© Цветелина Белутова След като през първата половина на годината

...
© Цветелина Белутова След като през първата половина на годината
Коментари Харесай

Близо два пъти намалява печалбата на "БТВ медиа груп" през третото тримесечие

© Цветелина Белутова След като през първата половина на годината облагата на " БТВ медиа груп " непрекъснато нарастваше, през третото тримесечие сдружението регистрира двуцифрен спад. Приходите постепенно се усилват, само че откакто се сметнат валутните промени през интервала. Това излиза наяве от оповестения доклад на Central European Media Entertprises (CME) - компанията майка на българската медийна група, в която максимален акционер след придобиването на Time Warner е американският телекомуникационен колос AT&T.

Първи спад за годината

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики За интервала юли – септември тази година само българското сдружение от всички бизнеси в портфолиото на CME регистрира спад на оперативната облага преди обезценки и амортизации (OIBDA). Тя понижава с 45.8% до 2.4 млн. $, без да се вземат поради разликите във валутните курсове. Валутният фактор едва се отразява на резултата, като се вземе поради - облагата спада с 43.1%. CME оперира още в Румъния, Словакия и Чехия (вижте таблицата). Валутният фактор се отразява на приходите на " БТВ медиа груп ", които нарастват с 3.2%. При непроменени курсове те понижават с 1.7% до малко над 16 млн. $ през третото тримесечие. За същия интервал предходната година те са били в размер на 16.3 млн. $.

Благодарение на мощното първо полугодие на българската медийна група, финансовите й резултати за деветмесечието нарастват. Печалбата доближава 16.4 млн. $ или 32.6%. повече поради валутните промени и с 25.6% нарастване без тях. Общите доходи на " БТВ медиа груп ", без валутните промени, от януари до септември са близо 58 млн. $ или с 2.1% по-малко спрямо година по-рано. Валутният фактор още веднъж дава нарастване от 4.1%.

В портфолиото на " БТВ медиа груп " влизат телевизионните канали bTV, bTV Cinema, bTV Comedy, bTV Action, bTV Lady и Ring.bg.

Цялата CME регистрира лек растеж на приходите за третото тримесечие от 1.3% до близо 138.9 млн. $, а за деветмесечието понижават с 1.4% до 469 млн. $. При изменен валутен курс приходите се усилват със 7.3% от юли до септември и с 5.7% от януари до септември 2019 година

Компанията майка регистрира двуцифрен растеж на оперативната облага преди обезценки и амортизации. За интервала тя се равнява на 41.4 млн. $ или с 15.8% повече спрямо година по-рано. За деветмесечието тя се усилва със същия % до 152.8 млн. $. Ако се вземат поради разликите във валутните курсове, растежът е надлежно 23.2% за тримесечието и 24.2% за деветмесечието.

Евентуална продажба

На пазара от дълго време се разяснява, че основаната на Бермудските острови съдебномедицинска експертиза обмисля да се отдръпна от пазарите в Централна и Източна Европа, През пролетта групата разгласява публично известие, в което съобщи, че е почнала развой по изследване и оценка на евентуалните стратегически други възможности, в това число възможна продажба на част или цялата компания.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР