© Цветелина Белутова Още статии по темата:От паве на паве

...
© Цветелина Белутова Още статии по темата:От паве на паве
Коментари Харесай

Центърът на София - в какво се превръщат мечтите

© Цветелина Белутова Още публикации по тематиката:
От паве на паве - Гранит ли си, бетон ли си?

Йорданка Фандъкова: Смятам, че планът за центъра е проведен добре

Арх. Иво Пантелеев: Част от недоволството се дължи на преекспонирани фотоси в интернет Още по тематиката
От паве на паве - Гранит ли си, бетон ли си?

Кои са доставчиците на " Джи Пи Груп " и какви материали се влагат в обновяването на ул. " Гарф Игнатиев " и градинката " Се. Седмочисленици "?
12 окт 2018
Йорданка Фандъкова: Смятам, че планът за центъра е проведен добре

Кмет на Столична община изяснява за ремонтите по ул. " Граф Игнатиев ", пред в. " Капитал ".
12 окт 2018
Новите плочки пред " Св. Седмочисленици " се пренареждат
от Дневник,7 окт 2018
Ремонтът на " Граф Игнатиев " няма да оправдае упованията съгласно районния кмет
от Дневник,5 окт 2018
Арх. Иво Пантелеев за ремонта на ул. " Граф Игнатиев " в София: Скъпи сънародници, не убивайте в зародиш нещо положително
от Дневник,4 окт 2018
Ремонтите на два булеварда в София ще продължат и след първия образователен ден
от Дневник,16 сеп 2018
Близо 40 години разделят последната реорганизация на столичната улица " Граф Игнатиев " от това, което ще се разкрие, когато някой ден, евентуално към края на тази година, лентите още веднъж ще бъдат прерязани. Няколко генерации софиянци търпеливо чакаха модернизацията, европейските фондове и съзряването на локалната власт да доближат центъра на столицата.

Лятото на 2018 година Централна градска част е превърната в строителна площадка - всичко едновременно. Недовършеното строителство на метростанцията на " Попа ", затворен бул. " Васил Левски ", целият " Граф ", " Кристал ", " Седмочисленици ", " Шишман ", паркове, градинки. Непроходимо за коли, непроходимо за хора, нулева година за притежателите, магазинерите и дребния бизнес, багери, дизел, прахуляк. Ремонт.

Зоната наподобява на Берлин след обединяването на Източен и Западен в ранните 90-те години. Гигантски план, който даде подтик и трансформира немската столица в един от най-атрактивните градове в Европа.

Преобразяването на централна София носеше вяра, в името на която всички живеещи, работещи и преминаващи през голямата строителна площадка търпяха и ще търпят с месеци.

Първите " забележими резултати " (по предизборния девиз на ръководещата партия ГЕРБ, излъчила столичния кмет) провокираха отчаяние и яд. Плочките по " Графа " са подредени като от майстор-калфа - неравни, с дупки. Шахтите, на тип ръждясали, сложени изкривено, преходите сред материалите - като да не е имало нито архитект, нито мисъл. Десетки фотоси заляха обществените медии и провокираха неодобрение, подозрения за корупция и нагласени поръчки и ирония под хаштага #HUBAVO E. Във фейсбук страницата на " Икеа " съобразителен текстописец от обслужващата им рекламна организация пусна това

Картинка в широчина на колониата на текста

Една-единствена фотография - с новия тип на градинката към църквата " Свети Седмочиленици " докара до гърмеж и митинги, а недоверието мина в естетическа повърхност. Защото бетоновата настилка (плочи с размер 50/50/8 мм от серията Umbriano на австрийската компания Semmelrock), разказана от производителя като подобаваща за бани, басейни, тераси и алеи, беше тъкмо по този начин възприета и иронизирана в обществените мрежи.

А изказването на проектанта, арх. Иво Пантелеев: " Защото по този начин е доста хубаво и доста ми харесва. Аз съм архитект - имам това право. В качеството си на създател на един план аз имам право да осъществявам своите планове, а не да желая позволения ", беше възприето като надменно и незачитащо действителния му гарант - данъкоплатците.

В резюме, подозренията на пострадалите поданици и данъкоплатци се сведоха до четири въпроса:

- Как се избират проектантите и изпълнителите?
- Какво е качеството на ремонтните действия?
- Какви материали се влагат, краде ли се от тях?
- Красиво ли е, грозно ли е? " Моля, дано да изчакаме завършването на плана и още веднъж да разясняваме. Припомням си многото рецензии и недоволството против плана ни за " Женски пазар ", където партнирахме като съавтор на проф. Никофорова и Архитектурно студио " Никифоров ". Мисля, че в този момент " Женски пазар " действа умерено и естествено като качествена среда за хората, значима част от градския център. Уверен съм, че такава ще бъде и ориста на плановете ни за възобновяване на Зони 2 и 4 ", арх. Пантелеев. Цялото изявление четете тук. " Конкурсът за четирите зони е зависещ на така наречен Интегриран проект за градско развиване - нов инструмент за обмисляне на градската среда, който с изключение на всичко друго е привързан с финансиране (европейско - бел.ред.). Това е първата огромна цялостна тактика за града. Концепциите бяха подложени на публични разисквания и са дискутирани в някаква степен. Това въпреки всичко е прогрес, в случай че вземем за насочна точка ремонта на " Витошка ", където имаше едни плочки, имаше едни пари и никой не ни е питал за мнението ни. ", Арх. Павел Янчев от белгийското архитектурно бюро Art&Build, съорганизатор на първия интернационален конкурс в България след 1989 година

От другата страна

Обновяването на централна София е фантазия и на Йорданка Фандъкова, кмет трети мандат. Някога преподавател по непознати езици и по-късно шеф на столичното 73-то СУ " Владислав Граматик ", видяна от Бойко Борисов при посещаване във въпросното учебно заведение в качеството му на кмет, той я кани да се причисли в редиците на ГЕРБ и да работи за София. За ГЕРБ прочее, триумфът на ремонтите се трансформира в залог за това дали ще запазят столицата след локалните избори следващата година. Неслучайно всичко е разкопано тъкмо в този момент, без оглед ритъма на града и удобството на жителите - да се заловен периодите на европейското финансиране и да се режат ленти предизборно.

Пред " Капитал " Фандъкова споделя историята на сегашните поправки. Преди 7-8 години при разнообразни визити в София представители на Европейската комисия и нейни западни сътрудници обяснили по какъв начин с повсеместен интегриран план за градско развиване българската столица може да кандидатства за европейско финансиране и да промени образа си. Така и става. В края на 2013 година под управлението на тогавашния основен проектант Петър Диков центърът на София е разграничен на четири зони, за които са оповестени състезания за идейни планове. Събрани са оферти на разнообразни архитектурни бюра и с класираните преди всичко по-късно са подписани контракти за правенето на работни планове (проследяваме хронологията в таймлайн - вижте го).

Бившият основен проектант на София Петър Диков заемаше поста в продължение на 10 години. Много неща могат да се кажат за приноса му във образното и градоустройствено развиване на града, само че може би най-голямата рецензия на архитектурната общественост към него е обвързвана с несъответстващите състезания за знакови обществени пространства, които се организираха под негово управление. Когато изобщо имаше такива.

Конкурсът за нова визия на центъра е един от тях. Това, от което се възмущаваме през днешния ден, преминавайки по бул. " Граф Игнатиев ", значително беше програмирано да се случи още преди 4-5 години.

Процедурата за нов образ на центъра от 2015 година не притегли нито един задграничен участник, а за Зони 2 и 4 бяха подадени 6 и 7 оферти надлежно. Това не е малко поради периода за подготовка от 52 дни, който доста бюра дефинираха за извънредно къс поради обсега на дейностите. За съпоставяне: интернационалният конкурс за площад " Централен " в Пловдив през 2014 година събра 125 оферти от 41 страни, ситуирани на 6 континента.

Журито, класирало участниците, също стана мотив за критики*. По думите на арх. Диков съставът му е избран от общинските съветници. В него нямаше нито един задграничен специалист, само че за сметка на това имаше служители от всички вероятни равнища и звена в общината и дирекция " Направление арихитектура и градоустройство ", петима общински съветници от ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, както и членове на професионалните организации на архитекти и инженери. На процедура множеството хора в оценителната комисия не бяха нито архитекти, нито урбанисти, а са попълвали квотата на заинтригуваните групи. " Смятате ли, че е обикновено подобен план да се прави оценка от жури, на което половината членове не са архитекти, а другите са архитекти на постове в общината и нямат нито един план, оповестен в прочут уебсайт или издание ", попита по време на разискванията през 2015 година арх. Арсени Ботушаров.

Две от четири позиции - Зони 2 и 4, на практика всички сегашните поправки бяха извоювани от архитектурната организация на арх. Иво Пантелеев " А.Д.А ". Архитект Пантелеев, просветен и експерт, самичък по себе си, се оказва също по този начин част от екипа, който през 2011 година написа заданието за разработване на Подробен организационен проект за зоните на влияние в центъра на София, а след това бюрото му печели състезанието за абстрактен план за същите тези зони и му е предоставена задачата да го реализира. В това съперниците виждат непочтено преимущество.

А концепциите за зони 1 и 3 (бул. " Евлоги Георгиев " в частта към Националния стадион " Васил Левски " и бул. " Цар Освободител " в частта към Царския замък и Народния спектакъл " Иван Вазов " ) изобщо не стигнаха до реализация. За зоната към Двореца беше определен план, който провокира публично неодобрение и Направление " Архитектура и градоустройство " към Столична община реши, че просто ще го приключи. Същото се случи с плана за бул. " Евлоги Георгиев ", където трябваше да се създадат спомагателни платна за автомобилно придвижване и да се повдигне равнището на Перловска река. Общината в припадък на здрав разсъдък се отхвърли от тези решения.

А по какъв начин се вършат състезанията

Ако има въпрос към естетиката на ремонтите, той е обвързван с два казуса. Първо, от какъв пул хрумвания се избира. И второ, какъв брой от идейния план се реализира на процедура. По първото. Показателен е актуалният случай, с конкурс, извършен от настоящия основен проектант на София Здравко Здравков. Той се зае с един от неуспехите на предшественика си - площад " Св. Неделя ". Макар да потегли със поръчка за висок професионализъм и интернационално жури, процедурата още веднъж се спъна в подозрения за повишени критерии, писани за избрани проектанти с извънреден достъп до публични поръчки. Поставено беше изискване единствено 7 кандидатури да бъдат прегледани. През седмицата камарата на архитектите разгласи, че се отдръпва от състезанието и че ще апелира изискванията пред Комисията за защита на конкуренцията. " Камарата беше подведена с този конкурс през лятото, когато бяхме поканени да излъчим наш представител в журито. Тогава не знаехме изискванията ", разяснява пред " Капитал " зам.-председателят на КАБ арх. Петкана Бакалова. " В настоящия си тип процедурата не дава отговор на правилата за образуване на концептуални архитектурни състезания на Архитектурния съвет на Европа, чиято философия е, че най-хубавата концепция може да се появи при присъединяване на максимален брой експерти ", се споделя още в позиция на организацията.

Архитектите желаеха кметът Йорданка Фандъкова и основният проектант Здравко Здравков да прекратят публичната поръчка за идея за пл. " Света Неделя " и да създадат интернационален конкурс с необятен достъп на български и задгранични архитекти.

Историята се разказва най-добре с прословутата репликата на съветския министър председател от 90-те Виктор Черномирдин - " Хотели по какъв начин лучше, а получилось по какъв начин всегда " ( " Искахме по-добре, а се получи както постоянно " ). Това е нещо като проклинание за огромна част от ремонтите на софийската община - важи и за " Графа " и за градинката пред " Св. Седмочисленици ". Идеята центърът на града да промени образа си постепенно се оттича през кривите павета и незапълнените фуги. Вместо модерност и нова сила сърцето на града ще получи единствено нови плочки. Все е нещо. Но след огромните поръчки първоначално и 45-те милиона лв. очакванията бяха за повече. И в недоволството от кривите павета и фаянсовите шарки се отразява тъкмо това - отчаяние, че може би софиянци ще чакат още 40 години до идващия късмет за същинска смяна. Съставът на журито, избрал спечелилите в състезанието:

Председател е ахр. Георги Бакалов (Съюз на архитектите в България), а членовете му са арх. Весела Георгиева (КАБ), инж. Красимир Велинов (Камара на инженерите в капиталовото проектиране), ланд. арх. Тачо Пеев (Съюз на ландшафтните архитекти), арх. Валентина Едрева (НИНКН), общинските съветници Лорита Радева (ГЕРБ), Борислав Борисов (БСП), Малина Едрева (ГЕРБ), Вили Лилков (ДСБ), Николай Стойнев (ГЕРБ), плюс четирима представители на дирекции в администрацията на Столична община: арх. Георги Гужгулов, юрист Валентина Георгиева, транспортен инженер Адриана Коева и арх. Галина Иванчева. Кой е арх. Пантелеев

Арх. Пантелеев има 30-годишен опит като архитект и е работил по редица основни обекти в София - реконструкцията на " Женския пазар ", на пазари " Върбница ", ремонта на Националния стадион " Васил Левски ", създател е на плана за ремонт на самата Дирекция " Архитектура и градоустройство " по времето, когато Петър Диков я ръководи; " А.Д.А " са създатели на плана " Сити таур " - високата постройка на " Терна " на пл. " Македония ", а съгласно уеб страницата на компанията са създатели и на плана за реорганизация на опустошения ресторант " Феята " на бул. " Цариградско шосе ".

Арх. Пантелеев има тапия от Висшия институт по архитектура и строителство (1986 г.), а през 1991-1992 година специализира урбанизъм в университета " Джон Хопкинс ", Съединени американски щати. Създава архитектурното студио " А.Д.А. " през 1991 година дружно с Румен Първанов и Кристиана Николова. Носител на редица награди за работата си.
По тематиката работиха Йвайло Станчев, Калина Горанова, Велина Господинова

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР