© Цветелина Белутова Още по темата Внезапната смърт на съпредседателя

...
© Цветелина Белутова Още по темата Внезапната смърт на съпредседателя
Коментари Харесай

Китайци на летище Пловдив няма да има

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Внезапната гибел на съпредседателя на HNA усложнява обстановката в компанията

Китайският конгломерат се преструктурира по отношение на настояванията на Пекин, лимитира дълга си и стопира интернационалната агресия
9 юли 2018
Пловдив в очакване на китайското кацане

Договорът за концесията на летище Пловдив с китайската HNA Airport Group ще се подпише при започване на юни
11 май 2018
Китайският колос HNA взима летище Пловдив на концесия

Планът е обектът да специализира в товари, като 30 млн. евро се влагат в нов карго и пътнически терминал
28 мар 2018 Концесионирането на летище Пловдив от китайци няма да се състои. Това стана ясно откакто от китайския сътрудник в обединяването, спечелило концесията на летище Пловдив - HNA Airport Group са съобщили публично новината на техния представител Асен Василев. Той разяснява пред " Капитал ", че китайската компания няма да успее да завърши с вътрешните си утвърждения на бъдещата договорка.

Срокът за сключване на контракта с българската страна изтичаше на следващия ден. Веднъж той към този момент беше продължен с един месец по китайска молба с решение на Министерски съвет в средата на юни. С неуспеха на концесията на летище Пловдив, китайските вложители за следващ път потвърдиха това, което всички знаят за тях - те просто не се случват, най-малко не и в България.

На 3 юли по време на почивка в Прованс в Югоизточна Франция при драматичен случай почина съпредседателя и създател на китайския конгломерат Уанг Джен. Това беше предшествано от огромни финансови проблеми на конгломерата по света и освобождението от активи.

Шанс за втория

Вторият кандидат за летището беше " Консорциум Летище Пловдив ", формиран от " Тракия икономическа зона " и автотранспортната ПИМК. Последната в това време завоюва концесията на интермодалния терминал край града на тепетата.

Офертата на пловдивското обединяване предвиждаше 120 хиляди лева закрепено концесионно заплащане и плаващо от 6% от приходите. Идеята на локалните компании беше да се построи карго терминал, като по-късно да се откри профилирана компания, която да го оперира. По отношение на пасажерите, очакванията бяха в идващите 10 години те да доближат 1 млн., а при постигане на оптималния потенциал на сегашния пътнически терминал да се построи още един.

Към момента обаче от " Тракия икономическа зона " не могат да разясняват, какви ще са процедурите от този миг на сетне.

Големи китайски обещания

Китайската оферта завоюва конкуренцията за 35 годишната концесия с много по-грандиозни обещания. Офертата за вложения беше 79 млн. евро. Концесионното заплащане - 600 хиляди лева закрепена част и 6% от приходите плаваща.

Бъдещият концесионер виждаше летище Пловдив, като карго хъб и предвиждаше да се построят два карготерминала и хранилища зад тях. Отделно щеше да има и два хангара за ремонт и поддръжка, като оператор въз основата най-вероятно щеше да бъде израелската компания Israel Aerospace Industries. Предвиждаше се да се открие и линия сред Пловдив и Китай три пъти седмично.

И горчивата действителност

Китайската история стартира от един дребен авиопревозвач. Впоследствие компанията се трансформира в конгломерат в областта на авиацията, туризма, недвижимите парцели, финансите и така нататък с активи и парцели за над 200 милиарда $. През 2016 година групата закупи кетъринг компанията Gategroup, част от швейцарската Swiss. Конгломератът участваше интензивно в огромни покупко-продажби през годините. HNA влезе измежду акционерите на Deutsche Bank и Hilton Worldwide.

Успоредно с оповестяването на избора на държавното управление за концесионер на летище Пловдив обаче започнаха да излизат нескрито и проблемите на китайския конгломерат. Той стартира да се освобождава от благосъстоятелност, от една страна, с цел да съблюдава наредбите на китайското държавно управление за ограничение на непознатите вложения. А от друга, с цел да понижи големите си отговорности, резултат от огромната й агресия през последните няколко години.

HNA Group Co. стартира да разпродава активи в Ню Йорк, Сидни, Лондон. За да понижи дълга си продаде интернационалните активи на стойност 15 милиарда $, в това число и каузи си в Hilton. Освен това компанията отхвърли оферта за придобиването на австралийски логистичен бизнес за 280 млн. $.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР