© Цветелина Белутова Профил Даниела Узунова е изпълнителен директор на

...
© Цветелина Белутова Профил Даниела Узунова е изпълнителен директор на
Коментари Харесай

Най-трудният избор е свързан с управлението на хората

© Цветелина Белутова

Профил Даниела Узунова е изпълнителен шеф на " Данон Сердика " АД. Тя има 17 години опит в бизнеса с бързооборотни артикули. Професионалната й кариера стартира в " Нестле България " като стажант маркетинг.

От 12 години заема разнообразни позиции в Danone в България, като минава през маркетинг управител, народен управител " Ключови клиенти " и търговски маркетинг управител в компанията.

От 2015 година ръководи " Данон Сердика " и развива тактиката на Danone на българския пазар.
До какви промени в българския пазар на млечни артикули докара наличието на Danone в България за 25 години от стъпването на компанията в страната?
- Тази година Danone отбелязва два юбилея - компанията става на 100 години в международен мащаб, а в България – на 25. Ако мога да опиша с две думи наличието й по света и у нас това е " гражданска война в храненето ", посредством която Danone дава здраве на потребителите. За тези 25 години в България Danone преобрази еднообразния пазар на свежи млечни артикули в доста по-цветен, по-разнообразен, по-интересен, по-вкусен и по-търсен. Благодарение и на Danone българският консуматор имаше и има опция да опита многообразие от нови свежи артикули – освен качествено кисело мляко, само че и подготвен айрян, мляко за пиянство, овкусено прясно мляко за пиянство, Activia, Danonino, ДЗП, млечни десерти, млечно-кисели артикули с късчета плодове и други

Имаше изказвания, че в продуктите на Danone не се влагат живи закваски?
- Това са легенди. Няма по какъв начин да липсва закваска с лактобацилус булгарикус и стрептококус термофилус, тъй като без тях няма по какъв начин да се получи кисело мляко. Всичките ни артикули са с извънредно високо и непрекъснато качество и се създават според всички хигиенични и индустриални стандарти. За да направиш един първокласен млечно-кисел артикул, са нужни добра закваска и качествено сурово мляко. То се доставя от едни от най-хубавите ферми освен в България, с които през годините сме построили положителни дълготрайни партньорства. Категорично декларирам, че за Danone качеството е над всичко. Не бива да се не помни, че при нас контролът е двоен – от една страна, способените български контролни органи, и въпреки това, Danone - групата, към която принадлежим.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Какви са спецификите на българския пазар на млечни артикули?
- Пазарът на свежи млечни артикули е извънредно провокационен от бизнес позиция - огромен в размер, само че за жалост не и като обороти. Според Nielsen той се прави оценка на 127 хиляди т в размер и 317 млн. лева в стойност за 2018 година Продуктите са с по-ниска цена на кг, в сравнение с е общоприетоо в цяла Европа, и с това провокациите пред бизнеса нарастват. Пазарът е доста добър за крайния консуматор поради разнообразието си, само че сложен от бизнес позиция. Компанията " Данон Сердика " е част от групата Danone, основана преди 100 години в Барселона, Испания. Днес компанията е международен водач в областта на питателните артикули.

Корпорацията е в България от 1994 година след приватизацията на държавната " Сердика " - София, и към този момент 25 години развива българския пазар на свежи млечно-кисели артикули, като влага в нови категории.

През 2014 Danone трансферира индустриалните си мощности на американската Schreiber Foods, която в този момент създава за Danone артикули с нейните марки.

Заетите в " Данон Сердика " са 120, а годишният оборот на компанията за 2018 година е 58 млн. лева
Промени ли се търсенето на млечни артикули във времето? Кои са най-устойчивите категории и кои са новите усети?
- В последните 3-4 години целият пазар пораства като стойност и отбелязва едноцифрен, само че постоянен растеж с сред 3% до 5% всяка година. Посоката е добра след интервала към световната криза, когато буксуваше. Растат продажбите във всички подсегменти - и на обичайното кисело мляко, и на всички останали категории. Със сигурност има търсене на обичайното кисело мляко от " това време ", само че през последните години се следи устойчива наклонност на смяна. За доста млади българи " това време " не е " тяхното време ", тъй че те вършат по-различен избор. Те избират по-нови артикули с добавена стойност, които с изключение на качество дават и нови усети, многообразие и улеснение.

Какви са прогнозите ви за развиване на пазара на млечни артикули в страната?
- Вярвам, че той ще продължи да пораства, и то най-много в посоката, която дава отговор на новия метод на живот на младите, търсещи не просто да похапнат нещо, а артикули, които са здравословна опция – да вземем за пример млечни питиета, нещо, което можеш да консумираш на открито, артикули в комфортни опаковки.

Кои са най-продаваните артикули на Danone в България и какви са пазарните дялове на компанията?
- Danone е водач на българския пазар в стойност при свежите млечно-кисели артикули, при които в световен аспект е и специалист. Нашият фокус са марките и продуктите с добавена стойност: Activia, Danonino, ДЗП, млечни десерти. От тази година Danone добави към портфолиото си в България и артикули под марката Alpro. Това е цяла гама от артикули на растителна основа - соеви и ядкови питиета, кафета на основата на бадемова или соева напитка, както и артикули за готвене. Всички те са подобаващи за хора, които търсят разнообразно и здравословно хранене, както и за хора, които заради ред аргументи не могат да употребяват млечни артикули. Този вид артикули в България са към момента по-нишови по отношение на настройките в останалата част в Европа, само че потреблението им пораства с двуцифрени темпове всяка година и чакаме тази наклонност да продължи с помощта на Alpro.

Какви промени в мениджмънта на българската компания настъпиха, откакто през 2014 година Danone трансферира индустриалните си мощности на американската Schreiber Foods, която създава за нея артикули с марките на Danone. Коя беше най-голямата компликация за вас при тази промяна?
- За Danone това е естествен бизнес развой, при който се прави смяна на собствеността на индустриалните мощности. Така че не сме имали никакви разтърсвания. Всичко беше направено доста гладко, безусловно осъзнато и със Schreiber Foods сме в отлични партньорски връзки.

Колко е огромен екипът на " Данон Сердика "? - В България екипът е от 120 души. Фокусираме се върху развиването на марките и търговията с млечни артикули. Имаме лична логистична база, а с цел да достигнем до потребителите си в цялата страна, работим с логистични сътрудници и доста дистрибутори. Кои са хората, с които най-често работите?
- Много сложен въпрос. Обичам да поддържам връзка с хора на всички равнища в компанията. Всеки ден диря способи да съм покрай тях и съумявам да го върша. Иначе най-често работя с лидерския екип в България от всички основни звена и, схваща, се с отдел " Продажби ", защото в бързооборотна компания като нашата всеки ден е значим за всяка продажба.

Предвиждате ли нарастване на екипа?
- С присъединението на марката Alpro към портфолиото на компанията планираме растеж през идващите години, тъй че, да, планираме да увеличим екипа на компанията, където е нужно. Ние не сме изолирана конструкция, а сме част от зоната на Централна и Източна Европа и всеки ден оперираме дружно с сътрудниците си от други страни. Те също са част от екипа ни и ни поддържат.

Как избирате хората, които работят в екипа, на какви критерии би трябвало да дават отговор те?
- Принципно залагаме на професионалния опит, само че и на техния капацитет да се развиват и да се трансформират, да имат еластичност, нужна за бизнеса в новото време. Вместо да си задаваме въпроса дали този човек може да прави нещо съответно, ние се питаме " може ли да се научи да го прави ". Залагаме и на разликите в екипа, ценим допълващата се различност. За младежите през днешния ден работата е нещо доста друго. Те желаят да пробват разнообразни неща, само че не безусловно да се катерят по кариерна стълбичка. Те са доста по-осъзнати какво желаят да вършат в свободното си време и какъв брой свободно време желаят да имат. А това е предизвикателство за всеки шеф.

С какви проблеми се сблъск в ате в ежедневната си работа, кои са най-големите провокации във вашата работа през днешния ден?
- Най-голямото ми предизвикателство е, че денонощието има 24 часа. Извън кръга на шегата – натъквам се с неналичието на време, със ужасно доста комплексност, която идва от обстоятелството, че към този момент оперираме по напълно различен метод с помощта на цифровите технологии. Работният ден към този момент доста наподобява на обществена медиа - става все по-динамичен, случват се доста паралелни неща едновременно, би трябвало да се вземат поради доста фактори и в последна сметка ролята на всеки управител и водач е да направи верния клик, да избере вярното решение.

Кои са най-тежките ви моменти в бизнеса?
- Винаги най-трудният избор е този, който е обвързван с развиването и бъдещето на хората в компанията, само че когато вземеш вярното решение, това е от огромна изгода и за хората, и за компанията.

Какво включва графата с грешките?
- Боя се, че е много дълга. Обичам да пожертвам и Danone е компания, която поддържа смелостта да опиташ и да се провалиш, вместо безпределно да анализираш и изчаквайки да пропуснеш момента. До многото триумфи през последните 12 години, които напълно дължа на екипа си, се подреждат и провали. Но без неуспех в някоя стъпка няма същински повсеместен триумф.

Ако можехте да се върнете, бихте ли трансформирали нещо в кариерата си до момента? - Никога не си задавам въпроси за предишното, те са загуба на време. Щастлива съм и виждам напред. Q&A
Как постигате баланс сред персоналното и работното време? - Когато приемеш да си изпълнителен шеф, това значи, че избираш и избран метод на живот, обвързван с корпорацията. Радвам се, че съм избрала Danone, защото управлявам компания, която одобрявам, и хората тук усещам близки като семейство. Така в действителност, чувствайки се добре, не ми се постанова да върша избор сред персонален и длъжностен метод на живот. Какви устройства употребявате в всекидневието си? Смартфон или преносим компютър?
- Лаптопът е непрестанно с мен, имам и смарт телефон, само че аз съм доста консервативна, избирам диалога очи в очи. Държа ужасно доста на персоналната връзка и непосредствения контакт с хората. От три години имаме паралелна лична обществена мрежа за цялата група Danone, създадена взаимно с Фейсбук. Всеки се усеща непрестанно обвързван с сътрудниците си от другите страни и има опция да черпи и споделя положителни практики. Мрежата оказва помощ за успеваемостта на работата и прибавя принадлежност на хората към компанията.

Имате ли обичани уеб сайтове, бизнес издания?
- Любими уеб сайтове нямам, само че проследявам бизнес четива, свързани с ритейла - Planet Retail, Harvard Business Review. Чета, несъмнено, икономическите медии в България, само че когато диря да се вдъхновя от нещо, това са речите в TED. В тях има ужасно доста неща, свързани с водачеството и в работата, и у дома. Аз съм майка на две деца и у дома също се постанова да съм водач, а не просто майка.

Кой е обичаният ви артикул на Danone?
- Това е доста сложен въпрос. Обичам всички наши артикули, като най-много употребявам Activia, а в този момент и новата ни марка Alpro, която ми дава опция да се храня по-разнообразно. Вкъщи хладилникът е цялостен, несъмнено, с артикули на Danone и когато някой посетител попита " Кои от вашите артикули са най-хубави ", аз просто разтварям хладилника и споделям: " Избери си, щом всички са тук, всички са положителни. " Моите деца са отраснали с продуктите на Danone и това ме прави извънредно горда и като майка, и като водач на екипа на Danone.

Интервюто взе Мара ГЕОРГИЕВА
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР