© Цветелина Белутова Още по темата Звярът е още жив

...
© Цветелина Белутова Още по темата Звярът е още жив
Коментари Харесай

Арт пространство: място 167

© Цветелина Белутова Още по тематиката
" Звярът е още жив " в пет града довечера

Новият документален филм на Мина Милева и Весела Казакова ще бъде показан на пет места по едно и също време от 19:30 ч.
16 ное 2016
20 въпроса: Весела Казакова и Мина Милева
25 мар 2016 Ако обичате да надниквате във вътрешните дворове на старите софийски къщи и да се пробвате да разберете нещо за историята им, може да се запътите към ул. " Раковски " 167, против дома-музей " Яворов ". В двора е евентуално да ви посрещне музика, ще ви насочат висящи от стълбите крушки, а в стаите нищо чудно да попаднете на галерия, четене или нещо напълно друго.

" място 167 ", едно от най-новите пространства за изкуство в града, се обитава в къща, издигната от незнаен проектант през 1897 година То отвори порти в края на пролетта, като към този момент може да се похвали с хетерогенен тип събития – за няколко дни " Място " -то стана ателие на актьори, част от резиденцията " Водната кула ", семейства галерия на гостуващите актьори от друга стратегия – World of Cо, трансформира се и в сцена за жива музика около една от сесиите на So Far Sounds, неотдавна там се организира и първото литературно четене. " Кинедок ", платформата за писмено кино на Мина Милева и Весела Казакова, осъществя една от прожекциите си там. През юли " място 167 " показа и комикс галерия.

Фотограф: Цветелина Белутова
" Стараем се всичко, което вършим, да е съобразено с къщата и нейната атмосфера ", споделя Стефан Огнянов, правоприемник на къщата и част от екипа на " място 167 ". Сред хората, живели в къщата е Христо Попов, деец от сръбско-българска война, член на Либералната партия и кмет на София в интервала 1899 - 1901.

" Не желаеме това да е просто пространство с четири бели стени, а освен това – самото място да споделя " ела ", самото то да ти даде повече ", споделя Йохана Троянова, най-пряко ангажираната с построяването на програмата на " място 167 ". " За мен най-важно е това да се трансформира в място, на което хората да намират съидейници. Така и ние няма да стоим на едно ходило, а ще се изкачваме. "

Тя ненапълно сама тества гъвкавостта на пространството – фотографската й галерия " Сънувам " е първото събитие тук. Целият интериор и ободряване на къщата е дело на екипа, като не са имали съответен външен образец за това по какъв начин да наподобява " място 167 ".

Йохана, Стефан и приятелите им нямат опит в управляването на сходно пространство, което прави всичко това ново преживяване. " Почти всичко тук е направено с нашите ръце, доста хора взеха решение просто ей по този начин да ни оказват помощ. Надяваме това да си проличава в атмосферата, която къщата носи ", споделя още Йохана. " На мен ми липсваше сходно място в София, а като гледаме интереса към нас – наподобява, и на други, макар че галерии има съвсем на всяка улица. "

Критериите за концепциите, на които откликват са необятни, само че им се желае да са съобразени с характера на къщата. Не възнамеряват " място 167 " да работи всеки ден, а единствено когато има събитие, по-продължителна галерия или уъркшоп – измежду бъдещите хрумвания на Йохана е работилница по аналогова снимка. " Според мен се прави оценка, в това число от чужденците в града, когато едно място е по-скрито. Като цяло София си има един пласт на не толкоз явни места, на които някой би трябвало да те заведе. "

Работното време е от сряда до събота (18:00 до 22:00) и в неделя от 12:00 до 16:00 ч. Бъдещите събития в " място 167 " следете на facebook.com/167place
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР