© Цветелина Белутова Още по темата Вечерни новини: Президентът наложи

...
© Цветелина Белутова Още по темата Вечерни новини: Президентът наложи
Коментари Харесай

Вечерни новини: Пак напрежение за ремонтите в София, как убийството на Хашоги ще се отрази на петрола

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Вечерни вести: Президентът наложи десето несъгласие, България е 51-ва по конкурентоспособност

И още: Шестима са потърпевши във военния цех " Арсенал ", Нов скандал с корупционен заряд към ремонта на " Граф Игнатиев "
17 окт 2018
Вечерни вести: Търговският указател може отново да спре, " Джи Пи " отхвърли втора поръчка

И още: Българска социалистическа партия внесе избор на съмнение за здравния модел; Меглена Плугчиева сменя Берн с Подгорица; Политическата неустановеност в Германия пораства
15 окт 2018 В България денят мина относително умерено, само че с отгласи от доста тлеещи кавги - ремонтът на столичната инфраструктура продължава да ражда неприятни вести, Комисия за защита на конкуренцията за повторно отряза " Инерком " за придобиването на CEZ, в Народното събрание ще се гледа авансово жертван избор на съмнение за политиката в опазването на здравето.

Световните вести са доминирани от два трагични случая - хипотетичното ликвидиране на саудитския публицист Джамал Хашоги в Истанбул и всеобщият разстрел в учебно заведение в град Керч на окупирания от Русия украински полуостров Крим. Коментарът на съветския президент Владимир Путин за стрелбата и гърмежите в техникума се трансформира в откъс на деня: за нещастието е отговорна глобализацията, в това число въздействието на обществените мрежи. " Всичко стартира от трагичните събития в американските учебни заведения. Създаваме прекомерно малко наличие за младежта и тя се захваща с някакъв заместител на героизма вместо с сегашното ", разяснява Путин случая, при който 18-годишен руснак умъртви двайсетина души в учебно заведение и рани над 50.

НАЙ-ВАЖНОТО

Продължава напрежението към столичните поправки

Ремонтите на столичната инфраструктура още веднъж концентрираха върху себе си внимание откакто в четвъртък стана известно, че общината сменя на пожар и ремонтната компания на бул. " Константин Величков ". Сегашният реализатор - обединяване " Амфисия " с водещ сътрудник " Нови технологии на България " АД, ще бъде отхвърлен и санкциониран поради некачествени материали. Заменя го общинската " Софинвест ". Новината заяви зам.-кметът Евгени Крусев. Ден по-рано Крусев бе заставен да дава обяснения по сигнала на неправителствената организация " Спаси София ", че при ремонта на ул. " Граф Игнатиев ", който към този момент бе мотив за митинги поради скандално некачествена работа, е била осъществена промяна на материала, който се поставя под релсовия път за изолираност на вибрациите. Един от съперниците в търга през 2017 година е бил отхвърлен точно тъй като е кандидатствал с материалите, които в този момент се употребяват, обявиха от организацията.

Това е следващият мотив за напрежение към ремонтите в София откакто преди три дни " Джи Пи груп " се отхвърлиха от втора огромна социална поръчка - ремонта на трасето на трамвай №5. Това стана след нареждането на премиера Бойко Борисов компанията да не бъде допускана до търгове поради свадите към предходни поръчки. Публичното неодобрение не наподобява да понижава, тъй че е допустимо скоро да има нови епизоди от този сериал.

Предполагаеми записи от гибелта на Хашоги разкриват ужасяващи детайлности

Все повече детайлности излизат за изгубването на саудитския публицист Джамал Хашоги, прочут като критик на саудитските водачи. Той за последно е забелязан да влиза в саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври, където турските управляващи настояват, че е погубен. Източници, близки до следствието, настояват, че разполагат с аудио-доказателства за мъченията и убийството му в пространствата на самото консулство. Публикации в турските медии дават ужасяващи детайлности за последните му минути, в това число крясъци. Турски вестник твърди, че гласът на консула Мохамед ал Отайби се чува в хипотетичния запис. Той казвал: " Ако искаш да живееш, мълчи! " и " Направете това на открито. Ще ме вкарате в пакост ".

Историята е значима освен поради опцията саудитската страна невъзмутимо и грубо да е умъртвила собствен критик на територията на Турция. От нея може да има и напълно съответни стопански и политически последици. В отговор на засилващите се интернационалните апели за наказания против Саудитска Арабия Рияд предизвести, че може да вдигне цените на петрола до 200 $ за барел. Освен това под опасност са контракти с американски отбранителни компании за десетки милиарди долари, в случай че Съединени американски щати се включат остро в хора от рецензии. Засега Тръмп се държи меко, само че по тази причина е допустимо да заплати вътрешно-политическа цена.

Комисия за защита на конкуренцията за повторно отряза " Инерком " Комисията за защита на конкуренцията отхвърли да образува произвеждане по подаденото на 21 септември от " Инерком България " ново съобщение за придобиването на бизнеса на CEZ в страната. Мотивите са, че към този момент един път е била сезирана за тази договорка и решението ѝ за отвод се апелира в съда. Това значи, че развиване по проблема може да има най-рано на 14 май 2019 година, за когато е ориентирано делото пред Върховен административен съд. CEZ обаче могат да сезират Брюксел или да заведат ново арбитражно дело против България поради дейностите на българските управляващи.

СНИМКА НА ДЕНЯ

След аудиенцията при кралица Елизабет
Илюстрация
След аудиенцията си при кралица Елизабет II през днешния ден президентът Румен Радев разгласи, че е отправил покана кралицата или член на кралското семейство да посети България във връзка със 140-годишнината от установяването на дипломатически връзки сред България и Англия, която ще отбележим следващата година.

Увеличаване

След аудиенцията си при кралица Елизабет II през днешния ден президентът Румен Радев разгласи, че е отправил покана кралицата или член на кралското семейство да посети България във връзка със 140-годишнината от установяването на дипломатически връзки сред България и Англия, която ще отбележим следващата година.

Смаляване

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

В петък Народното събрание стартира с диспути по вота на съмнение

Работният ден на депутатите в петък ще стартира с диспути по третия избор на съмнение към кабинета на Бойко Борисов. Той беше пожелан от Българска социалистическа партия поради " неуспеха в региона на опазването на здравето. " Левицата твърди, че политиката на ръководещите е безредна и неадектватна, че принуждават хората да заплащат от ден на ден за услуги, които по конституция даже им се поставят гратис. Разходите за опазване на здравето се покачват в пъти, а здравните индикатори се утежняват, написа в претекстовете на Българска социалистическа партия. Лекарствената политика е избрана като " сбъркана ", а пък пациентите - " дискриминирани по финансов симптом ".

Българска социалистическа партия няма задоволително депутати, с цел да смъкна кабинета. За задачата са нужни най-малко 121 гласа. Социалистите са 79, Движение за права и свободи са 25-ма, " Воля " са 12, а и хората на Веселин Марешки към момента не са решили по какъв начин да гласоподават. Гласуването ще е най-вероятно идната сряда. Досегашните два вота на съмнение, повдигнати от Българска социалистическа партия против този кабинет - за сигурността и за корупцията, не съумяха.

КАКВО ИНТЕРЕСНО

Руският президент Владимир Путин повози египетският президент Абдел Фатах ас Сиси с новата президентска лимузина " Аурус " по пистата от Формула 1 в черноморския курорт Сочи. Путин е казвал, че Русия би трябвало да понижи зависимостта си от вносни артикули и технологии. Тази самодейност набра мощ откогато западните страни одобриха наказания против Русия, отбелязва Ройтерс. Резултатът е основаването на новата съветска марка " Аурус ", която има три модела - лимузина, седан и миниван, чиито наименования са надлежно " Сенат ", " Арсенал " и " Комендант ".

Фотограф: Sputnik

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Парламентарната бюджетна комисия утвърди съглашението за прехвърлянето и взаимното потребление на вноски в Единния фонд за преструктуриране , което е още една крачка от проекта за влизане в Банковия съюз и ЕRM II. Зад документа, подписан в Брюксел на 21 май 2014 година стои условието откакто стане част от Банковия съюз България да преведе в Единния фонд насъбраното в националния Фонд за преструктуриране на банките (410 млн. лева към юни), както и бъдещите вноски на кредитните институции. За 2018 година вноската им в националния фонд е избрана на съвсем 122 млн. лева

От началото на ноември таксата при подписване на покупко-продажби на платформата " Централизиран пазар за двустранни контракти " на енергийната борса ще бъде понижена три пъти - от 0.03 лева./мВтч на 0.01 лева./мВтч. Това се прави поради увеличената над плануваните равнища на ликвидност, откакто от 1 юли електрическата енергия от ВЕИ с мощ 4 и повече мегавата стартира да се продава на борсата. Промяната ще подтиква търговията на този пазарен сегмент, защото директно понижава разноските за присъединяване.

Министерството на правораздаването предлага 20-процентно нарастване на тавана на адвокатските хонорари за служебните бранители, без да се трансформира сегашният най-малко. В някои случаи възнаграждението скача двойно и тройно. Сегашните размери на възнагражденията на служебните бранители не са променяни от приемането на Наредбата за правната помощ през 2006 година

Варненският административен съд отхвърли като неприемлива жалбата на двама общински съветници против решението на локалния общински съвет да изкупи празния имот в центъра на града, прочут като " дупката " на Георги Гергов . Право да оспорват решението има регионалният шеф, кметът и прокуратурата, както и жители, чиито права за директно наранени от съответния акт, споделя съдът. Такова право нямат общинските съветници, даже в случай че са дали своят вот срещу решението.

КАКВО ОЩЕ ИНТЕРЕСНО

Най-скъпия контракт в историята на спорта

[Asscociated Press]

Боксьорът Канело Алварес подписа най-скъпия контракт в историята на спорта. Световният първенец в категория до 73 кг се обвърза с цифровия стрийминг канал DAZN за пет години против 365 млн. $. Според изискванията на договора 28-годишният мексиканец ще има по два мача на година. Договорът влиза в действие от 15 декември, когато Алварес ще се изправи против американеца Роки Филдинг в " Медисън скуер гардън " в Ню Йорк. Досегашният връх за максимален контракт се държеше от бейзболиста на " Ню Йоркс янкис " Джанкарло Стантън. През 2014 година той подписа 13-годишен договор на стойност 325 млн. $.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР