© Цветелина Белутова Пивоварите в страната отчитат 20% директни загуби

...
© Цветелина Белутова Пивоварите в страната отчитат 20% директни загуби
Коментари Харесай

Пивоварите отчитат 20% директни загуби заради затворените хотели и заведения

© Цветелина Белутова Пивоварите в страната регистрират 20% директни загуби поради затворените хотели, заведения за хранене и кафенета (ХоРеКа канала) по време на изключителното състояние, оповестиха от браншовата организация. " Към това би трябвало да се прибавят и лимитираните продажби в комерсиалната мрежа, както и извънредно студеното начало на пролетта. Очакваният спад на продажбите в размер за март е към 25% и прогнозите са, че до края на май понижението ще се движи в границите 20-30% ", разяснява за " Капитал " Ивана Радомирова, изпълнителен шеф на Съюза на пивоварите в България.

Прогнози

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Според най-новото проучване на Europe Economics приходите към бюджета от производството и продажбите на бира са 168 млн. евро, а добавената стойност на пивоварната промишленост в България - 225 млн. евро. Ако промишлеността се върне на равнищата от 2014-2015 година, които са едни от най-ниските за последните 20 години, спадът в добавената стойност на бранша ще бъде към 26%. Намалението на приходите за бюджета ще бъде най-малко с 10 - 15 %, а работните места в секторите на доставчиците и клиентите ще са най-малко с 25 % по-малко.

Браншовата организация към момента няма публични данни за общия пазар на бира през предходната година, само че по предварителни оценки продадените количества са към 5.1-5.2 млн. хектолитра против 5.560 млн. хектолитра за 2018 година, когато беше регистриран 1.6% растеж, посочи Радомирова.

Според нея фирмите в сектора ще би трябвало да преразгледат проектите си за произвеждане. " Нефилтрираните, непастьоризираните бири са с доста къс период на валидност - до четири седмици. При тази неизясненост с потреблението евентуално производството им ще би трябвало да бъде прекъснато, тъй като не е несъмнено, че ще има консумация ", дава образец Ивана Радомирова.

Без съкращения. Засега

По данни на Национален осигурителен институт през предходната година в производството на питие и малц в страната са заети 2 150 индивида, а в обвързваните браншове на доставчиците - над 9 хиляди души. Заедно със заетите лица в ХоРеКА бранша и магазинната мрежа, работните места, генерирани от производството и продажбите на бира в страната, общо са към 34 700.

" Засега няма данни за съкратени служащи, част от хората са си взели заплатен отпуск. Всички пивоварни компании са взели доста съществени ограничения за сигурност - обезпечени са маски, препарати, дезинфектанти за работещите и техните фамилии, а също и за дистрибутори и сътрудници ", заключи Радомирова.

И в Европа е зле

Кризисната обстановка с Covid-19 въздейства на целия общоевропейски бирен отрасъл. Повсеместното затваряне и прекъсване на продажбите в ХоРеКа бранша значи загуба на 35% от бирения пазар в Европа. На собствен ред понижените продажби и произвеждане водят до следващи загуби по веригата на доставки - от фермерите, отглеждащи ечемик и хмел, през производителите на кенове и бутилки, до логистичните услуги и дистрибуцията, демонстрира разбор на " Пивоварите на Европа " (Brewers of Europe).

В Европейски Съюз през заведенията, заведенията за хранене и кафенетата се употребява една трета от създаваната бира, само че цената на тези продажби съставлява 65% от целия бирен пазар и се пресмята на 76.1 милиарда евро (спрямо 41.3 милиарда евро за търговията на дребно през магазинната мрежа). От продажбите на бира в ХоРеКа канала с неговите към 2 милиона обекта се обезпечават над милион и половина работни места, а добавената стойност от тях се пресмята на 24.2 милиарда евро и 13 милиарда евро приходи от Данък добавена стойност, регистрират " Пивоварите на Европа ".

" Някои страни за извънредно наранени от сегашната обстановка. В Португалия да вземем за пример продажбите в ХоРеКа бранша са 69% от целия бирен пазар, в Кипър - 55% ", споделя Ивана Радомирова. След затварянето на заведенията чешките пивоварни стопираха да продават наливна бира и вместо това оферират бутилки и кенове. Търсенето на наливна бира в кегове, която съставлява 40% от общото произвеждане в страната, е спаднало до нула, съобщи Франс прес.

В навечерието на 2020 година " Пивоварите на Европа " регистрираха, че през последните пет години производството и потреблението на бира в Европа бележат непрестанен растеж и че страните от Европейски Съюз към този момент има над 10 хиляди пивоварни и многообразие от над 50 хиляди марки и типове питие. Възможно е коронавирусът да постави завършек на възходящата наклонност.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР