© Цветелина Белутова Смарт органик е най-големият дистрибутор на биохрани

...
© Цветелина Белутова Смарт органик е най-големият дистрибутор на биохрани
Коментари Харесай

Търговецът и производител на биохрани Яни Драгов: Ръст 30% в онлайн продажбите, в магазините нагоре-надолу с 10%

© Цветелина Белутова " Смарт органик " е най-големият дистрибутор на биохрани и питиета в България, като има и свое произвеждане (биобарчета, бисквити, солети и др.). Продава в над 650 търговски обекта в страната, а 60% от продукцията е за експорт. " Смарт органик " има и верига от шест магазина за биохрани " Зелен " в столицата, продава и онлайн. Заетите в компанията са към 260, приходите й за 2019 надвишават 36 млн. лв., което е 12% растеж по отношение на миналата година.
" Капитал " попита Яни Драгов, притежател на " Смарт органик ", за обстановката на пазара в този момент.

Как се трансформираха продажбите на биопродукти в условия на пандемия от ковид?
- Всички наши магазини работят. Първата седмица след въвеждане на изключителното състояние продажбите се подвигнаха с 10% среднодневно, само че тази седмица паднаха с 10%. Обяснявам си го с неприятното време и нежеланието на хората да чакат извън на студа, защото в магазините влизат единствено по двама клиенти. В " Сердика център " работим единствено ние и " Билла ". Там ежедневните ни продажби са паднали четири пъти. Най-голямо е търсенето на леща, ориз, нахут, консерви. Нашият бизнес е с храни и имаме относително положителни позиции, а нашите клиенти по предписание са хора с задоволително приходи. Засега няма драма.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Отчитате ли растеж при продажбите на едро?
- Да, имаме 15% растеж на продажбите на едро. Веригите продават доста, някои от продуктите свършват, само че единствено краткотрайно.

Какъв е трендът при онлайн поръчките?
- При онлайн продажбите отчитаме 30% растеж през март спрямо февруари. И през уеб страницата най-търсени са главните храни, а също и дезинфектантите. Всяка втора поръчка е за дезинфектант, за който главното е, че не изсушава ръцете.

Какво се промени в индустриалната ви фабрика поради пандемията?
- В производството работим с естествен потенциал. Осигурили сме на всички във компанията транспорт с коли и таксита от и до работното място, с цел да не употребяват градски превоз. Това се отнася за всички работещи в производството, склада, магазините. За всички сме обезпечили и безвъзмездна храна на обяд.

Имате ли проблеми с логистиката?
- За артикули, които идват от страни отвън Европейски Съюз, имаме складови наличия за към три месеца. Част от доставките в този момент пътуват по море. От Китай имаме относително малко артикули, само че там доставките към този момент са ОК, поръчките се извършват, доставят се колета. Доставките от и за Италия са тегави. Там имаме един огромен клиент и тази седмица изпълняваме неговата поръчка. Има известно закъснение и повишаване на превоза. Ползваме единствено български спедиторски компании, само че условието след завръщане от чужбина водачите да се слагат в двуседмична карантина ги затруднява доста.

Има ли смяна в цените на продуктите?
- Ние не сме променяли продажните цени. От продуктите, които внасяме, само оризът е малко по-скъп - нарастването е с 10-15%, само че това е по-скоро изключение.

Има ли растеж на потреблението при продуктите, които изнасяте?
- Ние изнасяме главно суровите биобарчета Roobar, " Курабийница ", Kookie Cat, а това е първокласна стока, не е от първа нужда. Преди седмица получихме от един огромен немски клиент искане за двойно по-голяма доставка, евентуално, с цел да няма буфер в складовете му, само че в този момент отново имаме естествени поръчки.

Какви са бизнес задачите за 2020 година?
- За 2020 година сме заложили 20% растеж и към този момент вървим по проект, само че не се знае какво ще стане. Има доста въпросителни - и във веригата на доставки, и в търсенето. Възможно е част от клиентите ни да останат без работа, а спадът в приходите значи и спад в потреблението. Засега работя внимателно и не ангажирам нови хора. В краен случай бих понижил работното време, вместо да избавям чиновници. Наясно съм, че хората нямат ресурси от пари, и не желая да си изгубят работата.

Какво от вашия опит може да послужи на сътрудниците ви в бизнеса?
- Бих ги посъветвал да внимават с разплащанията, да си изискват парите, тъй като, в случай че няма пари, няма и стокообмен. И да усилят складовите си ресурси, в случай че могат да си го разрешат.

Интервюто взе Мара ГЕОРГИЕВА
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР