© Цветелина Белутова Привечер е. В една малка триетажна къща

...
© Цветелина Белутова Привечер е. В една малка триетажна къща
Коментари Харесай

Как два минуса правят плюс

© Цветелина Белутова Привечер е. В една дребна триетажна къща на другояче спокойната варненска ул. " Преслав " царува същинско раздвижване. На първия етаж се организира клас по изобразително изкуство, на втория хора местят столове в подготовка на идно събитие. На този декор третият етаж е спокоен - бюрата са към този момент празни, а лампите - изгасени.

От 2016 година насам къщата на ул. " Преслав " 53 приютява Социалната чайна на Мая Донева и Стояна Стоева. Името лъже. Чайната не е заведение, място за събития или споделено работно пространство. Тя е доста повече. Това е обществено дружество, което работи с младежи от домове за деца, лишени от родителска грижа, и им оказва помощ да наваксат изпуснатото през годините в обществените институции.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък За късото време, откогато съществува, Чайната съумя да се трансформира в един от най-успешните образци за обществено предприемачество у нас и макар компликациите по пътя основателките към този момент мислят за разгръщане.

Чай с идея

" Събрахме два казуса и създадохме решение. " Така Мая разказва началото на Социалната чайна. Преди това двете със Стояна работят с деца и младежи от домове, само че желаят напъните им да доведат до по-сериозна и дълготрайна смяна. Забелязват, че по това време във Варна липсва пространство, което да е място за изява на самодейни жители. " Чайната дава опция за живи диалози, за шерване, за основаване ", изяснява Стояна.

Социалната чайна независимо обезпечава част от издръжката си. Освен чаения салон на първия етаж, където се предлага многообразие от... чайове (има и домашно приготвени напитки), с времето и с помощта на доста старания в постройката се появява и зала за събития, където могат да се съберат към 50 души, а на последния етаж - споделено работно пространство.

В постройката на Чайната има споделено работно пространство.

Фотограф: Цветелина Белутова
" Гражданите на Варна ни припознаха като добра идея и ни поддържаха ", споделя Стояна. Двете са майтапят, че хората може би могат да пият по-хубаво и по-евтино кафе на друго място, само че идват в Чайната поради идеята. Хубавото е, че по същата причина доста бизнеси и организации избират да организират събитията си там или да употребяват работното пространство на последния етаж.

Това обаче не е задоволително. Чайната продължава да има потребност от донори. Доскоро в българското законодателство даже не съществуваше легална формулировка за обществено дружество, само че това се промени с влезлия в действие през май т.г. Закон за предприятията на обществената и солидарна стопанска система.

В чайната се организират събития безусловно всеки ден.

Фотограф: Цветелина Белутова
Трудно и скъпо, само че значимо

В Чайната младежи минават през менторска стратегия с дълготрайност 18 месеца. Целта е благодарение на ментори те да имат опция да усвоят качествата и умения, които не са били възпитани у тях по-рано, да работят над личностното си развиване и да усвоят основни професионални привички, които да ги вкарат на пазара на труда, като в избран стадий от програмата младежите могат да изберат дали да останат да работят в Чайната. " Подкрепената претовареност е развой на учене и надграждане на самата персона, тъй че тя да стане най-хубавата версия на себе си. "
Мая Донева, съоснователка на Социалната чайна
" Подкрепената претовареност минава през процеси на развиване - поведенчески, обществени, прочувствени ", споделя Мая и изяснява: " Всяка позиция изисква да си самостоятелен, да си виновен към екипа и да си вършиш отговорностите. Тук ние първо би трябвало да научим хората да са виновни към себе си, към своето тяло, към своите привички, а оттова нататък да проектират това в процесите, в които вземат участие. " Така за разлика от чиновниците в общоприети предприятия младежите в Чайната би трябвало занапред да бъдат научени да идват в точния момент и постоянно на работа да вземем за пример и от време на време даже осъществяването на по-лесни задания може да се окаже предизвикателство. " Всичко това затруднява и оскъпява работния развой ", споделя Стояна. " Това е развой, в който хората би трябвало да положат волеви, съзнателни старания. "
Стояна Стоева, съоснователка на Социалната чайна
Мая и Стояна споделят, че досега към 20 младежи за приключили сполучливо програмата, само че други не съумяват да стигнат до крайния стадий. Двете изясняват, че в някои случаи даже Чайната може да бъде стресова среда. Затова вземат решение да пренесат менторската стратегия и в градината на фондация " Карин дом ", където в по-спокойна среда младежите ще засаждат разнообразни типове билки, които по-късно да се употребяват като суровина в Чайната.

Освен пари хората могат да оказват помощ и с друго. Според Мая и Стояна всеки може да се включи като наставник, тъй като задачата е участниците да имат контакт с най-разнообразни хора. " Така тези деца и младежи имат опцията да видят, че съществуват хора с разнородни специалности, ползи, усети, занимания ", изяснява Стояна.

И отвън Варна

Проектът се развива. Миналата година пък Мая и Стояна стартират да работят с деца в един от центрове за настаняване от фамилен вид (ЦНСТ) в града. Впоследствие получават покана да развиват програмата в три центъра в Добрич, като сега към този момент работят с близо 50 деца от двата града.

Междувременно идват предложения Чайната да се случи и в други градове, като към този момент поръчки има от София, Пловдив, Ротердам и Лиеж да вземем за пример. " Много постоянно получаваме противоположна връзка на интернационалните събития, че Чайната би била добър инструмент за приобщаване на мигранти ", споделя Мая. Вече са кандидатствали по план на Voices of Young Refugees in Europe, а в случай че начинанието се окаже сполучливо, форматът може да бъде пренесен в Страсбург и Брюксел.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР