© Цветелина Белутова ПрофилФранк Апел е главен изпълнителен директор на

...
© Цветелина Белутова ПрофилФранк Апел е главен изпълнителен директор на
Коментари Харесай

Да управляваш 520 000 души

© Цветелина Белутова Профил Франк Апел е основен изпълнителен шеф на Deutsche Post DHL Group от 2008 година и дава отговор за световното ръководство на логистичната и куриерска група. Присъединява се към групата през 2000 година като ръководещ шеф " Корпоративно развиване " и е член на управителния съвет на групата от 2002 година Преди да се причисли към Deutsche Post DHL, Франк Апел е ръководещ сътрудник в McKinsey & Co във Франкфурт, Германия. Има магистратура по химия от Университета в Мюнхен и докторантура от Swiss Federal Institute of Technology в Цюрих. Компанията Deutsche Post купува напълно DHL през 2002 година Оттогава групата пораства През 2016 година купува и UK Mail, една от най-големите интегрирани пощенски и клетни оператори във Англия. Групата си слага за цел до 2050 година да реализира логистика с нула излъчвания. На ден тя извършва към 995 000 интернационалните колета, което е нарастване от над 7% по отношение на 2017 година 520 000служители има Deutsche Post DHL Group в над 220 страни по света 61.5 милиарда евро. доближиха приходите на групата за 2018 година

Електронната търговия движи пазара в международен мащаб. В какви новаторски сфери в този момент се конкурират куриерските компании, с цел да отговорят на условията на онлайн търговците?

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Различно е дали приказваме за вътрешни или интернационалните доставки. На интернационално равнище е значимо да има бързи доставки. В експресния ни бизнес онлайн клиентите поръчват артикули и желаят да имат доставка на идващия ден или в границите на два дни, като търсят и лесни разновидности за връщане. За вътрешните доставки става все по-важно да има доставка в същия ден, макар че си остава към момента свободна ниша, само че доставката на идващия ден е нужда, както и станции на самообслужване за приемане на колета. Използваме ги в Германия към този момент 20 години, можеш да си вземеш пратката когато и да е. Освен това е значимо да имаш визия по кое време ще дойде нещо. Хората одобряват доставката за два или три дни, стига да знаят по кое време тъкмо ще дойде. Лесното връщане е не по-малко значимо.

Неща като дроновете ще останат нишови. Извършваме доставки с дронове в Танзания да вземем за пример, до остров в езерото Виктория, което другояче лишава шест часа, а с дрон - 20 минути. Използваме дронове и в Китай, само че това са дребни региони. В последна сметка удобството и проследяемостта са нещата, които потребителите желаят.

В какви системи за цифровизация и автоматизация влагат в този момент куриерските компании?

Мисля, че дигитализацията, технологиите и автоматизацията са страхотни преимущества за услугите, тъй като сложността на осъществяването им се опростява. Това, което нашите куриери и сътрудниците в хъбовете вършат, са комплицирани действия за робот. Следователно не беше разумно от позиция на разноските да се слагат роботи на тези места. Сега е допустимо да използваме такива роботи, които да се учат от хората и да оперират до хората.
Ако отидете в авто цех, роботите са зад огради, тъй като са рискови, защото не осъзнават, че на пътя им има човек и могат да го наранят. Новите роботи схващат, че пред тях има човек, и се държат по този начин, че да не наранят някого. Добър образец е по какъв начин пълним коледните бонбониери с шоколадчета. Досега се правеше единствено от хора, а в този момент - от хора и роботи. Роботите вършат лесните неща, а служащите - останалото. Това е съвършен образец, в който роботите оказват помощ на чиновниците да са по-ефективни. Даденият образец не е най-вълнуващата работа на света, само че на хората им харесва да бъдат по-ефективни. Всичко, каквото си визиите, може да бъде усъвършенствано посредством автоматизацията и това ще се случи в идващите 10 до 20 години.

Как комерсиалните спорове на световно равнище се отразяват върху куриерския бизнес?

Ние подвластен от това какъв брой е мощна търговията. Смятаме, че ще забележим стопански растеж от 3% в международен мащаб. Разбира се, има търкания сред Съединени американски щати и Китай сега. Никой не знае какво ще се случи. Сега обстановката наподобява малко по-позитивна. Рискът е, че фирмите отсрочват капиталовите си решения и потребителите стартират да вършат същото със своето ползване, защото ги е боязън, че нещата ще отидат в неверна посока. Тогава има по-малко търсене и по-малко произвеждане

Да, пазарите са по-слаби, в сравнение с са били преди, само че не бих го приписал единствено на тези компликации и на връзките Китай - Съединени американски щати. По-скоро не може да се продължава със същия растеж непрестанно. Но до момента не виждаме прекомерно огромно въздействие на това върху нашите размери от колета.

Как се подготвяте за Брекзит без договорка?
Обучаваме хората си. Всъщност сме добре готови и за " корав " Брекзит, тъй като сега към този момент никой не може да го изключи. Това, което се стремим да вършим, е най-хубавото за нашите клиенти. Разбира се, това си има цена, няма по какъв начин да се случи гратис, само че имаме вяра, че сме добре готови за непредвидени обстановки към Брекзит. Не го одобрявам и не считам, че е мъдро да се напуща Европейски Съюз изначално. Гражданите, които гласоподаваха " за " Брекзит, ще са тези, които ще пострадат от резултата, а не богатите. Добре платените работни места евентуално ще си останат във Англия, само че по-ниско платените ще се реалокират в други страни. Както виждаме, производства към този момент се местят от Англия в континентална Европа. Хората, които може би са дали своят вот в поддръжка на Брекзит, може да изгубят работата си, преместена в континентална или Източна Европа и ние това го виждаме към този момент. В DHL във Англия имахме хора от Източна Европа, които се върнаха по родните си страни. Дори в България имате доста ниска безработица и хората, които са научили нещо, имат добър британски, тъй като са работили там, се връщат тук. Така и работните места ги няма към този момент във Англия, което не е добре за тяхната стопанска система.

Българският куриерски пазар се развива доста динамично през последните години. Кога съгласно вас ще настъпи закъснение на растежа?

Това е обвързвано с две неща. От една страна, имаме главния растеж и прогнозите. Когато пристигнах тук, прочетох, че имате добър растеж на Брутният вътрешен продукт, по-голям от междинния за Европа. Второто е структурната смяна от търговията в онлайн такава, която няма да спре в идващото десетилетие, защото още има толкоз доста благоприятни условия за бизнесите да се обръщат в онлайн такива. Ние не сме вътрешен състезател, вършим интернационалните доставки и виждаме мощен растеж от онлайн търговците. Големите благоприятни условия от онлайн търговията в композиция с нашите услуги са, че в случай че си локален бизнесмен и си някъде във Варна, имаш брилянтна концепция или произвеждаш локален артикул, те свързваме с хора и други българи в чужбина, които се интересуват от стоката или културата ти. Ако имаш подобаващ уебсайт на български и британски език, това е задоволително да се генерира търсене отвън България и хората поръчват, стига да имаш положителни благоприятни условия за доставка по света и за връщане - в случай че не им хареса. Това може да се прави на всички пазари в Европейски Съюз, може да се прави с храна, локални изкуства и артикули. Ако имаш добра концепция и живееш някъде в далечен регион, можеш да се свържеш със света незабавно и това в този момент е допустимо посредством уебсайт и логистичните услуги, които предлагаме ние.

Това демократизира по някакъв метод света, като дава късмет на хората, без да има значение от кое място са, стига да имат добра концепция, да изградят бизнес. Не е спънка да си в България или Германия и това са положителни вести за всички бизнесмени, които желаят да пробват.

Как ще се развие процесът по консолидация на куриерските компании на Балканите и световно?

Има два сегмента в този пазар - експресният и останалите доставки. На световно равнище има три световни играча в експресния сегмент, два конкурентни и ние, откакто един от тях купи TNT. Никой антитръстов регулатор няма да разреши повече сливания.
В другата сфера е по-непредвидимо. Има районни играчи, които се образуват в Югоизточна Европа. Има и паневропейски играчи, които като нас употребяват и сътрудници. Ние не желаеме да бъдем на всички пазари. Понякога искаш да си на интернационалния пазар и да използваш локални сътрудници. Така че това евентуално е още при започване на консолидацията. Има благоприятни условия. Не желаеме да играем роля на всички вътрешни пазари, тъй като не можем и не желаеме да го вършим. Искаме единствено да сме свързани по-добре.
Например в този момент се споразумяхме с Austrian Post, че стопираме нашата работа отвън експресните колета и си партнираме с тях. Правили сме го и в Норвегия, Дания, Белгия и Финландия. В други страни като Англия, Холандия и Чехия работим независимо. Виждаме благоприятни условия в търсенето на интернационалните доставки за 2-3 дни. Искаме за тях да сме пожеланият снабдител, само че това се реализира с локални сътрудници, извършващи финалната доставка. Новият ви експресен хъб на летище София беше открит преди по-малко от година. Как се усъвършенства успеваемостта?

Това не е склад - където нещо се съхранява. Тук всичко, което влиза - излиза. Свързваме България посредством тази нова постройка по по-ефективен метод. Това води до по-кратко време за подбиране, по-добри периоди за взимане и снабдяване на пратките. Конкурентното преимущество на това оборудване е, че го автоматизирахме.

Инвестираме, когато имаме задоволително растеж. Екипът тук се оправя отлично с растежа на бизнеса и в този момент имаме задоволително размери, с цел да изградим по-голям потенциал, което пък ни дава по-добри времеви прозорци и това усилва качеството на услугата. В последна сметка ние се стремим да предоставяме по-качествени услуги. Оценката от клиентите ни е в действителност най-хубавата в Европа. Ако бизнесът пораства - влагаме.

Какви вложения планирате в бъдеще в страната и като цяло?

За България не сме оповестили нищо публично още. Що се отнася на световно равнище - следваме клиентите си. Не построяваме уреди единствено с цел да ги има. Следваме търсенето. Това е повода непрекъснато да влагаме, като тази година общата сума ще е 3.7 милиарда евро. Купуваме нови самолети, разширяваме логистичните си центрове, купуваме нови здания. Всяка инвестиция поотделно е релативно дребна, само че в композиция е голяма.

Какви са прогнозите ви за тази година, що се отнася до бизнес развиването?
Продължаваме да имаме вяра, че ще достигнем растеж от 3% по света. Нека да забележим по какъв начин ще продължат договарянията сред Китай и Съединени американски щати. Ако стигнат до съгласие, може и да е повече растежът. В противоположен случай може и да е по-малко от 3%. Средната класа пораства. Имаме най-високата претовареност до момента по света и това генерира търсене. То пък е движеща мощ за растеж и по тази причина към момента сме оптимисти макар целия звук към комерсиалните войни.

Имаме три области, които би трябвало да се вземат поради. Основният ритъм на напредък, електронната търговия, която е структурната смяна, която ще се случи даже в криза, а третата е дали можем да спечелим пазарен дял. Ние имаме ужасно качество на услугата в експресния бизнес. Единственият метод да спечелим пазарния дял е с това.

Какво е било най-трудното мениджърско решение, което е трябвало да вземете?
Когато трябваше да затворим активността си в Съединени американски щати. Там имахме доста хора и си казахме: към този момент е свършено, загубихме прекалено много пари. Това беше първата ми година на сегашната ми позиция като основен изпълнителен шеф преди единадесет години. Беше мъчно решение да се каже на хората: би трябвало да се приберете у дома и да спрем активността. Стратегията ни не проработи. Опитахме се да бъдем по-силни в Съединени американски щати, придобихме локалната компания, която беше единствено за вътрешния пазар, и не се получи. Губехме толкоз доста пари всеки ден, че трябваше да спрем. За благополучие го направихме.
Q&A

Съжалявали ли сте за нещо, което сте създали като управител?

Обикновено скърбя, че взимам сложни решения, които се отнасят до хората, прекомерно късно. Когато работиш с хора, искаш да се отнасяш с тях по обективен метод, само че от време на време би трябвало да се взимат избрани решения, когато те не се оправят както си очаквал. Не е единствено едно съответно решение, само че тези, свързани с хора и чиновници, постоянно са най-трудни. Работиш с тях, даваш им късмет и по-късно различен. Когато погледна обратно, съзнавам, че от време на време съм чакал прекомерно дълго, с цел да взема сходно решение за някого.

Как балансирате сред такава динамична бизнес сфера и свободното си време?

Мисля, че става дума за фокус. Когато работя, аз се концентрирам върху работата си, а когато не работя, се концентрирам върху други неща: да извозвам времето със фамилията си, планинско колоездене, което доста одобрявам, да чета хубави книги, даже да не върша нищо понякога. Мисля, че не би трябвало да бъдеш фокусиран и не би трябвало да се разсейваш непрекъснато. Аз съм доста порядъчен човек. Германците евентуално са известни с това.

Бих желал да видя повече от София, само че това ще отнеме от работното време и по тази причина евентуално ще би трябвало да жертвам някой уикенд да вземем за пример. През последните пет години не съм гледал филм, до момента в който хвърча на дълги дистанции в командировка. Аз или хапвам, или работя, или дремя. Ако летиш до Сингапур, имаш шест или седем часа за сън, ядеш нещо и по-късно пет часа за работа. Това е скъпо време. Освен това съвсем не пия алкохол. Това са трикове, които употребявам, и са много сполучливи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР