© Цветелина Белутова Сигурно е: магистрала Струма няма да мине

...
© Цветелина Белутова Сигурно е: магистрала Струма няма да мине
Коментари Харесай

Ново платно на "Струма" през Кресна ще има най-рано 2025 г.

© Цветелина Белутова Сигурно е: автомагистрала " Струма " няма да мине през Кресненското дефиле дефиле преди 2025 година, а над половината от сметката може да се заплати от българския поданик.

Това излиза наяве от настояването на България до Европейската комисия (ЕК). На 9 август Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) е подала апликационната форма, в която кандидатства за 267.6 млн. евро или 523 млн.лв. по оперативна стратегия " Транспорт ". " Капитал " видя документа, като Министерство на превоза и пътната организация потвърдиха, че това е действителната сума. Срокът, в който Европейска комисия би трябвало да отговори на апликационната форма, е три месеца.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Два дни преди АПИ да подаде формата, на 7 август, Министерски съвет (МС) взе решение и " пое ангажимент " да отпусне до 741 млн.лв. за " Струма ". България кандидатства единствено за част от парите по оперативната стратегия, защото до края на 2023г. ще може да се приключи единствено част от лот 3.2. Това е срокът, в който би трябвало да бъдат приключени плановете в сегашния програмен интервал 2014-2020г. Със своето решение Министерски съвет пое ангажимент, че ще заплати от държавния бюджет дострояването на " Струма ", в случай че няма еврофинансиране отсега нататък.

Общата стойност на двете поръчки за планиране и строителство на източното платно в посока София, които сега са в ход, е над 1.05 млрд.лв. с Данък добавена стойност, като това не включва други разноски като отчуждения, строителен контрол и така нататък Сумата от над милиард обаче евентуално най-малко леко ще се намали, защото цената е аршин в търга, надлежно строителните компании ще подадат предложения с по-ниски стойности, с цел да се състезават.

Цялата права сред Крупник и Кресна, в това число и реконструкцията на път Е-79, който държавното управление желае да употребява в посока София, би трябвало да е подготвена до края на 2025г., твърди Министерство на превоза в отговори до " Капитал ".
Откъде ще дойдат останалите пари

От АПИ прецизираха, че финансовият ангажимент, който Министерски съвет пое през август, е надлежно за 661 млн.лв. за дотъкмяване на работи по пътя, който ще се строи на изток от дефилето, след 2023г., както и още 80 млн.лв. за реконструкцията на същесвтуващия път Е79.

Така страната подсигурявала бъдещето на " Струма ". Все още не е ясно дали през идващия програмен интервал Европейска комисия ще обезпечи финансиране. " Към сегашния миг към момента няма признати публични документи от Европейска комисия, с които да се регламентира метода за кандидатстване за идващия програмен интервал 2021-2027г. Намеренията са през идващия програмен интервал да се кандидатства за европейско финансиране за останалата част от цената за довеждане докрай на лот 3.2 от Автомагистрала " Струма ", дадоха отговор от АПИ на въпросите на " Капитал ".

Същевременно още не е ясно какви договаряния са водени за цялото финансиране на останалата част от автомагистралата за 1 млрд.лв. и дали България няма да се наложи европейски средства, които са вложени до в този момент. Причината: тя няма да е подготвена до 2023г. Вече е несъмнено, че този период няма да се съблюдава, само че не е ясно дали Европейска комисия и България са се договорили да се раздели и към идващия интервал последната част от " Струма ".

Защо се забавихме

Проектирането и строителството на трасе в посока Кулата, което се намира източно от дефилето, е разграничено в две публични поръчки. Те бяха оповестени надлежно на 30 и 31 август 2018г. Офертите бяха отворени през февруари 2019г. В петък ще се отварят ценови предложения в единия търг. " По проект работата на комисиите би трябвало да завърши в идващите месеци и до края на 2019 година да бъдат подписани договорите за планиране и строителство и за консултантски услуги ", оповестиха от пътната организация за " Капитал ".

АПИ споделиха, че няма връзка сред забавянето в прегледа на офертите по двете публични поръчки с кандидатстването и договарянията за финансиране на плана. Въпреки това работата по офертите продължава много дълго. За съпоставяне, оценителните комисии в организацията избраха реализатори на търгове за северната част на път Е79 при Видин в границите на по-малко от три месеца. Там става дума за по-малко претенденти и по-лесно строителство, само че въпреки всичко разликата е голяма.

Трябва ли цялото придвижване да е отвън дефилето

В момента проектът е съществуващият път Е-79 да е частта от автомагистралата, която се употребява в посока Кулата. Той минава през Кресненското дефиле, където се нанасят съществени вреди на биоразнообразието, стана ясно от проучване на учени през лятото.

Според природозащитната коалиция " Да спасим Кресненското дефиле " " Струма " би трябвало да бъде изнесена на изток - където следва да се строи единствено едното платно, посока София.

" Безспорно е, че пътят Е-79 съставлява най-съществения напън за тези Натура 2000 зони, защото интензивният трафик предизвиква висока смъртност за европейските предпазените типове и утежнява положението на Натура 2000 зоните. В допълнение, от основна значимост е построяването на лот 3.2 на автомагистрала " Струма " да избегне всякакво бъдещо увреждане или разтърсвания на предпазените хабитати и типове ", написа в свое писмо до обединението Кармену Вела, евромисар по околната среда. То е отговор на допълненията на жалбите на природозащитниците. Според екоорганизациите има действителен риск от назателна процедура против България, в случай че не се плануват съществени ограничения за опазването на местностите в Натура 2000, в които попада и пътят Е-79.

Европейска комисия няколко пъти към този момент предизвестява България, че не е определила териториите по Натура 2000 и какви ограничения планува за тях.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР