© Цветелина Белутова Основната ни цел беше да направим превозно

...
© Цветелина Белутова Основната ни цел беше да направим превозно
Коментари Харесай

Ток и гума

© Цветелина Белутова " Основната ни цел беше да създадем транспортно средство, което да е опция на автомобила, мотора и градския превоз " Галин Бонев, създател и изпълнителен шеф на EljoyНа пръв взор велосипедът, на който ще се кача, не се разграничава от тези на десетките варненци, които през днешния ден са предпочели да карат до работа, срещата с другари или просто да се насладят на слънчевия ден. Но разлика има. В рамката са конфигурирани електрическа батерия и мотор, а на кормилото е прикачен дребен контролер, посредством който елементарно мога да усилвам скоростта на придвижване и да проследявам какъв брой заряд остава.

Велосипедът ми е един от шестте модела, които варненският стартъп Eljoy създава. Според създателя на компанията Галин Бонев преимуществата на електрическия велосипед са доста - от относително ниската цена, през дребното разноски за поддръжка, до самото улеснение, който този вид напредване обезпечава. Бонев също по този начин е уверен, че на всички места у нас може да се кара колело, без значение дали то е електрическо. А Варна е изключително добра за това.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Защо електрически

Преди да основе Eljoy, Бонев има сполучлива кариера в региона на одита и счетоводството, като се издига до управителна позиция във финансовия отдел на " Петрол холдинг ". Разказва, че офисът му се е намирал в центъра на града, само че всеки ден имал проблем с напредването с автомобил и по тази причина почнал да тества други възможности. Пробва с естествен велосипед и даже изкарва брошура за мотор, само че бързо схваща, че това не е вярното решение за неговото всекидневие. " Тогава взех решение да трансформира елементарното си колело в електрическо, което в последна сметка карах три или четири години ", спомня си предприемачът.

За това време съумява да види преимуществата на този метод на напредване, само че планът му вид " направи си самичък " има и дефекти. " Самото колело не беше планувано да бъде електрическо и поради това постоянно ми се постановяваше да го поправям ", изяснява той.

" Няколко години концепцията узряваше в главата ми и в един миг просто напуснах високоплатената си работа и започнах личен бизнес ", споделя той. В началото преправя елементарни колела в електрически, само че през 2015 година основава компанията, притегля съдружници и стартира да създава лични модели електрически колела. " Основната ни цел беше да създадем транспортно средство, което да е опция на автомобила, мотора и градския превоз ", изяснява Бонев.

Компанията създава и лична bike sharing система.

Фотограф: Цветелина Белутова
Ако има предпочитание, има и метод

" Истината е, че в случай че човек желае, може да се придвижва безвредно на всички места с колело - електрическо или не, без значение от инфраструктурата ", уверен е той. Изтъква преимуществата на Варна пред София да вземем за пример. От една страна, велосипедната мрежа надалеч не е толкоз добра. От друга, преимуществото, което и сама мога да видя - да караш колело край морето.

Само за няколко минути ми е обяснил правилото, на който работи електрическото колело, и към този момент сме почнали обиколката си на града - аз на колелото, той - на електрическа тротинетка. От варненския магазин на Eljoy, който се намира до постройката на общината, слизаме до Морската градина, минаваме около плувния комплекс " Приморски " и оттова продължаваме към Морска гара и Яхтеното пристанище, които са елементарно налични за пешеходци, колоездачи и коли. Велоалея свързва този сектор с централния площад на града - напълно пешеходна зона. Оттам по бул. " Владислав Варненчик " също има велоалея.

По пътя срещаме доста колоездачи, някои от които също са избрали преимуществата на електрическия велосипед. Известно време караме в региона към автогарата, след което решаваме да се върнем назад в магазина.

Бързо, елементарно и на ниска цена

Всичко това ни лишава малко над час, защото постоянно стопираме, с цел да разгледаме града, и сме надалеч от развиването на безспорна скорост. По пътя Бонев ми споделя, че първият му въпрос към всеки евентуален клиент е къде счита да употребява велосипеда. " Този артикул не е като колите - един модел да става съвсем за всичко. При велосипедите избираме да продадем нещо, което да дава отговор на съответните потребности на потребителите. Няма по какъв начин един велосипед да е съвършен за напредване в града и в идващия миг да отидеш в планината и да се спускаш с него. Затова имаме разнообразни модели. " В момента Eljoy създава шест модела - велосипедите се сглобяват във Варна, като рамките (по личен дизайн) и механиката за моторите са импорт, само че батерията е лична разработка. " Всяка година подобряваме съществуващите модели, както и създаваме нови модели съгласно потребностите. "

Следващият въпрос е какво разстояние желае човек да изминава дневно, с цел да се дефинира потенциалът на батерията. Най-малката батерия има междинен пробег 50 км, а най-голямата - 200 км. Самите акумулатори се зареждат за сред 4 и 6 часа в общоприета контактна мрежа, а потребният им живот е към 700 цикъла.

Моделите на Eljoy стартират от към 2 хиляди лева, само че по калкулации на Бонев зареждането коства към 20 стотинки на 100 км. " Това е артикул, който всеки може да има, както всеки има смарт телефон. Дори да се купи на погашение, месечната вноска е от порядъка на 100-150 лева и в границите на две години колелото ще бъде изплатено ", счита той. Поддръжката пък е като на всеки различен велосипед, а моделите на Eljoy идват с двегодишна фабрична гаранция.

Eljoy предлага шест модела електрически колела.

Фотограф: Цветелина Белутова
Оттук накъде

В момента компанията продава у нас и на няколко задгранични пазара посредством дистрибутори. Производственият потенциал е 2 хиляди бройки, като проектът е той да се усили посредством разгръщане на дистрибуторската мрежа. " Това е артикул, който би трябвало да се сервизира. В случая на Варна това вършим ние, само че в останалите градове работим с дистрибутори ", изяснява създателят на Eljoy.

Но това не е единственият метод, по който компанията възнамерява да пораства. По самодейност на " Клийнтех България " и " Зелена София " предходната година Еljoy осъществя първата система за споделено прилагане на електрически колела в София. За задачата са били даде 10 велосипеда, като софиянци са имали опцията да ги вземат от специфична докинг станция пред Националния исторически музей, с цел да посетят Природен парк " Витоша ".

Сега компанията повтаря плана, само че във Варна, като всеки искащ може да отиде до магазина и да наеме колело за деня, с цел да се разноски в града или да посети Аладжа манастир да вземем за пример. " Постепенно създаваме и bike sharing система ", изяснява Бонев и ми демонстрира прототипа на колелото, което считат да употребяват. Забелязвам, че няма верига. " Няма верига - това е кардан, който предава придвижването към задната гума. " Целта на тази и други особености на прототипа е да се понижат разноските за поддръжка. " Най-големият проблем на тези системи е поддръжката, а когато става въпрос за електрически модел, е още по-сложно. "

Но опитът досега е добър - в плана в София се включват над 500 запалянковци и всяко колело навърта по приблизително 1500 км, като единственият проблем е потребността от по-честа промяна на спирачните накладки, които са се износили поради огромната денивелация. Резултатите
От доклада на " Елджой " се вижда, че 2017 година е първата година на облага с 228 хиляди лева разноски и 262 лева доходи. Пред " Капитал " Бонев споделя, че и през миналата 2018 година предприятието е работило на облага.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР