© Цветелина Белутова Още по темата Йоана Мирчева, Оля Стоянова

...
© Цветелина Белутова Още по темата Йоана Мирчева, Оля Стоянова
Коментари Харесай

20 въпроса: Неда Соколовска

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Йоана Мирчева, Оля Стоянова и Неда Соколовска са номинирани за " Аскеер " за драматургия
от Дневник,3 апр 2018
Вам мир (проблемът с бежанците и други истории)
от Дневник,17 дек 2016 Неда Соколовска е от хората, които трансформираха разбиранeто на българската аудитория за спектакъл. Със студиото си за документален спектакъл Vox Populi тя осъществя голям брой смели хрумвания, които дълбаят в нашия подтекст и обществото, от което сме част, само че като че ли не познаваме добре.

Все по-често виждаме работата й оттатък пробните пространства - на 28 ноември тя ще сложи " Поп фолк летописи: бели птици и патрони " в Малък градски спектакъл, зрелище, пресъздаващо " квазиреалността " на чалгата от 90-те години – десетилетие, което нееднократно е било ентусиазъм за нея. Междувременно в спектакъл " София " се играе " Закачане " , първият вербатим театър на огромна сцена в София (вербатим театърът демонстрира действителни истории на действителни хора, възпроизвеждани от актьорите в действително време). На 12 декември мултимедийният театър " Сбогом, Йохан Райс " , който дава обещание " изцяло нова тактика за интеракция със феновете ", ще направи премиера в Червената къща.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Като какъв човек се определяте?
Наблюдателен и разтревожен.

Нещото, в което вярвате безусловно?
Че всеки човек е добър. Че няма нещо, което да не може да стане. В синхроничността и дребните знаци, които ти оказват помощ да не се загубиш по пътя към задачата.

Любимият ви миг от деня?
Моментът, заключен сред три утринни дейности – стартирането на радиото, включването на котлона и отварянето на прозореца. Моментът тъкмо преди заспиване, когато се пущам от ръба на съзнаваното и минавам отвъд.

Най-голямото предизвикателство във вашата работа?
Да остана почтена и непредубедена, да не се поддам на суетата и желанието за триумф.

Как бихте обяснили това, което вършиме на едно 5-годишно дете?
Измислям игри от приказките на хората.

Как си почивате?
Имам тази странна дарба да си изключвам съзнанието, да забавям мисловния темп и да пропадам в някакъв вътрешен покой. Мога да го върша на всички места и когато и да е. Трябва ми единствено интернет.

Или: качвам се на покрива, запалвам дребен огън и изсвирвам " Полетът на бръмбара " на мислена мандолина и се апелирам никой да не ме види, което много ме напряга, по тази причина в никакъв случай не го върша.

Какво ви зарежда?
Ритмични придвижвания, безсмислени диалози, шофиране с висока скорост.

Какво ви разсмива?
Напоследък седемгодишният ми наследник Митрофан ме разсмива с всякакви нови думи, които измисля. Като думата " разкльощвам се ", което значи да се прибереш у дома, да се проснеш на дивана и да се " разкльощиш ". " Аз съм толкоз гладен – споделя Митро – а ти си се разкльощила вечно. "

Какво ви натъжава?
Много ме натъжи изявлението по bTV с хората, на които им изгоряла къщата тъкмо преди зимата, а в селото нямало никаква противопожарна техника, с цел да спре пожара. И доста ме натъжи цинизмът на вицепремиера, който с присъщата за българските политици наглост оскърбява най-уязвимите в обществото ни – хората с увреждания и техните изстрадали майки. А на медийния декор Ричард и Розмари вършат секс в " Биг брат " и това истерично вълнува огромна част от сънародниците ми.

Какво ви вбесява?
Всякаква форма на принуждение и цинизъм към уязвими, беззащитни хора.

Личност, на която се възхищавате?
Съседката ми Лили, която носи на плещите си целия свят и го прави с усмивка и безукорен грим.

Кое свое качество харесвате най-вече?
Смелостта ми и възприятието за комизъм. Двете неща, които ме избавят в сериозна обстановка.

А кое по никакъв начин не харесвате и бихте желали да измененията?
Имам податливост да отсрочвам и да закъснявам. Това ми пречи доста. Иска ми се някой да ми пуска слаб ток или да ми крещи в ухото, когато е време да се потегля, а аз съм пред огледалото и се чудя дали въпреки всичко нямам време да се преоблека.

Какъв гений бихте желали да притежавате?
Ох, доста желая да мога да изсвирвам на пиано. Даже допреди няколко години си пусках концерти за пиано – нормално Шопен или Бетовен, свирех на ръба на масата и си представях невероятни неща.

Последният подарък, който направихте/получихте?
Подариха ми матрак.

Три места в интернет, които посещавате най-често?
Стандартно. Фейсбук, Instagram, YouTube.

Къде бихте желали да живеете?
На брега на огромна вода. Къща с френски прозорци, бели завеси вместо стъкла, олеандрите ми да цъфтят, в градината да се разхождат пауни и аз постоянно да съм облечена с нощница.

Любимите ви имена?
Сава и Вихра.

Най-интересното място, на което сте били?
Лапландия и Столипиново.

Мото или откъс, непосредствен до философията ви за живота?
Homo sum, humani nihil a me alienum puto.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР