© Цветелина Белутова Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

...
© Цветелина Белутова Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Коментари Харесай

Ипотеките никога не са били толкова евтини

© Цветелина Белутова
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
Пенсионна рентабилност под напън

Дългосрочно резултатите остават много над инфалцията и депозитите, само че спадът на тържищата се отразява отрицателно на фондвоете в кратковременен проект
26 юли 2018
Да заключиш месечната си ипотечна вноска

Защо офертите с закрепени лихви по жилищни заеми са изключение в България
22 юни 2018
Българска народна банка: Лихвите ще останат без основна смяна през второто и третото тримесечие

Банките са разхлабили стандартите за разпределяне на потребителски заеми, се показва в " Икономически обзор " на централната банка
31 май 2018 Ипотечните заеми в България в никакъв случай не са били толкоз евтини – през юли лихвите по тях са на най-ниското си историческо равнище - 3.38% за заеми в левове, а за тези в евро са 3.72%. Поевтиняването им стартира преди 10 години и следва световното намаляване на лихвените равнища. Освен това те са главният конкурентен артикул на банките през последните години, с който притеглят частни клиенти. Този развой тече редом и с взрива на имотния пазар. През юли за пръв път ипотечните заеми надминават 10 милиарда лева размер, като за година той пораства с 9.2%, а с по-голям ритъм нарастват потребителските заеми – с 15% до 8.8 милиарда лева При последните има повишаване до 8.76% в левове втори следващ месец, повишават се и тези в евро, които обаче са много поевтини – 4.74%.

Пада и действителната цена

Годишният % на разноските, който демонстрира действителната цена на заема и включва всички дължими такси и комисиони към банката, също е на исторически най-ниските равнища през последните месеци при жилищните заеми. За юли има леко намаляване по отношение на предходния месец – 3.92% по левовите жилищни, до момента в който при евровите има лек растеж до 4.06%.

При ипотечните заеми в евро също има спад на лихвите, само че те остават малко над тези в левове. Това е една на пръв взор парадоксална наклонност на фона на нулевите лихви в еврозоната, само че тя се оформи преди години. Причината за нея е, че преди към 7-8 години банките разчитаха на евтиния запас от своите централи в Европа и отпускаха ипотечни заеми най-вече в единна валута. В момента е тъкмо противоположното - защото имат много левов запас ипотеките, отпуснати в локална валута, са към 90%, а единствено 10% в евро. Евтините заеми обаче най-вероятно скоро ще свършат. Очакванията са от идната година да стартира последователно повишение на лихвите.

Заради растежа на ипотечното кредитиране през юни Българска народна банка за пръв път предизвести, че динамичността им изисква нараснало внимание, както това бе адресирано както към отпускащите заемите, по този начин и към потребителите. Регулаторът обърна внимание и върху това, че единствено за една година заемите, при които банковото финансиране покрива над 80% от цената на купувания парцел, са се нараснали с 47%. Това демонстрира, че в устрема си да завоюват клиент и да отчетат доходи банките са склонни да поемат по-голям риск, което обаче може да не е добре за клиента. Така при положение на рецесия като тази от 2008 година той елементарно би изпаднал в обстановка, в която не може да заплаща заема, а цената на парцела е спаднала дотолкоз, че при насилствена продажба постъпленията да не покриват паричното обвързване, което остава да тежи на потребителя години напред.

Депозити на нулата

В същото време депозитът остава една от най-неизгодните вложения. При тези до 1 година лихвата е действително съвсем нула – 0.16%, само че въпреки всичко има леко покачване по отношение на преходния месец, когато бяха 0.15%. На фона на инфлация от 3.5%, която е на най-високото равнище от 5 години, влоговете действително носят негативен приход. Това обаче не пречи те да остават желаната инвестиция на семействата в България - за година са се повишили с над 7% до 49.4 милиарда лева Причината е, че депозитът е най-прогнозируемата инвестиция, а поради държавната гаранция по него той е желан от семействата, т.е. сигурността се слага преди търсенето на приход.

Оферти и под 3%

Справка в портала moitepari.bg демонстрира, че сега има предложения даже под 3% - да вземем за пример за заем от 120 хиляди лева за финансиране на покупка на жилище за 150 хиляди лева ЦКБ има оферта на 2.9% при годишен % на разноските 2.99. Оферта под 3% има и при " Прокредит ", която е даже на 2.75%, с ГПР обаче е 3.11%. При множеството банки офертите се движат в границите на 4-5% рента. При всички обаче изискванията са характерни и зависят от приход, поръчителство, вдишване на отговорност на кредитополучателя и други.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР