© Цветелина Белутова Още по темата Вечерни новини: Икономиката на

...
© Цветелина Белутова Още по темата Вечерни новини: Икономиката на
Коментари Харесай

Вечерни новини: Пеевски сблъска Радев и Борисов, а осветляването на Цеко Минев не спря протестите за Банско

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Вечерни вести: Икономиката на България пораства, само че най-бавно в района, а ГЕРБ си предложи любимеца за герой с корупцията

И още: Коалицията с Меркел коства на Шулц водачеството в партията му; Празнуването на Св. Валентин е най-изгодно в София съгласно класация; Зелената зона в София се уголемява
14 фев 2018
Вечерни вести: Заплатите порастват, има напрежение в редиците на Патриотите, а Съединени американски щати ще влагат 1.5 трлн. $ в инфраструктура

И още: С какъв брой е повишена стопанската система в края на 2017 година ще станe ясно в сряда; Машини за " копаене " на биткойни за 160 хиляди евро са откраднати в Благоевград; Македонският външен министър идва в София
13 фев 2018
Вечерни вести: Напрежението в Сирия продължава да е рисково високо, а Съединени американски щати са подготвени да договарят със Северна Корея

И още: Щатът Ню Йорк съди компанията на Харви Уайнстийн; Съвет за електронни медии ще заседава по случая " Кошлуков " ; Новият остарял началник на рибарската организация е бил уволнен от Министерство на вътрешните работи за контрабанда
12 фев 2018 С политически скандал ще се отличи четвъртъкът в България. Президентът попита министър председателят дали има " общи бизнес ползи " с депутата от опозицията Делян Пеевски. Борисов му отговори, че в случай че има такава информация, то дано сезира службите. Подобен разговор с присъединяване на хората на двата най-високи поста в страната би провокирал съществени разтърсвания във всяка една естествена страна. Тук обаче, обичайно, не чакаме последици от тези реплики.

НАЙ-ВАЖНОТО
Събитията, които трансформират България и света

Пеевски изостри напрежението сред премиера и президента

Депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски се трансформира в мотив за остри реплики сред президента и премиера. Провокиран от реплики на Борисов, че началникът на кабинета на президента Иво Христов е " сивият кардинал в президенството ", който министър председателят помнел " още от ВВТ, още от малкия екран на Пеевски ", Румен Радев отговори, че е " груба операция " споменаването в едно изречение на хора от неговата администрация с името на Пеевски. И на собствен ред попита Борисов: Имал ли е срещи и продължава ли да има срещи с господин Пеевски?; Имал ли е и продължава ли да има общи бизнес ползи с господин Пеевски?; Разпределял ли е и продължава ли да разпределя публични поръчки в полза на господин Пеевски? Последва обществен отговор от Борисов, който съобщи, че " безусловно ми е чиста съвеста " и прикани президента, в случай че разполага с каквито й да е данни за общ бизнес сред него и Пеевски, да сезира службите и КОНПИ. И зададе контра въпрос към Радев: Ако Делян Пеевски е направил закононарушение, то за какво служебното държавно управление на Радев не е подхванало нищо и попита били ли са инициирани инспекции по това време.

От години в медиите и импровизирано в общественото пространство се разяснява, че голямото въздействие на депутата от Движение за права и свободи в редица държавни институции и публичните поръчки за стотици милиони, които свързвани с него компании печелят годишно, няма по какъв начин да бъдат факт без подпомагане от най-високо равнище във властта. За първи път в този момент обаче въпросът се повдига от обществена фигура на толкоз висока позиция като президента. Борисов обичайно се дистанцира (случаят с въпроса " Кой вижда в огледалото " ), само че и не отхвърля изцяло срещи и връзки с Пеевски.

Борисов призна, че Цеко Минев е притежател на " Юлен ", само че митингите за Пирин продължиха

Деветият следващ митинг в отбрана на Пирин се организира в София в четвъртък с главния въпрос " Докога цялата страна ще работи за Цеко? ". Протестиращите не престават да желаят оставката на екоминистъра Нено Димов.

За първи път предната вечер министър председателят призна обществената загадка, че съсобственикът на Първа капиталова банка Цеко Минев е индивидът зад концесионера на ски зоната в Банско " Юлен ". " След като Цеко Минев движи всичко на Банско, най-вероятно той е в случай че не притежателят, то задоволително непосредствен до притежателя, да взема решения ", сподели Борисов и предложи на екоминистъра да разсекрети информацията. Премиерът съобщи, че омразата сред Цеко Минев и Зелените поражда напрежението и отхвърли страната по какъвто и да е метод да оказва помощ на " Юлен ".

Природозащитниците обаче не са съгласни с последното, като припомниха, че решението за проекта за Пирин е на кабинета, а импортираните в Народното събрание промени в закона за горите за нови лифтове и ски писти обслужват " Витоша ски ". " Те са на един и същи човек – Цеко. Всъщност цялата страна работи за Цеко ", съобщи Катерина Раковска от WWF. Протестите ще продължат и идната седмица, евентуално още веднъж в четвъртък.

КАКВО ИНТЕРЕСНО

В очакване на Китайската нова година

Китайската Нова година настава в петък (16 февруари) и празненствата ще продължат близо две седмици. Датата се сменя всяка година, тъй като тя се базира на лунния календар. Стотици милиони хора пътуваха през последните дни, с цел да се съберат със фамилиите си. Традиционно, къщите се украсяват в червени цветове, децата получават червени пликове с " късметлийски пари " и благопожелания. А в благозвучие с технологиите, младежите имат на смартофоните си приложения с червени пликове, с цел да получават парите си онлайн. Повечето чиновници получават най-малко седем дни почивка, а учениците почиват в продължение на месец.

Фотограф: Samrang Pring

РАЗВИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
По-важните събития, които ще имат значение през идващите дни

ГЕРБ ще стартира подписка за премахване на Валери Жаблянов като зам.-председател на Народното събрание

В четвъртък ГЕРБ изиска Валери Жаблянов да си подаде оставката като зам. ръководител на Народното събрание и разгласи, че в случай че това не стане до края на работния ден на Народното събрание, в петък сутринта стартира да събира подписи за отстраняването му. Малко по-късно Жаблянов разгласи, че не вижда причина да подава оставка, а след взаимно съвещание на Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия с управлението на парламентарната група бе решено, че Българска социалистическа партия не приема настояването за оставката му. Партията се извинява на всички репресирани, тероризирани и унижавани, съобщи зам. ръководителят на Българска социалистическа партия Кирил Добрев след съвещанието, само че оставката не е в дневния ред на обществото.

Това значи, че в петък ГЕРБ ще стартира подписка, а абсурдът има всички условия да се разрасне през идната седмица по същия механизъм, както се случи с настояването на оставка на ръководителя на Народното събрание Димитър Главчев през ноември м.г.

Най-важният международен конгрес за сигурност започва в петък

Мюнхенската конференция за сигурност ще се организира от 16 до 18 февруари. В рамките на събитието Русия, Украйна, Германия и Франция ще имат среща, с цел да обсъдят спора в Източна Украйна, избран като " най-съществения препъникамък " по пътя към по-добри връзки сред Москва и Запада. Българският министър председател Борисов също ще взе участие в събитието.

Конференцията е най-важният световен конгрес за политики по сигурността. Той събира над 450 висши представители от целия свят, в това число държани глави, министри, членове на неправителствени организации, както и фигури от промишлеността, медиите, научните среди и гражданското общество. Дискусиите се концентрират върху сегашни и бъдещи провокации пред сигурността.

Президентът ще е на публично посещаване в Македония

Президентът Румен Радев ще бъде на публично посещаване в Република Македония на следващия ден и в събота по покана на президента Георге Иванов. В делегация има и представители на изпълнителната, законодателната и локалната власт, на църквата и на бизнеса.

Ключови тематики на визитата ще бъдат осъществяването на Договора за другарство, както и поддръжката на България за участие в Европейски Съюз. Ще бъдат разисквани и ограниченията за усилване на търговско-икономическия, културния и просветителния продан сред двете страни, както и взаимните инфраструктурни планове.

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

Най-ниската бройка на безработните за последните 15 години регистрира през януари Агенцията по заетостта. В бюрата по труда са регистрирани 237 322 безработни или безработица от 7.2%. Това е най-ниското равнище, откогато организацията води статистиката.

С цялостно единогласие депутатите одобриха на първо четене законопроекта, който дава опция за по-строг надзор над търговията и износа на медикаменти , препоръчан от здравния министър Кирил Ананиев. Експертен съвет към организацията по медикаментите ще изготвя лист с лекарствени артикули, за които може да се лимитира износът, с цел да не се стига до недостиг в страната.

Очаквано Народното събрание отхвърли ветото на президента Румен Радев върху ремонти в Закона за запазване на земеделските земи, които дават опция да се удължава срокът за започване на строителство в аграрни земи със заменено предопределение. Ветото бе отхвърлено с гласовете на ГЕРБ и " Обединени патриоти ", както и 8 депутати от " Воля ". Правозащитници приканиха депутатите, които гласоподаваха в поддръжка на ветото, да сезират Конституционния съд със противоречивите текстове.

България е пета измежду страните от Европейски Съюз с максимален растеж (+ 36.8%) на търсенето на нови коли през януари. През първия месец на годината у нас са купени 2465 нови коли. Първа по растеж е Румъния (+66.4%), славана от Словакия, Унгария и Гърция. Годината стартира оптимистично за търговците на нови коли в Европейски Съюз, като през януари годишният растеж на продажбите е 7.1%.

КАКВО ДРУГО ИНТЕРЕСНО

Джеймс Бонд продава колата си за щедрост

Актьорът Даниел Крейг, който игра сътрудник 007 в четири кино лентата от поредицата за Джеймс Бонд, ще продаде на търг персоналния си автомобил " Астон Мартин ", изработен особено за него преди четири години. Продажбата ще се реализира от аукционната къща Christie`s. " Астон Мартин " вършат колите на Бонд повече от 50 години - за първи път в серията " Голдфингър " Шон Конъри кара сребрист " Астон Мартин Ди Би 5 ". Личният автомобил на Крейг е модел Vanquish от 2014 година, създаден в единствено 100 броя в чест на стогодишнината на компанията. Парите от продажбата ще отидат при благотворителната организация The Opportunity Network, която оказва помощ на възпитаници от уязвими общности да учат и работят. Крейг и брачната половинка му Рейчъл Вайс са членове на борда на шефовете.

Фотограф: Handout
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР