© Цветелина Белутова Пловдив обича Германия, но и Германия обича

...
© Цветелина Белутова Пловдив обича Германия, но и Германия обича
Коментари Харесай

От Германия с любов

© Цветелина Белутова Пловдив обича Германия, само че и Германия обича Пловдив. Възходът на промишлеността към града стартира с огромната инвестиция на производителите на бяла техника Liebherr, само че продължи с доста други компании от най-голямата европейска стопанска система.

Германската промишленост в Пловдивска област е направила 5 % от директните задгранични вложения, а 88 на 100 от притежателите на немски предприятия са подготвени още веднъж да влагат тук при опция. Това демонстрират резултати от разбори, поръчани Германо-българската индустриално-търговска камара. " В Южен централен район има общо 70 немски предприятия. Германските вложения са основен и определящ фактор за няколко регионални стопански системи ", споделя основният шеф на камарата Митко Василев.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Той е доста деликатен с цифрите, тъй като близо 1/8 от немските вложения в България се водят като... австрийски. Василев се базира на отчет на Германо-българската индустриално-търговска камара, съгласно който от 6.8 милиарда лева директни и индиректни вложения в България единствено 5.5 милиарда (79.7%) се водят за " чисто немски ". Най-голям промеждутъчен " снабдител " на немски вложения у нас е Австрия с 918 млн. лв. (13.4%), следвана от Италия, Холандия и други с общо 7 %.

Германските вложения в Пловдивска област като конструкция се разграничават от общата картина за страната ни. А тя демонстрира, че към 94 на 100 от немските вложения в България - директни и индиректни - са съсредоточени в три стопански действия: търговия, преработваща индустрия, финанси. Като мощно развъртян промишлен район Пловдив е привлякъл на първо място индустриални предприятия, следвани от търговски. Германски финансови и застрахователни компании в Пловдив няма.

Значението на немските компании за стопанската система на Пловдивска област най-добре се мери с няколко стопански знаци: те имат 1.41% от дълготрайните материални активи в района, осъществят 1.85% от чистите доходи от продажби, обезпечават 1.20% от работните места.

Големите водят още

Най-значимата немска инвестиция е на машиностроителното дружество Liebherr. Българското му отделение " Либхер-Хаусгерете Марица " е позиционирано край Пловдив в икономическа зона Радиново. Това се случва още през 1999 година. Предприятието доближи годишно произвеждане на 850 хиляди хладилници за бита. Но също така докара и свои сателитни компании, най-вече поддоставчици или дъщерни сдружения. От 2004 година също в Радиново се открива " Либхер-Транспортейшън Системс " и създава отоплителни, вентилационни и климатични системи за приложение в железопътния превоз. " Щека електроник " - компания, която прави окабеляването на хладилниците, се настани в Съединение и работи в нови посоки като слънчеви детайли. Малко по-късно в Радиново се настани и " Винтерхалдер България " - снабдител на уплътнения за хладилната техника при превоз. Нейният притежател преценя, че е стопански преференциално да придвижи част от производството си, с цел да спести транспортни и други разноски. И към този момент възнамерява уголемение. Общият брой на разкритите работни места от всички тези компании към този момент надвишава 2200, като единствено в " Либхер " са 1800.

Немската железопътна компания Deutsche Bahn също влага в Пловдивска област. Чрез компанията си " Ди Би Карго България " през тази година тя закупи пустеещия Вагоноремонтен цех в Карлово, влагайки в договорката към 7 милиона лв.. На процедура немските вложители възвръщат активността на дружество, което от няколко години не работи. Компанията е в България от 2003 година и има свои лични 50 локомотива и 500 вагона и обслужва с тях български компании. Инвестицията е разумната стъпка, с цел да може " Ди Би Карго " да прави сама ремонтната активност на своя железопътен актив. От 1 октомври централният офис на компанията ще с реалокира в Карлово, а плануваният брой нови работни места е 70.

Пари и още нещо

Немските вложители " прибавят стойност ", която не постоянно има чисто стопански измерения, споделя доктор Мариана Чолакова - ръководител на Германо-българската търговско-индустриална камара в Пловдив и почетен консул на Федералната република в града. " Имам поради въвеждането на немска организация на работа, подреденост и акуратност както в самото дружество, по този начин и в връзките с служащите, клиентите и сътрудниците. Немският шеф в града е скъп от служащия, тъй като правилно заплаща заплати, осигуровки, награди, прибавя обществени пакети. А огромните немски компании имат и лични обучителни центрове, които дават опция за кариера и по-висок витален стандарт даже на хора с ниско обучение ", споделя Чолакова. В изискванията на остра конкуренция за служащи тази нравственос " прелива " автоматизирано като стандарт и при българските работодатели, които също изсветляват взаимоотношенията си с служащите.
Инвестициите тук

През 2017 година директните задгранични вложения (включително германските) в Пловдивска област са 1.9 милиарда и бележат годишен растеж от 9.5 на 100. Най-голяма е цената на задграничните вложения в промишлеността - 1 437 млн. евро. Чуждите вложители влагат свои капитали главно в секторите търговия, ремонт на коли и мотоциклети, превоз, депозиране и пощи, хотелиерство и ресторантьорство. С максимален размер на директните задгранични вложения е община Пловдив - 66.8%, следвана от община " Марица " с 11.6% и община Раковски - 5.2%.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР