© Цветелина Белутова Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

...
© Цветелина Белутова Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Коментари Харесай

Песимизъм печели, оптимизъм - губи

© Цветелина Белутова
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
От много време насам вложителите на Българската фондова борса (БФБ) нямат доста мотиви за наслада: световната финансова рецесия нанесе тежка контузия, от която към момента няма възобновяване, а неналичието на институционална политика за развиване на пазара води до анемична и безинтересна търговия. Преди да се стигне дотук, имаше интервал на същински взрив, в който даже таксиметровите водачи знаеха какво е SOFIX и даже се теглеха банкови заеми за покупка на акции от показателя. Причината е, че типично за новоприсъединила се към Европейския съюз страна, пазарът стремително нарастваше, което даваше опция за облаги.

Сега за пръв път може да се чака рентабилност освен при напредък, само че и когато SOFIX върви надолу (което е напълно обикновено придвижване за всеки един актив). След като през октомври планът на " Експат Капитал " за основаване на пай индексен борсов фонд (short ETF) получи утвърждението на финансовия регулатор, структурата набра нужния капитал и от 15 януари ще бъде качен за търговия на БФБ. С това вложителите получават нов инструмент за облаги и за ограничение на загуби. Продажбите на късо в България станаха вероятни за избрани акции преди повече от 10 години, а от началото на 2013 година - за всички компании на българската борса.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Интригата е ще посегнат ли играчите към тази екстравагантна алтернатива, на фона на наложилото се повече от десетилетие обезверение за бъдещето на българските акции. Теоретично, в случай че фондът съществуваше, той би донесъл облага от oколо 10% за тази година - толкоз е понижението на Sofix.

Как работи скъсяването

Възможността за облага при падащ показател идва с развиването на бизнеса на " Експат асет мениджмънт " с индексни фондове. Пилотният подобен фонд бе построен върху SOFIX и за трите си години на пазара към този момент има активи за над 17 млн. лева Новото попълнение в портфейла е Expat Bulgaria Short SOFIX, който за разлика от всички останали е конструиран да следва показателя в противоположна посока и да печели от това. Ето по какъв начин става това:

Създаден с начален капитал 110 хиляди лева, фондът влага запас в 15-те акции от SOFIX, копирайки и теглата им в показателя. Книжата се вземат назаем за избран интервал от време против контрактувана със притежателите им рента. Веднага по-късно акциите се продават, а паричните приходи се прибавят към активите на фонда, с цел да може когато пристигна моментът за връщане на заетите акции, фондът да има с какво да ги купи от пазара, с цел да ги съобщи назад на притежателите им.

Ако през дадения интервал акциите са поевтинели, то фондът купува по-евтино, в сравнение с е продал, и разликата се регистрира като облага. Но в случай че през този интервал акциите са поскъпнали, фондът ще би трябвало да посегне на капитала в запасите си, с цел да заплати разликата, което инкасира загуба. Поради тази причина фондът е с високорисков профил и е ориентиран към професионалните вложители и спекуланти.

В късия фонд върху SOFIX биха вложили пари тези играчи, които чакат акциите от показателя да поевтинеят, тест песимистите. Първични записвания на дялове от него могат да вършат единствено експерти, като има такси за придобиване на дялове (2%) и още толкоз удръжка при назад изкупуване. С листването на фонда за търговия на БФБ достъпът до фонда се отваря и за дребните вложители, които разчитат на облаги от разликите в цените на издадените дялове.

Особености на българския ETF

Със скромните си размери от 110 хиляди лева към този момент късият фонд върху SOFIX не би трябвало да оказва напън върху цените на пазара, каквото терзание има измежду вложителите. Според Никола Янков от " Експат ", даже и в случай че активите му пораснат до няколко милиона лв., той отново не би трябвало да подтиква разпродажби, тъй като механизмът му на работа е да взема акции назаем. И дали той ще стои като страна в покупко-продажбите или други вложители, това не би трансформирало курса, в който е поел пазарът. " Ние нямаме упоритостта да създадем този фонд огромен, също така не чакаме пенсионните фондове да влагат в него, защото не е това мандатът им ", добави финансистът. Той упорства, че съществена цел е постигането на по-голяма ликвидност: " Искаме да мотивираме повече хора да се включат на пазара, да се вдигне ликвидността и да се увеличи броят на участниците. "

ETF фондът ще вкара за пръв път в България пазар за наемане на акции - до момента е имало няколко покупко-продажби на обособени вложители, само че те по-скоро са били пробни. Затова и в този момент притежателите на капиталови портфейли не са имали ориентир какво биха могли да завоюват при краткотрайното преотстъпване на акции. Какво заплаща " Експат " за заемането на акции от SOFIX ще се види във финансовите му доклади, когато стартира дейна активност. Ако фондът остане дребен, то офертите за наем ще са доста и лихвите най-вероятно ще са ниски. Ако обаче е противоположното и няма доста искащи да дадат назаем своите акции, то лихвите може да са по-високи. По думите на Никола Янков даже и мажоритарни акционери, които не желаят да продават своите експозиции, биха могли да се заинтригуват от опцията за отдаване чартърен на акции, тъй като това ще им носи пасивна рентабилност: " Те няма да губят надзор, не са ги продали, не са разводнили своето присъединяване, могат да си ги изискат назад във всеки един миг. "

С появяването на късия фонд за пръв път вложителите в България ще могат да хеджират дълги позиции в SOFIX посредством покупки на дялове от късия индексен фонд. Това би следвало да ограничи загубите им при пазарни спадове. Например, в случай че даден вложител има очакване за намаления, вместо да продава книжата си, той може просто да заеме къса позиция, купувайки дялове от индексния фонд. Стратегиите с този инструмент разрешават и автоматизиране - да вземем за пример " купувай " при SOFIX 450 пункта и " продавай " при SOFIX 610 пункта. Няма ограничаване и за хоризонта на инвестицията посредством късия фонд - теоретично един състезател би могъл да стои в къса позиция несигурно дълго време, без нужда да я затваря, само че следва да се има поради, че през този интервал текат разноски към ръководещото сдружение на късия фонд. Никола Янков, сътрудник в " Експат асет мениджмънт "

" Компанията ни се пробва да употребява България като опитно поле за реформаторски артикули. Въвеждаме нови, забавни благоприятни условия по този начин, от които вложителите могат да се възползват, в случай че желаят. Целта ни е да експортираме това ноу-хау на открито, тъй като там е огромният пазар. Стартираме късия фонд тук и следва да забележим по какъв начин ще се оправим с механизмите по взимане назаем на акции. Предстои да забележим какъв брой мъчно ще бъде намирането им назад от пазара, с цел да затворим позициите. Ако опитът е сполучлив, най-вероятно ще създадем къси индексни фондове и за другите финансови пазари, които покриваме. Така ще предложим на вложителите и двата инструмента за спекулации - дълъг и пай индексен фонд ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР