© Цветелина Белутова Статията е част от специалното издание Капитал

...
© Цветелина Белутова Статията е част от специалното издание Капитал
Коментари Харесай

Какво правят швейцарците в Монтана

© Цветелина Белутова Статията е част от специфичното издание " Капитал Градове: Северозапад ", което е подарък за всички, закупили вестник " Капитал " в интервала 17-23 август. Всички текстове по тематиката може да откриете тук. Още по тематиката
Килими, пропити с история

Чипровци притегля от ден на ден туристи, а зад най-известния му артикул стоят забравени страници от българското минало
18 авг 2018
Технологичен парк... в Монтана?

Една добра концепция към този момент е събрала инвестиции за 15 млн. лева
18 авг 2018
Между моста и автомагистралата

Видин, Монтана и Враца имат вода, планини и истории. Сега се пробват да съберат вложители и хора с хрумвания, с цел да излязат най-сетне от клеймото на западналост и беднотия
17 авг 2018
Най-големият вложител в Монтана прави железни и мрежести палети и е от Швейцария. " Палемонтех " е вложила на зелено 4.1 млн. евро и в допълнение към 1 млн. лева за последните две години във тип на оборотни средства за закупуване на няколко типа машини и образование на личния състав. Заетите там са 40 души, а разгънатата застроена повърхност на предприятието е 5642 кв.м.

За малко повече от една година след старта на производството " Палемонтех ", която до този миг работеше само като снабдител на швейцарската Max Urech Lager-und Fördertechnik, регистрира прогрес с откриването на нови пазари. Ръстът на създаваната продукция железни и мрежести палети е сред 20 и 30%, има нов основен клиент в Европа и първи поръчки за България.

Растящият пазар

Пред " Капитал " шефът Евгени Кръстев посочи, че продукцията е напълно за експорт. От тази година има интерес и компанията регистрира дребни продажби от към 1.5% и на българския пазар. Интересът е от компании, които се занимават с потребителска активност в региона на промишлености като лозарството и винарството и имат потребност от палети за отлежаване на бутилките и за превозването им.

Техен стратегически клиент в Западна Европа към този момент е и немската MEVA. Ръстът на създадената продукция и нарастването на оборота са генерирани освен от новия клиент, а и от вложението в подготовка на лични фрагменти във фирмената база на " Палемонтех ", подчертава Евгени Кръстев.

Средно месечно тук се създават 1000–1200 палета. Годишният потенциал на завода при 240 работни дни е към 14-15 хиляди палета. От компанията прецизират, че все още наличният индустриален потенциал покрива потребностите на двамата сътрудници - немския и швейцарския.

Една част от завода работи на две смени, тъй че да могат да се зареждат заваръчните постове и да имат задоволително работа и една част е на постоянна промяна. Работниците са локални хора от Монтана и прилежащи села в района, като най-далечното е Криводол.

Защо в Монтана

В града е имало обичаи в остарелия цех " Балкан ", който е произвеждал мрежи за такива железни палети в годините преди 1989 година С времето остарелият цех се пренасочва към друго произвеждане, не е имало нужното търсене на тези палети в България, изяснява Кръстев. В отговор на потребността на швейцарската компания, която търси такива палети, с цел да затвори индустриалната си гама на подемно-транспортна техника и обзавеждане на хранилища, напълно естествено традициите от предишното насочват тъкмо към Монтана тази инвестиция.

Новопостроеният цех е в употреба и работи втора година. По-добри условия в района все още няма, безапелационен е шефът на сдружението. Създадени са модерни работни места, обезпечени са трапезария, стая за отмора и отдих, проведен е превоз на хората до местоработата.

" Смятам, че по този метод привличаме фрагментите и с това, че влагаме в тяхното доизграждане като експерти с другите курсове, които се организират ", изяснява Кръстев.

Няма хора

Липсата на фрагменти е главният проблем, с който компанията се сблъсква. Притеснен какво би се случило след несъмнено време, шефът на " Палемонтех " Евгени Кръстев споделя пред " Капитал ", че е мъчно да се предвижда ще има ли решение този проблем и по какъв начин тъкмо ще се реши, тъй като, вместо да се реши, той се разраства.

Основното, в което са насочили напъните си и влагат сега, е основаването на фрагменти в специалността заварчик. Кръстев установи, че има изострен дефицит на хора и от специалностите стругар, фрезист, преди обучавани в профилирани паралелки, учебни заведения, каквито в този момент има на малко места или просто липсват. Това принуждава компанията независимо да търси хора, да влага в образованието им, като наема профилирани компании, които да образоват с на практика фокус фрагментите на място в завода.

" Заплащането е положително, само че и това не е гаранция, че като инвестираш средства в професионалното рационализиране на даден човек да се построи като съответния експерт, ще го задържиш дълготрайно ", споделя Кръстев.

Една трета от целия състав във компанията са заварчици, още толкоз се занимават с разкрояването и боядисването на палетата, останалата част от състава работи в инструменталния завод, където се прави заготовката.

Дългосрочната вероятност

Сградите са по този начин издигнати, че дават опция за бъдещо уголемение. Заводът се простира върху личен терен на компанията с повърхност 30.4 дка с основна цел и опция за разширение в вероятност. " Едно уголемение на вътрешния пазар или в допълнение развиване на пазара в Западна Европа неизбежно ще докара до развиване въз основата, с цел да се и усили потенциалът на завода ", предвижда Евгени Кръстев.

В петгодишния бизнес проект на " Палемонтех ", който годишно предстои на разбор, е заложено до 2021 година да има уголемение с още едно индустриално хале и закупуване на машини и по-модерна лазерна техника, с цел да се създават и по-прецизни произведения, освен железни палета. Коя е " Палемонтех "

" Палемонтех " е напълно новосформирана компания със 100% швейцарски капитал, благосъстоятелност на Андре Урех. Max Urech Lager-und Fördertechnik е основана преди 25 години, занимава се с продажба, дистрибуция и сервизиране на подемно-транспортна техника. В Швейцария компанията е представител на Caterpillar и на Toyota, последователно се разраства и сега е холдинг Sirado, в който в действителност влизат компания, която е в немската част в Швейцария, която се занимава с подемно-транспортна техника, и втора компания като филиал във френската част на Швейцария, която се занимава с контейнери и стелажи за обзавеждане на хранилища. Оттам идва и ползата от страна на Швейцария да влагат в България. Произвежданите палети в завода в Монтана допълват портфолиото на компанията майка в Швейцария, а с построяването на фрагменти и закупуване на машини и спомагателните мощности е отворен и нов пазар посредством MEVA – Германия. Капитал Градове: Северозапад

Ето и част от тематиките в изданието:

➤ Икономиката на Видин, Враца и Монтана в цифри
➤ Технологичен парк... в Монтана - една добра концепция към този момент е събрала инвестиции за 15 млн. лева
➤ " Враца програмен продукт общество " продължава да се разраства
➤ Интересът към района пораства главно поради круизни туристи и оперните фестивали

Изданието е подарък за всички, закупили вестник " Капитал " в интервала 17-23 август.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР