© Цветелина Белутова Oт 6 март досега ВиК дружества в

...
© Цветелина Белутова Oт 6 март досега ВиК дружества в
Коментари Харесай

ВиК оператори обявиха поръчки за над 175 млн. лв. в извънредното положение

© Цветелина Белутова Oт 6 март до момента ВиК сдружения в страната са оповестили поръчки за 175.7 млн. лева без Данък добавена стойност. Това са планове, финансирани по оперативна стратегия " Околна среда " (ОПОС). Отделно има и други търгове за по-малки обекти и с друго финансиране.

По-голямата част от парите по европрограмата са точно за водния бранш - общият бюджет е 3.46 милиарда лева, за води той е съвсем 2.4 милиарда лева Към сегашния миг контрактуваните средства по предпочитана ос " Води " са 2.35 млн. лева, а действително изплатените - 517 млн. лева Според осведомителната система за ръководство на средствата от Европейския съюз процентът на осъществяване е 22.1 все още. За цялата стратегия е малко над 27%.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Доста от вoдните планове се забавиха и поръчките от програмния интервал 2014 - 2020 започнаха да се пускат едвам предходната година, а други още предстоят. Например истински поръчки за строителство в Перник към момента няма, а планът за изтъкнат цикъл там е на стойност съвсем 105 млн. лева

Кой работи през март

Ударно е почнало работа " ВиК Варна " . То подписа контракта си за финансиране по ОПОС преди половин година - през септември 2019 година Според отговори на сдружението до " Капитал " от декември 2019 година четирите поръчки за инженеринг трябваше да се разгласят в края на предходната година или началото на 2020 година Със забавянето обаче те влизат в актуалната изключителна обстановка.

Най-голямата поръчка на варненския ВиК оператор е за 66.3 млн. лева без Данък добавена стойност и е разграничена на две позиции. Едната е за доизграждане на канализация в " Изгрев ", " Кочмар ", " Сълзица ", " Пчелина " и " Сотира ", бул. " Христо Смирненски ", реорганизация на канализационен клон под бул. " Владислав Варненчик ", реорганизация на магистрален тръбопровод Варна - Златни пясъци - III стадий. Втората е със същия предмет само че се отнася за " Бриз ", " Свети Никола ", " Ален мак ", " Ваялар ", " Траката " и " Манастирски хълм " и създаване на водопроводни връзки към ново трасе на магистрален тръбопровод Варна - Златни пясъци - III стадий.

Втората поръчка във Варна е за канализационна мрежа и довеждащ канализационен колектор от село Каменар за 27.4 млн. лева Третият търг е с планирана стойност 17.5 лн. лева и е за реорганизация и доизграждане на магистрални водопроводи сред Варна и Златни пясъци, както и за създаване на канализационни колектори по бул. Княз Борис I ". Крайните периоди за подаване на предложения са сред 18 и 20 май 2020 година

Последната поръчка на " ВиК Варна " е по-малка - за 9.5 млн. лева, и е за реорганизация на сектор от деривация Китка - Варна - площадка " Падина-Житница ", като офертите се събират до 11 май.

Загубите на вода на " ВиК Варна " са 65%, сочи отчетът на Комисията по енергийно и водно контролиране (КЕВР).

" ВиК Шумен " е почнало поръчката за инженеринг на ВиК системи в града за 8.48 млн. лева Оферти се подават до 24 април. Все още се преглеждат офертите в търга за създаване на пречиствателна станция за питейни води.

ВиК сдружението в Ямбол пък разгласи поръчка за доизграждане на ВиК мрежи 8.75 млн. лева с краен период за подаване на предложения 11 май.

В навечерието на изключителното състояние " ВиК Силистра " също разгласи търгове на много значима стойност. Най-големият е разгласен на 6 март и е с планирана стойност 43 млн. лева - за реорганизация и доизграждане на ВиК мрежи в регионалния град, както и селата Айдемир и Калипетрово. Кандидатите могат да подават предложения до 13 април.

Другите търгове на ВиК оператора са за 7.48 млн. лева за ремонт на външните довеждащи водопроводи към Тутракан и за 1.1 млн. лева за ремонт на водопроводите в самия град. Сроковете за предложения са надлежно 22 и 21 април. Общата стойност на целия план на Силистра е близо 80 млн. лева Загубите на вода на " ВиК Силистра " са близо 60%, сочи отчета на КЕВР.

Предстоящите планове

Тази година би трябвало да се разгласят стремително още поръчки по водни планове, с цел да се усвои оптимално ресурсът по ОПОС.

" ВиК Сливен " да вземем за пример има план за над 133 млн. лева, който би трябвало да е приключен до началото на 2024 година, само че към момента няма нито един търг за него. Това значи, че за малко над три години и половина сдружението ще би трябвало да разгласи процедурите, да събере и оцени офертите, да се мине през възможното обжалване от неизбрани претенденти, след което да бъде изпълнено и самото планиране и строителство. Преди няколко дни занапред е оповестена поръчката за реализатор на водния европроект за ръководство и организация.

В Кърджали обстановката е същата - няма търгове за инженеринг, като там инвестицията е планирано близо 68 млн. лева и всичко би трябвало да завърши до април 2024 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР