© Цветелина Белутова Още по темата Вечерни новини: По-важното от

...
© Цветелина Белутова Още по темата Вечерни новини: По-важното от
Коментари Харесай

Вечерни новини: Рекорден жп търг, задържаните с Митьо Очите са пуснати от ареста

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Вечерни вести: По-важното от уикенда и какво се чака през новата седмица

Димитър Желязков-Очите бе задържан в Истанбул; Комисия за защита на конкуренцията санкции Марешки за нелоялна конкуренция; Мей отиде при Макрон да договаря за Brexit; Екстремни жеги в Европа; Покушение против Мадуро
5 авг 2018
Вечерни вести: Societe Generale напуща България, напрежение сред Съединени американски щати и Турция

И още: В Пловдив ще се строи нова опера; Готова е разширената газова връзка с Турция; Военни патрули и принуждение в Зимбабве след първите избори от 37 години
2 авг 2018 Лятната горещина се усили още повече поради рекордна поръчка на ремонт на 50 километра жп линия за 1 милиарда лева, която - разбираемо - притегли и доста мощен интерес, стана ясно при отварянето на офертите в понеделник. Развитие имаше и по сагата с ареста на бургаския наркобос Митьо Очите, като арестуваните с него общинар от Българска социалистическа партия и ексдепутат от Движение за права и свободи бяха освободени от ареста.

Интересен завой направи пък американският президент Доналд Тръмп, като след година отказване най-сетне призна, че срещата сред сина му и съветска депутатка е била точно с цел да получи информация за съперничката му в изборите Хилъри Клинтън. Сюжетът е главен в следствието за възможна съветска интервенция в изборите в Съединени американски щати.

НАЙ-ВАЖНОТО

19 компании се състезават за ремонт на жп линия за рекордните 1 милиарда лева

Общо 19 предложения притегли търгът на железниците за над 1 милиарда лева за ремонта на жп линията сред Елин Пелин и Костенец. Сред тях предстоящо са част от огромните български строителни компании, само че и румънски, полски, гръцки, италиански и турски компании.

Над 50-килметровата права с доста тунели, мостове и виадукти е част от линията София – Пловдив, чийто ремонт се финансира по стратегия " Транспорт ". Търгът бе разгласен през лятото на предходната година, само че обжалвания забавиха процедурата с към осем месеца.

Общинарят от Българска социалистическа партия и ексдепутатът от Движение за права и свободи, арестувани с Митьо Очите, са пуснати от ареста

Зам.-председателят на общинския съвет в Бургас от Българска социалистическа партия Бенчо Бенчев, някогашният народен представител от Движение за права и свободи Несрин Узун и останалите четирима, които бяха арестувани в Истанбул дружно бургаския наркобос Димитър Желязков–Митьо Очите, са освободени, без да им бъдат повдигнати обвинявания, стана ясно в понеделник. Избягалият в Турция бургаски наркобос бе търсен с алена бюлетина на Интерпол. Оказа се, че той е бил с автомобил, регистриран на компания на Бенчев. Освен това Бенчев е платил и хотела в Истанбул. Наред с това проверяващите откриха в дома на общинаря бележки, отразяващи какви суми пари е предоставял на Очите, и много оръжия.

Въпреки това нито Бенчев, нито Узун към този момент ще бъдат упрекнати, прецизираха от спецпрокруатурата. Причината е, че двамата могат да бъдат привлечени към наказателна отговорност само по новообразуваното дело за персонално укривателство, само че то е от компетентността на Бургаската районна прокуратура и тя ще реши дали да ги упрекна. Материалите по случая ще бъдат изпратени в Бургас.

Тръмп призна, че синът му се е срещал с съветска адвокатка преди изборите

Доналд Тръмп призна, че синът му - Доналд, се е срещнал с съветска адвокатка през юни 2016 година, с цел да получи информация за съперничката му в президентските избори Хилъри Клинтън, само че по думите му срещата е била " изцяло законна " и също така той не знаел за нея. " Това беше среща за приемане на информация за съперничка, това е изцяло законно и се прави непрекъснато в политиката. И не докара до нищо. Аз не знаех за това ", написа в Туитър президентът.

За пръв път Тръмп показва ясно тематиката на срещата сред сина му и съветската адвокатка Наталия Веселницкая в " Тръмп тауър " в Манхатън през юни 2016 година Откакто медиите разкриха, че е имало такава среща, обкръжението на президента тиражира разнообразни версии за нея, като самият Тръмп твърдеше, че била отдадена на осиновяването на съветски деца. Сега президентът, наподобява, трансформира версията, която е от основно значение за следствието на специфичния прокурор Робърт Мюлър за възможна съветска интервенция в изборите в Съединени американски щати през 2016 година

СНИМКА НА ДЕНЯ
Десетки жертви след земетресението от 7 по Рихтер в Индонезия

Най-малко 82 души са починали и стотици са ранените след земетресението, което раздруса индонезийския туристически остров Ломбок нощес, по данни на управляващите. Повредени са хиляди постройки, а евентуално броят на жертвите ще пораства. Трусът е бил усетен и на прилежащия остров Бали. Издаденото предизвестие за цунами е провокирало суматоха и хората са се втурнали да търсят безвредно място. Повечето жертви са в северната част на Ломбок, надалеч от туристическите места, на юг и на запад. Главният град на острова - Матарам, е мощно обиден от земетресението. Много здания са развалени. В редица региони на града електричеството е прекратено и пациентите са евакуирани от най-голямата болница. Земетресението идва тъкмо седмица откакто по-лек трус аргументи гибелта на 16 души на остров Ломбок.

Фотограф: Beawiharta

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
Какво значимо ще се случи на следващия ден

Влиза в действие европейската поддръжка за нуклеарната договорка с Иран

От 7 август влиза в действие блокиращ правилник в поддръжка на нуклеарната договорка с Иран, който е част от поддръжката на Европейски Съюз за опазване на комерсиалните и икономическите връзки сред Брюксел и Техеран. Целта е по този метод да се смекчи въздействието на новите наказания на Съединени американски щати против Иран и да се защитят ползите на европейските компании с бизнес в страната. Регламентът разрешава на фирмите от Европейски Съюз да си възвръщат вредите, произлизащи от извънтериториалните наказания на Съединени американски щати, от лицата, които ги предизвикват, и обезсилва резултата в Европейски Съюз на решенията на задгранични съдилища, основаващи се на тях.

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

Над 250 хиляди лева в допълнение ще бъдат дадени за построяването на новата пленарна зала на Народното събрание в някогашния партиен дом и по този начин целият ремонт ще надвиши 25 млн. лева В началото концепция бе в новата зала да се организират събитията от българското председателство на Европейски Съюз, само че залата надалеч не бе подготвена, като тя надали ще бъде приключена преди края на годината.

Четирима пандизчии са осъдили страната в Страсбург поради неприятните условия в пандиза, като те излежават присъди за едни от най-тежките убийства в България в последните години, а измежду тях е и килърът на сестрите Белнейски. Съдът е присъдил страната да заплати 4000 евро на един от тях, по 3000 евро на други двама, а четвъртият не е желал обезщетение.

В 74% от търговете с еврофинансиране има неточности на администрацията, зле готови документи и опорочени процедури, се споделя в разбор на Министерството на финансите за 2016-2017 година, представен от в. " Сега ". При половината от над 700 тествани процедури има нарушавания, довели до понижаване на финансирането, като програмата с най-вече финансови корекции е " Околна среда ", следвана от " Регионално развиване " и " Административен потенциал ".

IN MEMORIAM
Отиде си най-звездният готвач в света - Жоел Робушон


След като по-рано тази година светът се раздели с именития Пол Бокюз и звездата на телевизионната кулинария Антъни Бурдейн, през днешния ден си отиде още една велика фигура на гастрономията - Жоел Робушон. Френската звезда, който през цялата си кариера е получил 32 звезди от Мишлен - повече от всеки различен готвач, умря на 73 години в Швейцария след борба с рака, която не съумя да завоюва. Робушон, който бе наставник на други звезди като Гордън Рамзи и Ерик Рипер, е прочут със своите картофени ястия и има заведения за хранене в градове по целия свят, включително в Токио, Банкок, Шанхай, Монако и Лас Вегас. През 1989 г той получи наградата " Готвач на века " във Франция. Сред отличителните му черти бяха перфекционизмът и нещо доста нетипично за крайностите на френската кухня - потреблението на малко съставки. " Колкото повече одъртявам, толкоз повече съзнавам, че истината е: колкото по-проста е храната, толкоз по-изключителна е ", споделя той пред Business Insider през 2014 година

Фотограф: Charles Platiau

OUT-OF-OFFICE
Седмица с доста спорт

И тази седмица продължава първото взаимно европейско състезание по водни спортове, колоездене, гимнастика, гребане, триатлон, както и европейското отборно по голф в Глазгоу. Това самобитно мултиевропейско състезание - въпреки и с надалеч по-малки мащаби, припомня на модела на олимпийските игри: разнообразни спортове се събират в един град, с цел да проведат европейските си шампионати и в търсене на по-изгодна обща договорка за продажба на телевизионните права на надпреварите.

Редом с това през днешния ден се открива европейското състезание по лека атлетика в Берлин. Общо 14 български състезатели ще вземат участие в игрите, като най-големите упования за орден са свързани с Ивет Лалова на спринт 100 и 200 м, Мирела Демирева в скока на височина, Радослава Мавродиева в тласкането на гюле и Габриела Петрова в тройния скок.

Григор Димитров ще започва в тенис шампионата от сериите " Мастърс " в Торонто , който стартира през днешния ден, във втория кръг против спечелилия от мача сред Фернандо Вердаско и Петер Гойовчик. Миналият месец българинът позволи тежка загуба още на старта на " Уимбълдън " против Стан Вавринка, само че през днешния ден се завърна в челната петица на международната класация, откакто Кевин Андерсън загуби точки.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР