© Цветелина Белутова Още по темата Търсенето на жилищни имоти

...
© Цветелина Белутова Още по темата Търсенето на жилищни имоти
Коментари Харесай

Colliers: 70% от новозакупените жилища са на етап "строеж"

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Търсенето на жилищни парцели в София нараства през второто тримесечие

Централните и източните региони са най-предпочитани от купувачите съгласно последния разбор на Arco Real Estate
19 юли 2018
Топ 5 строителни разрешителни: Жилища плюс цех

През второто тримесечие на годината гигантските планове в София са за по-големи здания в по-скъпите зони на града
13 юли 2018
Обемът на жилищните заеми се е повишил с съвсем 10% през май

Ипотеките остават измежду главните мотори на кредитирането и взрива на имотния пазар
26 юни 2018
Наемаш или не

С 20% растеж на наемите за една година, покупко-продажбите са намаляли двойно, а наемателите търсят по-евтини разновидности
15 юни 2018 Строителство на жилищни планове и покупко-продажбите за жилища от приблизително висок и висок клас са били много дейни през първото полугодие, демонстрира последният разбор на консултантската компания Colliers.

Основната наклонност, която се обрисува в сегмента, е засиленото жилищно строителство в столицата с 2900 повече жилищни единици в градеж спрямо предходния интервал. Съответно нарастват и покупките " на зелено " - при започване на годината 70% от покупко-продажбите са подписани за жилища на стадий " в градеж ". Консултантите предвиждат в кратковременен проект търсенето и предлагането на пазара да се уравновесят поради огромния брой жилища, които следва да бъдат приключени. Цените също ще се запазят постоянни.

Засилено търсене и вложения

От Colliers регистрират засилено търсене на жилища от приблизително висок и висок клас с друга величина, като максимален е ползата към жилища с една спалня, които образуват 36% от всички покупко-продажби. Предлаганите жилища се усилват едвам с 3%, или 8200 нови жилищни единици, по отношение на предходната година и към момента не е задоволително, с цел да отговори на търсенето, установяват в отчета.

Ръст се следи и в закупените жилища с капиталова цел. Техният дял нараства до 45% през първите шест месеца на годината по отношение на 25% от всички покупко-продажби за предходния интервал. Според консултантите този интерес ще се усилва, защото инвестицията в парцел ще продължи да бъде желан източник на рентабилност спрямо депозита. Данните за шестмесечието обаче демонстрират, че близо две трети от купувачите на ново жилище употребяват банково финансиране за своята инвестиция.

Повече сигурност и паркоместа

Районът и цената остават водещи фактори при търсенето на жилищен парцел в столицата, само че настрана изследване на Colliers, подкрепено от Afi Europe и Montecanal Bulgaria, демонстрира, че настройките на купувачите леко са се изменили през последните години. Според сегашните купувачи другите основни фактори при избор на жилище са съществуването на място за автомобила, защита на постройката, както и проведена поддръжка на общите елементи. В съпоставяне с резултатите от 2014 година по-малко значение имат обкръжаващата среда, зелените площи и бързият достъп до основни пътни артерии.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР