© Цветелина Белутова Сравнително спокойно, без големи нови политически скандали

...
© Цветелина Белутова Сравнително спокойно, без големи нови политически скандали
Коментари Харесай

Вечерни новини: Предизборно шоу на магистрала "Хемус", завързан двубой за газовата връзка с Гърция

© Цветелина Белутова Сравнително умерено, без огромни нови политически кавги мина денят, който бе и последният за регистрация на партийните листи за евровота в ЦИК. Последни от тази опция се възползваха от " Атака " и НФСБ на Валери Симеонов, както наказаната на 20 години затвор на първа инстанция някогашен кмет на регион " Младост " в София Десислава Иванчева, която също е претендент за евродепутат. Никой от тях обаче няма шансове за европарламента. Друга групировка без основни шансове - ДБГ на Меглена Кунева, пък напряко се оказа от присъединяване в евровота.

Премиерът Борисов пък се завърна в най-любимата си и удобна роля - тази, в която прави първи копки и инспектира градежи на пътища. В случая става дума за мини сектор от автомагистрала " Хемус ", където Борисов изнесе предизборно шоу с доста детайли - антураж от министри и зам.-министри, няколко свещеници, група гласоподаватели отблизо село, шатри, камиони и, несъмнено, неповторимите мнения на премиера.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък С огромен интерес се чакаха през днешния ден резултатите от отварянето на офертите за строителството на газовата връзка с Гърция. Основните кандидати са гръцка компания и българо-италиански консорциум. Резултатите обаче се оказаха противоречиви и не е напълно ясно кой ще бъде определеният в средата на май, въпреки че везните като че ли клонят към гърците.

НАЙ-ВАЖНОТО

Състезанието за газовата връзка с Гърция - евтина гръцка против скъпа, само че механически мощна българска оферта


След като доставката на тръбите за газовата връзка с Гърция беше извоювана от гръцка компания, сходна развръзка може би се обрисува и за самото строителство. При отварянето на ценовите предложения през днешния ден стана ясно, че гръцката J&P Avax предлага 144.8 млн. евро, а единственият различен позволен претендент - обединяването сред " Джи Пи груп ", ГБС и италианската Bonatti, е поискало 229.7 млн. евро - доста над прогнозния бюджет от 145 млн. евро.

Цената е главен аршин, по тази причина с доста по-голям късмет наподобява гръцкият претендент. В същото време с изключение на общата цена има още критерии като разноски за машинизация, облага и часови ставки за служащите, които също се регистрират. А при тях преднината е за българско-италианския консорциум, който има и доста по-висока техническа оценка, която е с 30% тежест за крайното класиране. Така, въпреки и на пръв взор надпреварата да наподобява решено, безапелационни констатации за крайното класиране от тези ценови параметри е мъчно да се вършат. Предвижда са изпълнителят да бъде разгласен доникъде на май, а самото строителство да стартира през юни.

" Първата копка " на сектор от " Хемус " се трансформира повече в предизборно шоу

" С построяването на автомагистрала " Хемус " БВП-то на страната ще се вдигне с най-малко 10-20%. За това мога да се обзаложа ". Това бе измежду няколкото крилати реплики на премиера Борисов при инспекцията на напредъка в построяването на правата на автомагистралата сред Ябланица и Боаза и последвалата " първа копка " на сектор сред Боаза и пътен възел " Дерманци ". Премиерът в действителност направи положително предизборно шоу от събитието. Той бе придружаван от няколко министри и зам.-министри, представители на църквата, публицисти, присъстваше и група гласоподаватели от близкото село Торос. Имаше и опънати шатри и камиони с надпис " Автомагистрали " - държавната компания, която получи 1.34 милиарда на мрачно в края на 2018 година, с цел да дострои автомагистралата.

Истинска първа копка с екскаватор обаче по този начин и не се случи. Всъщност построяването на " Хемус " е в доста ранен етап, макар сериозните поръчки на държавното управление автомагистралата да е подготвена до 2023 година Въпросният лот, който сякаш стартира през днешния ден, е дълъг 15.2 км - от Боаза до пътя Луковит - Угърчин, само че в този момент ще стартира строителството единствено на 1.62 км, тъй като единствено за тях има позволение за градеж. Останалите 132.4 км, които би трябвало да изградят " Автомагистрали ", към момента са във етапи, далечни от пускане на строителство. По разнообразни аргументи буксуват и другите прави - общо над 105 км. Така че оптимизмът на Борисов може да бъде отвеян вероятно към идващия мандат. Ако има подобен.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Утре се тегли жребият за следващите номера на партиите за евроизборите


Утре в 15.00 часа в постройката на Народното събрание на пл. " Княз Александър І " ще се организира жребият за установяване на следващите номера на кандидатските листи на партиите, обединенията и инициативните комитети за евроизборите, осведомят от ЦИК.

Този път интригата с номерата на партиите ще е по-малка, откакто неотдавна Изборният кодекс бе изменен по този начин, че номерата на партиите да не могат да съответстват с номерата на самите претенденти в листата за преференциалния избор. Така да вземем за пример в случай че за партия Х се гласоподава с номер 15, то петнадесетият в листата на партията ще е с номер 115. По този метод ще се избегне дублирането, познато като феномена 15/15. На предишните евроизбори през 2014 година точно по този начин незнайният до тогава Момчил Ноков се озова в Европейския парламент - той бе 15-ти в листата на Българска социалистическа партия, за която пък се гласуваше също с номер 15.

ТЕХНОЛОГИИ

Samsung отсрочва стартирането на сгъваемия си смарт телефон


[Reuters]
Samsung Electronics отсрочи стартирането на пазара на новия си сгъваем смарт телефон Galaxy Fold за неопределен срок, откакто предходната седмица бяха оповестени голям брой сигнали от консуматори, че дисплеят се чупи единствено след няколко дни прилагане. Това евентуално ще навреди още веднъж на репутацията на най-големия производител на смарт телефони в света, написа Financial Times.

Телефонът, който коства близо 2 хиляди $ и е един от най-скъпите в света, трябваше да стартира да се продава в Съединени американски щати от 26 април, а Samsung съобщи, че предварителните поръчки са спрени заради огромното търсене. За 3 май беше планувана премиерата за английския пазар.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Партията на Меглена Кунева - ДБГ, няма да взе участие в европейските избори, макар че се записва в ЦИК и номинира за лидер на листата сегашния си водач Димитър Делчев. От партията показват, че не желаят да влизат " в следващата братоубийствена борба сред десни партии ". ДБГ до последно се надяваха да се причислят към обединяването " Демократична България ". Преговорите обаче се провалиха.

Продължава митингът на педиатрите от Специализираната болница по детски заболявания " Проф. доктор Иван Митев " в София. Във вторник те излязоха още веднъж пред лечебното заведение с искане за специфичен статут на болничното заведение, почтени заплати и независимост да лекуват без финансови предели. Те предизвестиха, че в случай че настояванията им не бъдат чути и след идващия митинг, който е плануван за 10 май, идната стъпка ще бъдат групови оставки.

Германецът Манфред Вебер ще се опита да блокира строителството на съветския газопровод " Северен поток " , в случай че бъде определен за ръководител на Европейска комисия. Това съобщи самият той в изявление за Polskatimes. Вебер е кандидат за поста от ЕНП и има забележителен късмет да го заеме, защото се чака ЕНП да завоюва най-вече гласове на евроизборите. Затова и изявлението му звучи комфортно преди вота. В същото време Германия и Ангела Меркел неведнъж са подчертавали, че " Северен поток " е доста значим за страната, тъй че действителността след изборите може да е друга за Вебер.

ПРОЧЕТЕНО ДРУГАДЕ

" Оръжеен търговец " от България купил топ имение в Бевърли Хилс


[openlistings.com]
Топ имение в Бевърли Хилс е било продадено за 34.64 млн. $, което е най-голямата договорка за годината с жилищен парцел в града, заяви списание Variety. Самоличността на купувача е замаскирана и към момента не е публично доказана, само че съгласно списанието имението е добито от юридическо лице, обвързвано с Христо Йорданов Христов, " който или е търговец на оръжие от България, или е човек със същото име ".

Сградата с 1325 кв. м застроена повърхност е приключена през 2014 година Според описанието тя има 25-метров " компютризиран водопад със светлинно шоу, който е може би най-зрелищното сходно оборудване в региона ", огромна външна беседка, кино салон, конферентна зала и паркинг за 20 автомобила. Сградата е със 7 спални, 11 бани, огромен басейн с морска вода, 3 камини и " страхотна панорама към града ". Списанието припомня, че до момента в който разкрития като " Досиетата от Панама " оставят малко неосветени места, сегментът на елитните парцели става все по-потаен.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР