2%. От организацията обаче прецизират, че наблюдават този пазар единствено четири месеца в годината – от май до август. Освен това не регистрират продажбите на насипен сладолед, от машини, в сезонни туристически обекти, по тази причина тяхното число е едвам 91 млн. лева Статистиката не хваща и продажбите в сивия бранш. По тези две аргументи представител на сектора твърди, че пазарът на сладолед в страната се прави оценка на към 160 млн. лв. годишно.

Искам го незабавно

Импулсните сладоледи (на съчка, фунийка, чашка) са най-търсени, като продажбите им нарастват с 15.9% и надвишават 60.6 млн. лева, регистрира Nielsen. Продажбите на сладоледи в огромни разфасовки (кутии) нарастват със 17% по отношение на 2016 и са за над 30 млн. лева през предходната година. Интересът към сладоледените торти и кексове е най-малък, също така те регистрират спад в стойност.

Най-предпочитани са сладоледите на съчка и във фунийка. " Те са със относително равни позиции, а продажбите им държат 80% дял в категорията " импулсни ". Останалите 20% се заемат от сладоледи вид " сандвич ", в дребни кутии (до 200 мл) и други ", прецизира Александър Цветанов. Според него най-купувани са класическите усети - ванилия (млечен), шоколад, ягодов, горски плод. " Категорията до един ден е най-масова и в нея има много огромна конкуренция. Най-много бройки се продават при продуктите с най-ниски цени, само че това е изцяло обикновено за България ", обобщава Цветанов.

Единствено в магазините с площ до 40 квадратни метра (т.нар. обичайната търговия) има спад на продадените количества сладолед през 2017. Всички останали обекти, които Nielsen следи, означават растеж в размер – хипермаркети, огромни магазини с повърхност до 300 кв. метра, така наречен комфортни магазини (в които се продава и алкохол), а също и заведенията.

" Бавното умиране на магазините в категория " обичайната търговия " за сметка на хипермаркетите е наклонност, която е много отрицателна за всички производители, тъй като веригите изискват прекомерно огромни отстъпки, с цел да продаваш в тях. Доста от компаниите в България работят на загуба в такива канали ", разяснява Александър Цветанов.

Големите 5

В топ 5 на компаниите съгласно приходите от продажби на сладолед за 2017 са " Фронери България " (бивша " Нестле айс крийм България " ), " Сладоледена фабрика " - Велико Търново (Deny Ice Cream), " Изида " - Добрич, " Джелато 2009 " (Raffy), " Дарко " (Unilever). Тези пет компании държат близо 83% от пазара в стойност.
В съпоставяне с 2016 " Изида " и " Дарко " разменят местата си в класирането. През 2017 " Изида " регистрира 30.8% растеж в стойност, а " Дарко " е със спад от 36.5%. " Джелато 2009 " също отбелязва двуцифрен растеж (13%) на продажбите през предходната година, при " Сладоледена фабрика " той е 8.1%, а при " Фронери " - 1.8%.

Очакванията са за нови разбърквания на пазара. И причина за това е последната покупка в бранша - на 4 юли т.г. беше оповестено публично, че английският тръст Unilever придобива " Сладоледена фабрика " – Велико Търново (виж карето). Очакванията са, че новото сдружение ще сплоти досегашните марки сладолед на Unilever (Big Milk, Eskimo, Cornetto, Carte D’Or, Magic, Twister) с марката на " Сладоледена фабрика " - Denny Ice Cream, и ще усили пазарния си дял. Ако механично се съберат марките, следващата година вицешампионът ще приближи водача.

По-скъпи и здравословни

Търсенето на сладоледи в най-високия ценови клас се усилва и това се изяснява със засилващия се интерес към здравословния метод на живот. " Този сегмент нараства с към 2-3% в стойност ", разяснява Калина Халачева, изпълнителен шеф на софийската компания " Корте Дилето ", която създава сладолед с естествени съставки под марките Coppa della Maga и Arcobaleno (само за хорека).

" Високите упования към усета на сладоледа стават все по-определящ фактор при взимане на решение за покупка. Нараства броят на феновете на сладолед, за които е значим съставът на предлагания артикул. Те най-често се интересуват от предписания, които са създадени без добавени растителни мазнини, без консерванти, с естествени аромати и оцветители ", разяснява Младен Матеев, шеф на " Изида ". От шест години компанията си партнира с Mars Ice Cream и има извънредни права за продажбата на няколко марки сладолед във високия сегмент - Mars, Snickers, Bounty, Twix. От 2017 " Изида " към този момент е формален дистрибутор и на сладоледите Häagen Dazs (виж карето).
От този сезон " Фронери България " пък пое дистрибуцията на марките сладолед на " Монделийз " - Milka, Oreo, Toblerone, които също са във високия ценови клас.

С потребността от артикули, които залагат от ден на ден на естествени съставки, се изясняват и възходящите оферти от занаятчийски сладолед, изработван на място в сладкарници и заведения за хранене.

Заради топлото време продажбите на сладолед през 2018 започнаха по-рано. Но проливните дъждове през юни и началото на юли прекъснаха възходящия тренд и по тази причина производителите се въздържат да вършат прогнози за сезона. Häagen Dazs в България

От 2017 " Изида " – Добрич, е единствен формален сътрудник на международния хранителен колос General Mills за сладоледа Häagen Dazs в България. Сътрудничеството стартира след къс опит на задграничната компания да навлезе на българския пазар посредством предложение на продукта в заведения. " В началото на 2017 година от централата на General Mills в Хамбург се свързаха с нас с предложение за полемика по отношение на вероятно партньорство ", разяснява за " Капитал " Младен Матеев, притежател и шеф на " Изида ". По това време General Mills към този момент са приели дълготрайна стратегия за разгръщане на пазарите на Häagen Dazs в Европа посредством смяна на бизнес модела и продуктовото портфолио. " Ако към оня миг Häagen Dazs се асоциираше най-вече със профилираните салони за сервиране на сладолед и с разфасовки за споделена консумация, от 2016 г General Mills бяха почнали произвеждане на импулсни сладоледи (на клечка) и разширяваха портфолиото си от пакетиран сладолед в чашка. По същото време нашата компания посредством комерсиалната си марка Old Time към този момент разработваше една пазарна ниша - предложение на сладолед, чиято рецепта се основава на естествени съставки, липса на изкуствени оцветители, сладолед без Е-та в рецептата, което съответствува напълно с продуктовата идея на марката Häagen Dazs ", изясни Матеев.
Разработена е обща тактика за нахлуване на пазара. " След привършване на договарянията разполагахме с по-малко от месец за пазарното лансиране на марката, само че се справихме ", заключи Младен Матеев.
Häagen Dazs се създава в завода на General Mills в Южна Франция. Продуктът се предлага в разнообразни видове търговски обекти, както и във фризери, които са брандирани с Häagen Dazs, с Mars Ice Cream или с " Изида ". Портфолиото е от близо 20 продукта. Сладоледът се предлага под друга форма - в миничашка, седем усета на съчка, шест усета в опаковки от 500 мл, два разновидността за сладолед вид " сандвич ". Цената за 500 мл да вземем за пример е към 13 лева Сделката за Denny Ice Cream

Великотърновската " Сладоледена фабрика " е учредена през 1993 година от Цветан Цветанов и братовчед му Румен Данчев. Освен тях в този момент съдружници са и синовете на Цветанов - Александър и Вилиян. Дружеството създава под марката Denny Ice Cream. Компанията работи главно за българския пазар, само че има и експорт. Приходите през 2017 година са нарастнали до 12 млн. лева при 11 млн. лева за миналата, а облагата се удвоява до над 2.2 млн. лева
Фабриката на сдружението е във Велико Търново, а през 2016 година то влага над 5 млн. лева и в ново дружество в района - в промишлената зона на Дебелец, което утрои потенциала му.
Цената на договорката с Unilever не е оповестена, като първо би трябвало позволение от Комисията за защита на конкуренцията. Плановете на новия притежател са българското поделение за сладоледи на Unilever и великотърновската компания да се слеят.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР